Indicators of competitiveness of Mexican mango exports in the world market

Authors

  • Amador Martínez-Hernández Doctorado en Ciencias en Economía Agrícola-División de Ciencias Económico-Administrativas-Universidad Autónoma Chapingo. Carretera México-Texcoco km 38.5, Chapingo, Estado de México, México. CP. 56230. Tel. 595 9521500, ext. 5001.
  • Ignacio Caamal-Cauich Doctorado en Ciencias en Economía Agrícola-División de Ciencias Económico-Administrativas-Universidad Autónoma Chapingo. Carretera México-Texcoco km 38.5, Chapingo, Estado de México, México. CP. 56230. Tel. 595 9521500, ext. 5001
  • Verna Gricel Pat-Fernández Doctorado en Ciencias en Economía Agrícola-División de Ciencias Económico-Administrativas-Universidad Autónoma Chapingo. Carretera México-Texcoco km 38.5, Chapingo, Estado de México, México. CP. 56230. Tel. 595 9521500, ext. 5001
  • Juventino Reza-Salgado Universidad Tecnológica de Tecamachalco. Avenida Universidad Tecnológica Núm. 1. Col. Barrio la Villita, Tecamachalco, Puebla, México. CP. 75483. Tel. 2494223300

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v16i2.3415

Keywords:

competitiveness, exports, market and production, trade

Abstract

Mango is one of the most widely accepted fruits worldwide; in 2020, Mexico ranked as the fourth largest producer, with around 3.91% of world production, and as the largest exporter, supplying 18.95% of the international market and 95.37% of the USA. market, where mango exports are one of the most competitive activities, which generates an important source of income and foreign exchange. The aim of this work was to analyze the behavior and competitiveness of the Mexican mango trade in the world market in order to identify its competitive position and generate alternatives that have a positive impact on exports. It was carried out by calculating growth rates and trade competitiveness indicators for the period from 1994 to 2020, with data on production and trade. The indicators obtained were positive, the relative trade balance averaged 0.9873, indicating that Mexico is a net exporter and has competitive advantages; the tradability indicator was 0.1701, being greater than zero, it shows that there is an excess of exportable supply, so it is a competitive product in the domestic and foreign markets; the trade dependence coefficient was 0.001, reflecting little trade dependence and food self-sufficiency; and the degree of export openness was 0.1711, which indicated exportable surpluses. The indicators obtained showed that mango production was expanding, has an export specialization, and is competitive in the world market.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Avendaño-Ruiz, B. D.; Sierra-López, O. A. y Cabezas-Mora, W. F. 2023. Competitividad de las empresas exportadoras de flores cortadas desde Colombia en el mercado de Estados Unidos de América. Ciencia y Tecnología Agropecuaria. 24(2):1-16.

Bustamante-Lara, T. I.; Vargas-Canales, J. M.; Díaz-Sánchez, F. y Rosas-Vargas, R. 2020. Especialización y competitividad en el sector agrícola mexicano: caso fresa. Agroproductividad. 13(8):31-37.

Caamal-Cauich, I.; Jerónimo-Ascencio, F. y Pat-Fernández, V. G. 2016. Análisis de las variables económicas de la producción de naranja en México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 16(1):153-162.

Chica, J. L.; Tirado, Y. C. y Barreto, J. M. 2016. Indicadores de competitividad del cultivo del arroz en Colombia y Estados Unidos. Revista de Ciencias Agrícolas. 33(2):16-31.

COMTRADE. 2022. Base de la ONU. Departamento de asuntos económicos y sociales. División de estadística. Estadísticas comerciales. https://comtrade.un.org/.

Contreras-Castillo, J. M. 2000. La competitividad de las exportaciones mexicanas de aguacate: un análisis cuantitativo. Revista Chapingo Serie Horticultura. 5(3):393-400.

Cruz-López, D. F.; Caamal-Cauich, I.; Pat-Fernández, V. G. y Reza-Salgado, J. 2022. Competitividad de las exportaciones de aguacate Hass de México en el mercado mundial. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 13(2):355-362.

Espinal, G. C. F.; Martínez-Covaleda, H. J. y Acevedo-Gaitán, X. 2005. La cadena de arroz en Colombia: una mirada global de su estructura y dinámica 1991-2005. http://hdl.handle.net/20.500.12324/18804. 40 p.

FAOSTAT. 2022. Datos sobre alimentación y agricultura. Cultivos y productos de ganadería. https://www.fao.org/faostat/es/#data/QCL.

FAO. 2020. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Las principales frutas tropicales. Análisis del mercado. Roma. https:// www.fao.org/3/ca5692es/CA5692ES.pdf.

Gómez, P. V. C. y Valencia, J. B. 2023. Ventaja competitiva revelada de la miel de abeja de México en el mercado mundial. 2005-2020. Cimexus. 18(2):133-154.

Jaramillo-Albuja, J. G.; Peña-Olvera, B. V.; Hernández-Salgado, J. H.; Díaz-Ruiz, R. y Espinosa-Calderón, A. 2018. Caracterización de productores de maíz de temporal en Tierra Blanca, Veracruz. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 9(5):911-923.

Montaño-Méndez, I. E.; Valenzuela-Patrón, I. N. y Villavicencio-López, K. V. 2021. Competitividad del tomate rojo de México en el mercado internacional: análisis 2003-2017. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 12(7):1185-1197.

Morales, M. A. 2020. Desempeño logístico y competitividad empresarial de las Pymes exportadoras de mango. Lima, Perú: Universidad César Vallejo. Sostenibilidad, competitividad y gestión en las organizaciones. Libro electrónico. 17 p. http://repositorio.ucv.edu.pe. Doi: org/10.18050/expelatin.

Pat-Fernández, V. G.; Caamal-Cauich, I. y Caamal-Pat, Z. H. 2014. Análisis de los indicadores de competitividad del comercio internacional del limón de México. In anales de economía aplicada. Asociación Española de Economía Aplicada, ASEPELT. 75-87 pp.

Pat-Fernández, V. G.; Caamal-Cauich, I. y Caamal-Pat, Z. H. 2017. Comportamiento y competitividad del mango de México en el mercado mundial. In: Ciencias Sociales: Economía y Humanidades Handbook T-III. 1-16 pp.

Pat-Fernández, V. G. y Caamal-Cauich, I. 2021. Análisis de la dependencia alimentaria del arroz palay en México. Seminario Internacional de Economía y Desarrollo. Problemas del crecimiento económico en América Latina y el Caribe. 173 p.

Pat-Fernández, V. G.; Caamal-Cauich, I. y Jerónimo-Ascencio, F. 2023. Análisis del comportamiento de las variables e indicadores de competitividad del comercio de la naranja en los principales países productores. Consideraciones básicas para la producción primaria en México. Asociación Mexicana de Investigación Interdisciplinaria AC. 1ª. Ed. 49-62. pp.

Quintero-Ramírez, J. M.; Omaña-Silvestre, J. M. y Ramírez-Padrón, L. C. 2020. Análisis de indicadores de ventajas comparativas reveladas: competitividad de las exportaciones de fresa (Fragaria spp.) mexicana. Revista de Desarrollo Económico. 7(24):13-19.

Ramírez-Padrón, L. C.; Caamal-Cauich, I.; Pat-Fernández, V. G. y Martínez-Luis, D. 2016. Índices de competitividad de la fresa (Fragaria vesca L.) de México en el mercado mundial. Agroproductividad. 9(5):29-34.

SADER. 2020. Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural. El rey de las frutas tropicales: mango. https://www.gob.mx/agricultura/articulos/el-rey-de-las-frutas-tropicales-mango.

SIACON. 2022. Sistema de Información Agroalimentaria de Consulta. Anuario estadístico de la producción agrícola. Cierre de la producción agrícola. https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/.

SIAVI. 2022. Sistema de Información Arancelaria Vía Internet. Estadísticas anuales. Comercio anual. Exportaciones anuales de México por país. Valor en dólares y volumen. http://www.economia-snci.gob.mx/.

Sánchez-Gómez, C.; Caamal-Cauich, I. y Valle-Sánchez, M. D. 2019. Exportación hortofrutícola de México hacia los Estados Unidos de América. Estudios sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional. 29(54):1-20.

Yosa, M. C. y Regalado, J. G. 2021. Análisis de la competitividad de las exportaciones de café de Ecuador versus Colombia y Brasil hacia el mercado de USA. X-pendientes Económicos. 5(12):65-80.

Published

2025-04-09

How to Cite

Martínez-Hernández, Amador, Ignacio Caamal-Cauich, Verna Gricel Pat-Fernández, and Juventino Reza-Salgado. 2025. “Indicators of Competitiveness of Mexican Mango Exports in the World Market”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 16 (2). México, ME:e3415. https://doi.org/10.29312/remexca.v16i2.3415.

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)