Tlaxcala, research on native and improved corn: problems, fields of knowledge and new challenges
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v13i3.2888Keywords:
institutions, metasearch engines, networksAbstract
Corn is the crop of greatest economic, social, cultural and political importance in Tlaxcala, in 2019 47.6% of the state agricultural area was sown. However, the problems related to its production, improvement and conservation are diverse, complex and progressive. Currently, the well-being of society is associated with the value that scientific knowledge adds to products and services, so the objective of the essay was to quantify and contrast some components of the published studies regarding corn in the state, to recognize their main trends. The documentary research was carried out through metasearch engines, bibliographic databases, library web portals, as well as specialized book and journal search engines. Two hundred forty-two documents published from 1951 to 2020 with a trend of progressive increase over time were recorded, of which 78.5% refer to native corn and 21.5% to improved materials. The fields of study with the highest frequency were technology, genetic improvement, social anthropology and productivity, which represent 51.2% of the total. Research has been conducted in the 60 municipalities of the state, most of it in Huamantla, Españita, Ixtacuixtla and Ixtenco. The institutions that have participated are 42, most of the documents were generated by COLPOS, INIFAP and BUAP. It seems that the published studies are not enough to explain all the factors and solve the problem. That is why it is imperative that researchers formulate a plan aimed at concrete results, which trigger changes in favor of farmers, population and environment.
Downloads
References
Alvarado, C. M.; Colmenero, R. J. A. y Valderrábano, A. M de la L. 2007. La erosión hídrica del suelo en un contexto ambiental, en el estado de Tlaxcala, México. Ciencia Ergo Sum. 14(3):317-26.
Arenas, V. M.; Dovalina, M. P. y Licea de Arenas, J. 2004. La investigación agrícola en América Latina y el Caribe desde una perspectiva bibliométrica. Anales de Documentación. 7:29-38. https://www.redalyc.org/pdf/635/63500702.pdf.
Bolaños, G. M. A.; Paz, P. F.; Cruz, G. C. O.; Argumedo, E. J. A.; Romero, B. V. M. y de la Cruz, C. J. C. 2016. Mapa de erosión de los suelos de México y posibles implicaciones en el almacenamiento de carbono orgánico del suelo. Terra Latinoam. 34(3):271-88.
Brandes, U. and Wagner, D. 2004. Visone, analysis y visualization of social networks. In: Jünger, M. and Mutzel, P. (Ed.). Graph Drawing Software. Berlin Springer-Verla. 321-340 pp. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-642-18638-7_15
Bravo-Vinaja, A. y Sanz-Casado, E. 2008. Análisis bibliométrico de la producción científica de México en ciencias agrícolas durante el periodo 1983-2002. Rev. Fitotec. Mex. 31(3):187-94.
Carballo, C. A. y Mendoza, R. M. 1981a. Cuapiaxtla (V-26A), nueva variedad temporalera de maíz para el estado de Tlaxcala. México. Folleto técnico núm. 4. 12 p.
Carballo, C. A. y Mendoza, R. M. 1981b. Huamantla (V-23), nueva variedad temporalera de maíz para el estado de Tlaxcala. México. Folleto técnico núm. 6. 12 p.
Casas, E. y Martinez, G. 2009. Las ciencias agrícolas mexicanas y sus protagonistas. México. 277 p.
Castillo, T. N. y Fernández, S. R. 2007. Producción de canola (Brassica Napus L.) para reconversión de maíz en el estado de Tlaxcala. INIFAP, Centro de Investigación Regional Centro Tlaxcala. Folleto núm. 6. 13 p.
CONABIO. 2008. Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad. Proyecto global de maíces nativos (https://www.biodiversidad.gob.mx/diversidad/proyectomaices).
H. Congreso del Estado. Congreso del Estado Libre y Soberano Tlaxcala. Poder Legislativo. 2003. Ley de Ciencia y Tecnología para el estado de Tlaxcala. México: periódico Oficial de Estado de Tlaxcala.
CONACYT. 2020. Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología. Sistema Nacional de Investigadores. https://www.conacyt.gob.mx/index.php/el-conacyt/sistema-nacional-de-investigadores.
Damian, H. M. A.; Cruz, L. A.; Romero, A. O.; Juarez, R. D.; Damian, J. C. E. y Osório, V. I. 2013. Manejo tradicional de maíz, cambio climático y fechas de siembra de productores de Tlaxcala, México. Ciencias Agricolas Informa. 22(1):30-43.
Damián, H. M. A. y Ramírez, V. B. 2008. Dependencia científica y tecnologías campesinas: el caso de los productores de maíz del estado de Tlaxcala. Economía y Sociedad. 14(21):59-76.
Damián-Huato, M. A.; Ramírez-Valverde, B.; Aragón-García, A. y López-Olguín, J. F. 2011. Diversificación económica, siembra de maíz y rendimientos de los productores del estado de Tlaxcala, México. Economía Sociedad y Territorio. 11(36):513-37. DOI: https://doi.org/10.22136/est002011114
Damián, H. M. A.; Ramírez, V. B.; Parra, I. F.; Paredes, S. J. A.; Gil, M. A.; López, O. J. F. y Cruz, L. A. 2008. Estrategias de reproducción social de los productores de maíz de Tlaxcala. Estudios Sociales. 17(34):112-46.
Heine, K. 2003. Paleopedological evidence of human-iduced environmental change in the Puebla-Tlaxcala area (Mexico) during the Last 3 500 Years. Rev. Mex. Cienc. Geol. 20(3):235-44.
Lazos, C. E. 2014. Consideraciones socioeconómicas y culturales en la controvertida introducción de maíz transgénico: el caso de Tlaxcala. Sociológica. 83(29):201-240.
Lesure, G. R.; Borejsza, A.; Carballo, J.; Frederick, C.; Popper, V. and Wake, A. T. 2006. Chronology, subsistence, and the earliest formative of Central Tlaxcala, Mexico. Latin American Antiquity. 17(4):476-492. DOI: https://doi.org/10.2307/25063068
Maravert, A. M. I.; Hernández, J. A. M. y Ramírez, J. A. M. 2016. El gasto en investigación y desarrollo experiemntal (GIDE) en México, promotor del crecimiento económico. Rev. Cienc. Administiv. 1:109-25. https://www.uv.mx/iiesca/files/2016/11/11CA201601.pdf.
María, R. A.; Volke, H. V. y Guevara, R. M. L. 2019. Sistemas agrícolas de maíz en tres municipios de Tlaxcala: los componentes tecnológicos de la Revolución Verde con relación a la tecnología tradicional. Regiones y Desarrollo Sustentable. 36(9):67-93.
Matsuoka, Y.; Vigouroux, Y.; Goodman, M. M.; Sanchez, G. J.; Buckler, E. and Doebley, J. 2002. A single domestication for maize shown by multilocus microsatellite genotyping. PNAS. 99(9):6080-6084. DOI: https://doi.org/10.1073/pnas.052125199
Medina, D. M. L. 2016. La defensa del maíz nativo en Tlaxcala, 2006-2012. Un Proceso social y político. Tesis de Doctorado. El Colegio de Tlaxcala. 324-340 pp.
Mendoza, C. A. S. 2012. Planificación y mitigación agrícola del cultivo de maíz de temporal en el estado de Tlaxcala basada en la predicción de eventos climáticos y meteorológicos extremos. Tesis de doctorado-UNAM. 53-79 pp.
Orozco, B. H.; Hernández, V. M.; García, J. G. y Suarez, G. G. 2019. Cambio climático: una percepción de los productores de maíz de temporal en el estado de Tlaxcala, México. Rev. Iberoamericana de las Ciencias Biológicas y Agropecuarias. 8(16):1-26.
Ortiz, B. P. A. y Muñoz, L. L. O. 2016. El programa maestro de maíces mexicanos en Tlaxcala. La Jornada del Campo (www.jornada.com.mx).
Paredes, L. O. y Loyola, D. R. 2006. El conocimiento y la innovación, los grandes ausentes para el desarrollo y la competitividad en México. Reencuentro. 45:1-11. https://www.redalyc.org/ articulo.oa?id=34004507.
Ranere, J. A.; Piperno, R. D.; Holst, I.; Dickau, R. and Iriarte, J. 2009. The cultural and chronological context of early Holocene maize and squash domestication in the Central Balsas River Valley, Mexico. PNAS. 106(13):5014-5018. DOI: https://doi.org/10.1073/pnas.0812590106
RICYT. Red Iberoamericana de Indicadores de Ciencia y Tecnología. 2018. Gasto in I + D. Con relación Al PIB 2008-2017. www.ricyt.org.
SIAP. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. 2020. Anuario estadístico de la producción agrícola. https://www.gob.mx/siap/acciones-y-programas/produccion-agricola-33119.
Snow, R. D. 1976. Prehistory of the Valley of Tlaxcala. In: the Tlaxcaltecans: prehistory, demography, morphology and genetics. Crawford M. H. (Ed.). University of Kansas, Publications in Anthropology 7. Lawrence, Kansas. 9-12 pp.
Wellhausen, E. J.; Roberts, L. M.; Hernández, X. E. y Mangelsdorf, P. C. 1951. Razas de maíz. In: México, su origen, características y distribución. Oficina de Estudios Especiales. Secretaría de Agricultura y Ganadería (SAG). DF, México. 289 p.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.