Combo-743: a new variety of Kabuli-type chickpea for producing areas of the northwest and El Bajío

Authors

  • Víctor Valenzuela-Herrera Campo Experimental Valle de Culiacán-INIFAP. Carretera Culiacán-Eldorado km 16.5, Culiacán, Sinaloa. CP. 80430. Tel. 55 38718700, ext. 81415, 81430, y 81401
  • Carlos Iván Cota-Barreras Campo Experimental Valle de Culiacán-INIFAP. Carretera Culiacán-Eldorado km 16.5, Culiacán, Sinaloa. CP. 80430. Tel. 55 38718700, ext. 81415, 81430, y 81401
  • Isidoro Padilla-Valenzuela Campo Experimental Norman E. Borlaug-INIFAP. Calle Norman E. Borlaug km 12, Ciudad Obregón, Sonora. CP. 85000. Tel. 55 38718700, ext. 81906
  • Jorge Alberto Acosta-Gallegos Campo Experimental Bajío-INIFAP. Carretera Celaya-San Miguel de Allende km 6.5, Celaya, Guanajuato. CP. 38000. Tel. 55 38718700, ext. 85227
  • Jesús Asunción López-Guzmán Campo Experimental Valle de Culiacán-INIFAP. Carretera Culiacán-Eldorado km 16.5, Culiacán, Sinaloa. CP. 80430. Tel. 55 38718700, ext. 81415, 81430, y 81401
  • Milagros Ramírez-Soto Campo Experimental Valle de Culiacán-INIFAP. Carretera Culiacán-Eldorado km 16.5, Culiacán, Sinaloa. CP. 80430. Tel. 55 38718700, ext. 81415, 81430, y 81401

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v15i7.3428

Keywords:

Cicer arietinum L., Seed yield, Exportation, Wilting tolerance

Abstract

Mexico is the twelfth largest chickpea producer worldwide. The production of Kabuli-type chickpea is located in the states of Sinaloa, Michoacán, Sonora, Guanajuato, and Baja California Sur, where grain of high caliber is obtained, which has made the Mexican chickpea famous worldwide. The new Kabuli-type chickpea variety, ‘Combo-743’, was derived from the cross between from two commercial varieties, Progreso-95 × Blanco Sinaloa-92. The Combo-743 variety adapts to all chickpea production areas in Mexico; the plant is semi-erect, the flower is white, its pod is medium in size, and its grain is creamy white with pronounced roughness, similar to that of Blanco Sinaloa-92. This new variety is resistant to the wilting disease caused by Fusarium species. On average of five trials, Combo-743 yielded 2 317 kg ha-1 compared to 2 146 kg ha-1 of Blanco Sinaloa-92 (the commercial variety with the largest sown area). Combo-743 has a caliber of 43 grains/30 g and an export percentage of 94% (grains> 9 mm) compared to 91% of Blanco Sinaloa-92.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adsule, R. N.; Kadam, S. S. and Salunkhe, D. K. 1989. Lathyrus bean. In: Salunkhe, D. K.; Kadam, S. S. Ed. Handbook of world food legumes: Nutritional Chemistry, Processing Technology and Utilization. 2:115-130.

Choudhary, A. K.; Jain, S. K.; Dubey, A. K.; Kumar, J.; Sharma, M. Gupta, K. C.; Sharma L. D.; Prakash, V. and Kumar, S. 2022. Conventional and molecular breeding for disease resistance in chickpea: status and strategies. Biotechnology and Genetic Engineering Reviews. 1-32 pp. https://doi.org/10.1080/02648725.2022.2110641.

CNVV. 2021. Catálogo Nacional de Variedades Vegetales. Gobierno de México. https://www.gob.mx/snics/articulos/catalogo-nacional-de-variedades-vegetales-cnvv-2021.

FAO. 2022. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Statistics Division. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QV.

Gómez, G. R. M. 2001. PROGRESO 95: variedad erecta de garbanzo para exportación. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Pesca y Alimentación (SAGARPA). Campo Experimental Valle de Culiacán (CEVACU). Culiacán, Sinaloa, México. Folleto técnico núm. 19. 16 p.

Gómez, G. R. M.; Gómez, G. L. y Salinas, P. R. A. 2003. Blanco Sinaloa-92, variedad de garbanzo blanco para exportación. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Pesca y Alimentación (SAGARPA). Campo Experimental Valle de Culiacán (CEVACU). Culiacán, Sinaloa, México. Folleto técnico núm. 24. 12 p.

Gómez, G. R. M. y Salinas, P. R. A. 2001. JAMU-96, variedad de garbanzo blanco cremoso de hábito erecto. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Pesca y Alimentación (SAGARPA). Campo Experimental Valle de Culiacán (CEVACU). Culiacán, Sinaloa, México. Folleto técnico núm. 20 p.

Nabati, J.; Mirmiran, S. M.; Yousefi, A.; Zare-Mehrjerdi, M.; Ahmadi‐lahijani, M. J. and Nezami, A. 2022. Identification of diverse agronomic traits in chickpea (Cicer arietinum L.) germplasm lines to use in crop improvement. Legume Science. e167:1-11. https://doi.org/10.1002/leg3.167.

Padilla, V. I.; Valenzuela, V. R. I.; Armenta, C. C. M.; Salinas, P. R. A. y Sánchez, S. E. 2008. Comportamiento agronómico de genotipos de garbanzo en siembras tardías en el Valle del Mayo, Sonora, México. Revista Fitotecnia Mexicana. 31(1):43-49.

Shagarodsky, T.; Chiang, M. L. y López, Y. 2001. Evaluación de cultivares de garbanzo (Cicer arietinum L.) en Cuba. Agron. Mesoam. 12(1):95-8. https://doi.org/10.15517/am.v12i1.17298.

SIAP. 2022. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Avance de siembras y cosechas. Resumen por estado. Gobierno de México. https://nube.siap.gob.mx/avance-agricola/.

SNICS. 2023. Servicio Nacional de Inspección y Certificación de Semillas. Gobierno de México. https://www.gob.mx/snics.

UPOV. 2020. Unión Internacional para la Protección de las Obtenciones Vegetales. https://www.upov.int/test-guidelines/es/fulltext-tgdocs.jsp?q=garbanzo.

Velarde, F. S.; Zamora, G. F.; Valdez, R. N.; Cárdenas, M. L.; López, M. R.; Valdez, A. J. A.; Fierros, L. G. A.; Ortega, M. P. F.; Padilla, V. I. y Gutiérrez, P. E. 2013. Distribución y presencia de la fusariosis del garbanzo (Cicer arietinum L). en el noroeste de México y búsqueda de resistencia en condiciones controladas. Memoria 1 del Simposio Nacional de Garbanzo. 54-64 pp.

Published

2024-12-13

How to Cite

Valenzuela-Herrera, Víctor, Carlos Iván Cota-Barreras, Isidoro Padilla-Valenzuela, Jorge Alberto Acosta-Gallegos, Jesús Asunción López-Guzmán, and Milagros Ramírez-Soto. 2024. “Combo-743: A New Variety of Kabuli-Type Chickpea for Producing Areas of the Northwest and El Bajío”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 15 (7). México, ME:e3428. https://doi.org/10.29312/remexca.v15i7.3428.

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>