Evaluación de la sustentabilidad del sistema de papel amate
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v6i1.744Keywords:
dimensión ambiental, desarrollo sustentable, MESMIS, pueblo otomíAbstract
La investigación tiene por objetivo analizar la producción artesanal de papel amate para identificar el estado de sustentabilidad en que se encuentra, determinando la situación actual de su materia prima y su importancia económica. El lugar que mantiene su producción es la comunidad otomí de San Pablito, Pahuatlán, Puebla: es la corteza del árbol de jonote (Ficus pentiolaris) principal materia prima para su producción. El incremento de su demanda, ocasiona el agotamiento del recurso forestal y contaminación del río San Marcos. Se aplicó un cuestionario a 76 familias artesanas y el marco para la evaluación de sistemas de manejo de recursos naturales incorporando indicadores de sustentabilidad (Masera et al., 2000), se analizaron 12 indicadores de las dimensiones ambiental, económica y social. Resultandos muestran que el sistema actual es menos sustentable en relación al pasado, consecuencia de la escases de materia prima en la comunidad, uso de químicos que contaminan los recursos hídricos y poca organización de los artesanos.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.