The ‘Poblano’ chili production system: characteristics and stratification of farmers
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v14i29.3550Keywords:
Capsicum annuum L., conventional, Puebla Valley, traditionalAbstract
Although the ‘Poblano’ chili production system in Puebla has not been described, it has been reported that its yields are low; however, its causes have not been documented. This study aimed to describe and analyze the ‘Poblano’ chili production system and formulate a proposal for the stratification of farmers of this crop. To this end, in 2018, a questionnaire was applied to 54 farmers from 13 localities in the Sierra Nevada of Puebla. The results indicated that 94.4% of farmers cultivated no more than one hectare of ‘Poblano’ chili, 100% sowed landrace seeds, 74.07% produced seedlings in ‘canoa’ or seedbeds, the ‘Secadera’ disease was the main phytosanitary problem and the average yield was 1.07 t ha-1 of dried fruit. The main differences between the farmers were family nature, tenure of land on lease, years growing ‘Poblano’ chili, and some technical-productive variables such as yield, fruit drying time, weeding interval, and phosphate fertilization in seedlings. The cultivation of ‘Poblano’ chili in Puebla is carried out in an agricultural system in transition, from traditional to conventional, which allowed differentiating groups of farmers.
Downloads
References
Aguilar, H. R. y Esparza, G. F. 2010. Situación y perspectivas de la producción de chile seco en Zacatecas. Revista de Geografía Agrícola. 45(2):19-38.
Barrera-Rodríguez, A. I.; Herrera-Cabrera, B. E.; Jaramillo-Villanueva, J. L.; Escobedo-Garrido, J. S. y Bustamante-González, A. 2009. Caracterización de los sistemas de producción de vainilla (Vanilla planifolia A.) bajo naranjo y en malla sombra en el Totonacapan. Tropical and Subtropical Agroecosystems. 10(2):199-212.
Cih-Dzul, I. R.; Jaramillo-Villanueva, J. L.; Tornero-Campante, M. A. y Schwentesius-Rindermann, R. 2011. Caracterización de los sistemas de producción de tomate (Lycopersicum esculentum Mill.) en el Estado de Jalisco, México. Tropical and Subtropical Agroecosystems. 14(2):501-512.
Contreras, T. A. R.; López, S. H.; Santacruz, V. A.; Valadez, M. E.; Aguilar, R. V. H.; Corona, T. T. y López, P. A. 2011. Diversidad genética en México de variedades nativas de chile ‘Poblano’ mediante microsatélites. Revista Fitotecnia Mexicana. 34(4):225-232.
FAOSTAT. 2013. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Statistics Division. Estadísticos de la producción mundial de chile. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Statistics Division. http://faostat.fao.org/beta/es/ #data/QC.
Galindo, G. G. 2007. El servicio de asistencia técnica a los productores de chile seco en Zacatecas. Convergencia. 14(43):137-165.
Luna-Méndez, N.; Jaramillo-Villanueva, J. L.; Ramírez-Juárez, J.; Escobedo-Garrido, S.; Bustamante-González, A. y Campos-Ríos, G. 2013. Tipología de unidades de producción de nuez de castilla en sistema de producción tradicional. Agricultura, Sociedad y Desarrollo. 10(3):283-303.
Martínez, B. E. y Vallejo, R. J. 2019. Pluriactividad, consumo y persistencia del maíz en dos municipios del noroeste del Estado de México. Revista Euroamericana de Antropología. 7(15):41-53. https://doi.org/10.14201/rea201974153
Osorio-García, N.; López-Sánchez, H.; Ramírez-Valverde, B.; Gil-Muñoz, A. y Gutiérrez-Rangel, N. 2015. Producción de maíz y pluriactividad de los campesinos en el Valle de Puebla, México. Rev. Electrónica Nova Scientia. 7(14):577-600. DOI: https://doi.org/10.21640/ns.v7i14.118
Rodríguez, J.; Peña, O. B. V.; Gil, M. A.; Martínez, C. B.; Manzo, F. y Salazar, L. L. 2007. Rescate in situ del chile ‘Poblano’ en Puebla, México. Rev. Fitotecnia Mexicana. 30(1):25-32.
Sangerman-Jarquín, D. M.; Larqué-Saavedra, B. S.; Omaña-Silvestre, J. M.; Schwenstesius, R y Navarro-Bravo, A. 2014. Tipología del productor de aguacate en el estado de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 5(6):1081-1095. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v5i6.892
SAS Institute Inc. 2013. Statistical Analysis System Institute. SAS Version 9.4. Cary, NC, USA.
SIAP. 2015. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Producción nacional de chile verde y seco en México. Anuario Estadístico de la Producción Agrícola. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Secretaria de Agricultura, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. http://infosiap.siap.gob.mx/aagricola-siap-gb/icultivo/index.jsp.
Toledo-Aguilar, R.; López-Sánchez, H.; López, P. A.; Guerrero-Rodríguez, J. de D.; Santacruz-Varela, A y Huerta-de la Peña, A. 2016. Diversidad morfológica de poblaciones nativas de chile ‘Poblano’. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 7(5):1005-1015. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v7i5.227
Toledo-Aguilar, R.; López-Sánchez, H.; López, P. A.; Guerrero-Rodríguez, J. de D.; Santacruz-Varela, A. y Huerta-de la Peña, A. 2011. Características vegetativas, reproductivas y de rendimiento de fruto de variedades nativas de chile ‘Poblano’ . Rev. Chapingo Serie Horticultura. 17(3):139-150. DOI: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2011.17.025
Trinidad, S. A. y Aguilar, M. D. 2010. Fertilización foliar, un respaldo importante en el rendimiento de los cultivos. Terra. 17(3):247-255.
Uzcanga, P. N. G.; Cano, G. A. de J.; Medina, M. J. y Espinoza, A. J. de J. 2015. Caracterización de los productores de maíz de temporal en el estado de Campeche, México. Rev. Mex. Agronegocios. 36(1):1295-1305.
Vilaboa, A. J. y Díaz, R. P. 2009. Caracterización socioeconómica y tecnológica de los sistemas ganaderos en siete municipios del estado de Veracruz, México. Zootecnia Tropical. 27(4):427-436.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.