Coffee cultivation in Paraje Montero, Malinaltepec, Guerrero
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v14i29.3552Keywords:
commercialization, management, organization, productionAbstract
Coffee crops in the region of La Montaña of Guerrero are cared for by indigenous families, which have poor management of the orchard, which is influenced by the low economic solvency and lack of institutional support, hence the importance of knowing what factors limit production. The objective of the research was to systematize the coffee production process of Paraje Montero to detect the critical points that allow the improvement of production. In 2019, 83 coffee farmers were interviewed to gather information on the production process. The average age of the producers was 55 years, with seven years of schooling; 94% of them were engaged in agriculture. On average, they had 2.6 ha with coffee as monoculture and polyculture with fruit trees, ornamental and medicinal plants. Ninety-eight point eight percent grew the Typica variety (landrace) with plantations of 34 years on average and 493 plants ha-1. The activities in the coffee plantation are carried out mainly with family labor. The problems detected were poor orchard management (poor pruning, fertilization, and pest and disease control), which causes low yields; there are low prices, a lack of institutional support, and low economic solvency. It is important to address these factors through the organization, managing the participation of producers for technical assistance and training as an alternative to improve coffee crop production.
Downloads
References
Bibliografía
Aguirre-Cadena, J. F.; Ramírez-Valverde, B.; Trejo-Téllez, B.; Morales-Flores, F. J. y Juárez-Sánchez, J. P. 2012. Producción de café en comunidades indígenas de México: beneficios sociales y ambientales. Agroproductividad. 2(5):34-41.
Apodaca-González, C.; Juárez-Sánchez, J. P.; Ramírez-Valverde, B. y Figueroa-Sterquel, R. 2014. Revitalización de fincas cafetaleras por medio del turismo rural: caso del municipio Coatepec, Veracruz. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. Pub. Esp. Núm. 9:1523-1535. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v0i9.1045
Arcila, P. J.; Farfán, V. F.; Moreno, B. A.; Salazar, G. L. e Hincapié, G. E. 2007. Sistemas de producción de café en Colombia. FNC-Cenicafé. Chinchiná, Colombia. 309-315 pp.
Benítez, G. E. 2014. Transmisión de los precios internacionales del café y su relación con los precios que reciben los productores de la Sierra Norte de Puebla. Tesis de Maestría en Ciencias en Estrategias para el Desarrollo Agrícola Regional. Colegio de Postgraduados, Campus Puebla. 115 p.
Benítez-García, E.; Jaramillo-Villanueva, J. L.; Escobedo-Garrido, S. y Mora-Flores, S. 2015. Caracterización de la producción y del comercio de café en el municipio de Cuetzalan, Puebla. Agricultura, Sociedad y Desarrollo. 12(2):181-198. DOI: https://doi.org/10.22231/asyd.v12i2.147
Bustillo, A. E. 2006. Una revisión sobre la broca del café, Hypothenemus hampei (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae), en Colombia. Rev. Colombiana de Entomología. 32(2):101-116.
Cardeña, B. I.; Ramírez, V. B.; Juárez, S. J. P.; Huerta, P. A. y Cruz, L. A. 2019. Campesinos y sistema de producción de café ante el problema de la roya en el municipio de Hueytamalco, Puebla, México. Espacio Abierto. 2(28):57-70.
Cortés, F. J. I.; Turrent, F. A.; Díaz, V. P.; Claro, C. P.; Hernández, R. E.; Aceves, R. E. y Mendoza, R. R. 2007. La milpa intercalada con árboles frutales (MIAF), una tecnología multiobjetivo para las pequeñas unidades de producción. In: Desarrollo Agropecuario, Forestal y Pesquero. Calva, J. Ed. Ciudad de México: Editorial M. A. Porrúa-Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM)-Cámara de Diputados. 100-116 pp.
Escamilla-Prado, E.; Tinoco-Rueda, J. Á.; Pérez-Villatoro, H. A.; Aguilar-Calvo, Á. de J.; Sánchez-Hernández, R. y Ayala-Montejo, D. 2021. Transformación socioecológica en el agroecosistema café afectado por roya en Chiapas, México. Rev. Fitotec. Mex. 4(44):643-653.
INIFAP. 2013. Paquete tecnológico para el cultivo de café sierra Huasteca Potosina. http://www.inifapcirne. gob.mx/Biblioteca/Paquetes2012/81.pdf.
Landeta, E. A.; Castillo, P. G. y Osio, C. J. O. 2011. Plan de innovación de la cafeticultura en el estado de Guerrero. SAGARPA, COFUPRO, INCA RURAL, AMECAFÉ. Sistema Producto Café y CRUO-UACh. San Luis Acatlán, Guerrero. 84 p. https://www.yumpu.com/es/document/read/31286375/plan-de-innovacion-guerrero-amecafe.
López, J. R. 2013. Densidad de siembra una estrategia de sostenibilidad en el café. Cafetal Rev. del Caficultor. 1(5):8-9. http:// www.anacafe.org/glifos/images/c/c2/2013-36-El-Cafetal.pdf.
López-García, F. J.; Escamilla-Prado, E.; Zamarripa-Colmenero, A. y Cruz-Castillo, J. G. 2016. Producción y calidad en variedades de café (Coffea arabica L.) en Veracruz, México. Rev. Fitotec. Mex. 3(39):297-304.
Moguel, P. y Toledo, V. M. 1999. Cafés, luchas indígenas y sostenibilidad; el caso de México. Ecología Política. 18(1):23-36.
Moguel, P. y Toledo, V. M. 2004. Conservar Producción: biodiversidad, café orgánico y jardines productivos. Biodiversitas. 55(1):1-7.
Morales, A. M. Á.; Santiago, G. M.; Lozano, T. S.; Castañeda, H. E. y Pérez, L. M. I. 2019. Manejo agronómico e impacto social y económico en la producción de café en la Sierra Sur de Oaxaca-México. Rev. Observatorio de la Economía Latinoamericana. 17(3):1-20. ttps://www.eumed.net/rev/oel/2019/03/produccion-cafe-mexico.html.
Padua, J.; Ahman, I.; Apezecha, H. y Borsotti, C. 2004. Técnicas de investigación aplicadas a las ciencias sociales. Fondo de Cultura Económica (FCE). Décima reimpresión. México, DF. 360 p.
Rendón, J. R. 2020. Podas y ciclos de renovación: obtenga una caficultura joven y productiva. Memorias Seminario Científico Cenicafé. 71(1):65-66 https://doi.org/10.38141/10795/71122.
Robles, H. M. 2011. Los productores de café en México: Problemática y ejercicio del presupuesto. Reporte 14. Mexican Rural Development Research Reports. 62 p.
SIAP. 2019. Sistema de Información Agroalimentaria y Pesca. Anuario estadístico de la producción agrícola. https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/.
SIAP. 2021. Sistema de Información Agroalimentaria y Pesca. Anuario estadístico de la producción agrícola. https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/.
Tablas, G. I.; Guerrero, R. J. D.; Aceves, R. E.; Álvarez, C. N. M.; Eduardo, L. E. y Olvera, H. J. I. 2021. El cultivo de café en ojo de agua de Cuauhtémoc, Malinaltepec, Guerrero. Rev. Mex. Cienc. Agropecuarias. 6(12):1031-1042. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v12i6.2736
Tamayo, T. M. 2004. El proceso de la investigación científica. LIMUSA Noriega Editores. México, DF. 440 p.
Tomas-Torres, A.; Delgado-Alvarado, A.; Herrera-Cabrera, B. E. y Vargas-López, S. 2018. Sistema de producción de café (Coffea arabica L.) en la comunidad del cerro cuate, Iliatenco, Guerrero. Agroproductividad. 10(11):157-163.
Villavicencio-Enríquez, L. 2013. Caracterización agroforestal en sistemas de café tradicional y rustico, en San Miguel Veracruz, México. Rev. Chapingo. Serie Ciencias Forestales y del Ambiente. 1(19):67-80. DOI: https://doi.org/10.5154/r.rchscfa.2010.08.051
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.