The ‘Poblano’ chili production system: characteristics and stratification of farmers

Authors

  • Evert Francisco Herrera-Fuentes Campus Puebla-Colegio de Postgraduados. Boulevard Forjadores de Puebla núm. 205, Santiago Momoxpan, San Pedro Cholula, Puebla, México. CP. 72760
  • Higinio López-Sánchez Campus Puebla-Colegio de Postgraduados. Boulevard Forjadores de Puebla núm. 205, Santiago Momoxpan, San Pedro Cholula, Puebla, México. CP. 72760
  • Pedro Antonio-López Campus Puebla-Colegio de Postgraduados. Boulevard Forjadores de Puebla núm. 205, Santiago Momoxpan, San Pedro Cholula, Puebla, México. CP. 72760
  • Abel Gil-Muño Campus Puebla-Colegio de Postgraduados. Boulevard Forjadores de Puebla núm. 205, Santiago Momoxpan, San Pedro Cholula, Puebla, México. CP. 72760
  • Amalio Santacruz-Varela Campus Montecillo-Colegio de Postgraduados. Carretera México-Texcoco km 36.5, Montecillo, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56230
  • Rufino Díaz-Cervantes Campus Puebla-Colegio de Postgraduados. Boulevard Forjadores de Puebla núm. 205, Santiago Momoxpan, San Pedro Cholula, Puebla, México. CP. 72760

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v14i29.3550

Keywords:

Capsicum annuum L., conventional, Puebla Valley, traditional

Abstract

Although the ‘Poblano’ chili production system in Puebla has not been described, it has been reported that its yields are low; however, its causes have not been documented. This study aimed to describe and analyze the ‘Poblano’ chili production system and formulate a proposal for the stratification of farmers of this crop. To this end, in 2018, a questionnaire was applied to 54 farmers from 13 localities in the Sierra Nevada of Puebla. The results indicated that 94.4% of farmers cultivated no more than one hectare of ‘Poblano’ chili, 100% sowed landrace seeds, 74.07% produced seedlings in ‘canoa’ or seedbeds, the ‘Secadera’ disease was the main phytosanitary problem and the average yield was 1.07 t ha-1 of dried fruit. The main differences between the farmers were family nature, tenure of land on lease, years growing ‘Poblano’ chili, and some technical-productive variables such as yield, fruit drying time, weeding interval, and phosphate fertilization in seedlings. The cultivation of ‘Poblano’ chili in Puebla is carried out in an agricultural system in transition, from traditional to conventional, which allowed differentiating groups of farmers.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguilar, H. R. y Esparza, G. F. 2010. Situación y perspectivas de la producción de chile seco en Zacatecas. Revista de Geografía Agrícola. 45(2):19-38.

Barrera-Rodríguez, A. I.; Herrera-Cabrera, B. E.; Jaramillo-Villanueva, J. L.; Escobedo-Garrido, J. S. y Bustamante-González, A. 2009. Caracterización de los sistemas de producción de vainilla (Vanilla planifolia A.) bajo naranjo y en malla sombra en el Totonacapan. Tropical and Subtropical Agroecosystems. 10(2):199-212.

Cih-Dzul, I. R.; Jaramillo-Villanueva, J. L.; Tornero-Campante, M. A. y Schwentesius-Rindermann, R. 2011. Caracterización de los sistemas de producción de tomate (Lycopersicum esculentum Mill.) en el Estado de Jalisco, México. Tropical and Subtropical Agroecosystems. 14(2):501-512.

Contreras, T. A. R.; López, S. H.; Santacruz, V. A.; Valadez, M. E.; Aguilar, R. V. H.; Corona, T. T. y López, P. A. 2011. Diversidad genética en México de variedades nativas de chile ‘Poblano’ mediante microsatélites. Revista Fitotecnia Mexicana. 34(4):225-232.

FAOSTAT. 2013. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Statistics Division. Estadísticos de la producción mundial de chile. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Statistics Division. http://faostat.fao.org/beta/es/ #data/QC.

Galindo, G. G. 2007. El servicio de asistencia técnica a los productores de chile seco en Zacatecas. Convergencia. 14(43):137-165.

Luna-Méndez, N.; Jaramillo-Villanueva, J. L.; Ramírez-Juárez, J.; Escobedo-Garrido, S.; Bustamante-González, A. y Campos-Ríos, G. 2013. Tipología de unidades de producción de nuez de castilla en sistema de producción tradicional. Agricultura, Sociedad y Desarrollo. 10(3):283-303.

Martínez, B. E. y Vallejo, R. J. 2019. Pluriactividad, consumo y persistencia del maíz en dos municipios del noroeste del Estado de México. Revista Euroamericana de Antropología. 7(15):41-53. https://doi.org/10.14201/rea201974153

Osorio-García, N.; López-Sánchez, H.; Ramírez-Valverde, B.; Gil-Muñoz, A. y Gutiérrez-Rangel, N. 2015. Producción de maíz y pluriactividad de los campesinos en el Valle de Puebla, México. Rev. Electrónica Nova Scientia. 7(14):577-600. DOI: https://doi.org/10.21640/ns.v7i14.118

Rodríguez, J.; Peña, O. B. V.; Gil, M. A.; Martínez, C. B.; Manzo, F. y Salazar, L. L. 2007. Rescate in situ del chile ‘Poblano’ en Puebla, México. Rev. Fitotecnia Mexicana. 30(1):25-32.

Sangerman-Jarquín, D. M.; Larqué-Saavedra, B. S.; Omaña-Silvestre, J. M.; Schwenstesius, R y Navarro-Bravo, A. 2014. Tipología del productor de aguacate en el estado de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 5(6):1081-1095. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v5i6.892

SAS Institute Inc. 2013. Statistical Analysis System Institute. SAS Version 9.4. Cary, NC, USA.

SIAP. 2015. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Producción nacional de chile verde y seco en México. Anuario Estadístico de la Producción Agrícola. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Secretaria de Agricultura, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. http://infosiap.siap.gob.mx/aagricola-siap-gb/icultivo/index.jsp.

Toledo-Aguilar, R.; López-Sánchez, H.; López, P. A.; Guerrero-Rodríguez, J. de D.; Santacruz-Varela, A y Huerta-de la Peña, A. 2016. Diversidad morfológica de poblaciones nativas de chile ‘Poblano’. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 7(5):1005-1015. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v7i5.227

Toledo-Aguilar, R.; López-Sánchez, H.; López, P. A.; Guerrero-Rodríguez, J. de D.; Santacruz-Varela, A. y Huerta-de la Peña, A. 2011. Características vegetativas, reproductivas y de rendimiento de fruto de variedades nativas de chile ‘Poblano’ . Rev. Chapingo Serie Horticultura. 17(3):139-150. DOI: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2011.17.025

Trinidad, S. A. y Aguilar, M. D. 2010. Fertilización foliar, un respaldo importante en el rendimiento de los cultivos. Terra. 17(3):247-255.

Uzcanga, P. N. G.; Cano, G. A. de J.; Medina, M. J. y Espinoza, A. J. de J. 2015. Caracterización de los productores de maíz de temporal en el estado de Campeche, México. Rev. Mex. Agronegocios. 36(1):1295-1305.

Vilaboa, A. J. y Díaz, R. P. 2009. Caracterización socioeconómica y tecnológica de los sistemas ganaderos en siete municipios del estado de Veracruz, México. Zootecnia Tropical. 27(4):427-436.

Published

2023-10-11

How to Cite

Herrera-Fuentes, Evert Francisco, Higinio López-Sánchez, Pedro Antonio-López, Abel Gil-Muño, Amalio Santacruz-Varela, and Rufino Díaz-Cervantes. 2023. “The ‘Poblano’ Chili Production System: Characteristics and Stratification of Farmers”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 14 (29). México, ME:e3550. https://doi.org/10.29312/remexca.v14i29.3550.

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)