Quality of organic and inorganic fodder of corn and Yorimón bean
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v13i28.3265Keywords:
high yield, inorganic fertilization, organic fertilizationAbstract
The objective of this study was to produce organic fodder based on corn and Yorimón bean as an alternative to conventional fodders in the Lagunera Region. The experiment was conducted in the spring-summer cycle from April to August 2017. In each useful plot, three corn plants and three Yorimón bean plants were harvested, which were finely chopped and mixed to form a balanced compound of which one kilogram was used for bromatological analyses. A randomized block design with four repetitions was used. In the CP of organic and inorganic fodders, no significant differences were observed (p> 0.05) and the values found were within the optimal values for cows in production. CP correlated positively with TDN and NEL (p< 0.01). The quality of the fodder combined between corn and Yorimón bean showed that it is an alternative to conventional fodders.
Downloads
References
Agbogidi, O. M. 2010. Screening six ciltivars of cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp) for adaptation to soil contaminated with spent engine oil. J. Environ. Chem. Ecotoxicol. 7(2):103-109.
Agroder, S. C. 2012. Producción de maíz México. Comparativo estatal modalidad de temporal y riego. http://www.agroder.com/documentos/publicaciones/produccion-de-maiz-en-mexico AgroDer-2012.pdf.
Ahlgren, G. H. 1949. Forage crops. 1st Ed. McGraw-Hill. New York, USA. 418 p.
Anrique, G. R. 2014. Composición de alimentos para el ganado bovino. 4ta. Ed. América impresores. Chile, Chile. 91 p.
Apáez, B. P.; Escalante, E. J. A.; Rodríguez, G. M. T.; Olalde, G. V. M. y Ramírez, V. P. 2009. Frijol chino (Vigna unguiculata L. (Walp)) su cultivo, importancia económica y medicinal. Rev. Altern. 19(1):21-26.
Arnold, A. M.; Cassida, K. A.; Albrecht, K. A.; Hall, M. H.; Min, D.; Xu, X.; Orloff, S.; Undersander, D. J.; Van, S. E. and Sulc, R. M. 2019. Multistate evaluation of reduced-lignin alfalfa harvested at different intervals. Crop Sci. 4(59):1799-1807.
Ávila, M. M. R.; González, R. H.; Rosales, S. R; Espinoza, A. J. J.; Pajarito, R. A.; Zandate, H. R. y Herrera, M. D. 2010. Adoption and economic impact of Pinto Saltillo improved bean cultivar in North-Central México. Annual report of the bean improvement cooperative. 1(53):242-243. Beltrán, M. F. A.; García, H. J. L.; Ruiz, E. F. H.; Fenech, L. L., Murillo, A. B.; Palacios, E. A. and Troyo, D. E. 2009. Nutrimental potential of red dolichos, brown dolichos and cowpea for green manure produced under three tillage Systems. Tropical and Subtrop. Agroecosyst. 3(10):487-495.
Blanco, C. F.; Loza, M. M. G.; Achu, N. C. y Chura, L. F. 2018. Producción de leche en vacas mestizo Holstein (Bos taurus L.) pastoreadas en paraderas nativas en comparación con las suplementadas con borra de cerveza y maíz amarillo. J. Selva Andina Animal Sci. 2(5):65-78.
Brautigan, I. M. 2007. Nutrición animal. 1ra. Ed. Universidad Estatal a Distancia. San José, Costa Rica. 120 p.
Campos-Granados C. M. y Arce-Vega, J. 2016. Sustitutos de maíz utilizados en la alimentación animal en costa rica. Nutrición Animal Tropical. 2(10):91-113. DOI: https://doi.org/10.15517/nat.v10i2.27327
Cañas, C. R. 1995. Alimentación y nutrición animal. Pontificia Universidad Católica de Chile, Facultad de Agronomía. Colección en Agricultura. Santiago, Chile. 50-575 pp.
Cardona, A. C.; Jarma, O. A. y Araméndiz, T. H. 2013. Mecanismos de adaptación a sequía en caupí (Vigna unguiculata L. Walp.). Una revisión. Rev. Colomb. Cienc. Hortíc. 7(2):277-288. DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2013v7i2.2242
Carr, P. M.; Horsley, R. D. and Poland, W. W. 2004. Barley, oat and cereal-pea mixtures as dryland forages in the northern plains. Agron. J. 3(96):677-684. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj2004.0677
Castro, M.; Díaz, J.; Castañeda, J.; Báez, L.; Hernández, L. L.; y Cabrera, J. J. and Cino, D. M. 2002. A nutritional alternative as protein source for growing pigs: Vigna unguiculata cv INIFAT-93. Cuban J. Agric. Sci. 4(36):347-350.
Clark, P. W.; Kelm, S. and Endres, M. I. 2002. Effect of feeding a corn hybrid selected for leafiness as silage or grain to lactating dairy cattle. J. Dairy Sci. 3(85):607-612. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(02)74114-3
Cook, B. G.; Pengelly, B. C.; Brown, S. D.; Donnelly, J. L; Eagles, D. A.; Franco, M. A.; Hanson, J. Mullen, B. F.; Partridge, I. J. and Peters, M. and Schultze, K. R. 2005. Tropical Forages: an interactive selection tool. Brisbane, Australia. https://hdl.handle.net/10568/33575.
Elizondo, S. J. A. 2020. Estimación de la energía calórica en alimentos para ganado de leche según el modelo del NRC (2001). Nutrición Animal Tropical. 14(2):39-50. Doi:10.15517/nat.v1 4i2.43614.
Espinoza, C. A.; Gutiérrez, B. H.; Sánchez, G. R. A.; Muro, R. A.; Gutiérrez, P. F. J. y Corral, L. A. 2017. Calidad de forraje de canola (Brassica napus L.) en floraciones temprana y tardía bajo condiciones de temporal en Zacatecas, México. Rev. Mex. Cienc. Pec. 8(3):243-248. FAO. 2017. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. El trabajo de la FAO sobre el cambio climático. Conferencia de las Naciones Unidas sobre el cambio climático. Roma: Italia. 40 p. http://www.fao.org/3/a-i8037s.pdf. 2017. DOI: https://doi.org/10.22319/rmcp.v8i3.4501
Gallegos, P. A.; Martínez, R. A.; Fernando, S. M.; Figueroa, V. R.; Berumen, P. S.; Venegas, S. J.; Quevedo, G. J. D.; Escobedo, L. D. y Silos, C. M. C. 2012. Nutritional quality of forage maize (Zea mays L.) under limited water logging conditions. AGROFAZ. 12(1):59-66.
García, A. E. 1973. Modificaciones al sistema de clasificación climática de Köppen. Instituto de Geografía-Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM). México, DF. 13-16 pp.
Gómez, P. E. J.; Argentel, M. L.; Ávila, A. C.; Alarcón, B. K.; López, S. R.; Ruiz, D. B.; Fernández, P. M. y Eichler, L. B. 2013. Evaluación de la tolerancia a la salinidad en frijol Caupí a partir de variables relacionadas con la nodulación y la acumulación de nitrógeno foliar. Cultivos Tropicales. 3(34):11-16.
Hoffman, P. C. 2005. Ash content of forages. Focus on forage. 1(7):1-2.
Inchausti, D. and Tagle, E. C. 1987. Bovinotecnia. 1ra. Ed. El Ateneo. Buenos Aires, Argentina. 729 p.
INIFAP. 2006. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. Maíz forrajero de alto rendimiento y calidad nutricional. 1ra. Ed. Libro científico núm. 3.
Jayanegara, A.; Ridla, M.; Laconi, N.; Laconi, E. B. 2019. Estimation and validation of total digestible nutrient values of forage and concentrate feedstuffs. IOP Conf. Series: materials science and engineering. 546042016. 1- 5 pp. doi:10.1088/1757-899X/546/4/042016.
LACTODATA. 2011. Información sobre el sector lechero en México. 10-12 pp. http://www.lechemexico.org.mx.
Lewis, G.; Schrire, B.; Mackinder, B. and Lock, M. 2005. Legumes of the world. Royal Botanic Gardens, Kew. University of Chicago Press. Illinois, USA. 592 p.
López, G. C. M. y Bressani, R. 2008. Uso del cowpea (Vigna unguiculata) en mezclas con fríjol común (Phaseolus vulgaris) en el desarrollo de nuevos productos alimenticios. Archiv. Latinoam. Nutric. 1(58):71-80.
Mayz, J.; Larez, A. y Alcorces, A. 2010. Efectividad de cepas rizobianas nativas de sabana en Vigna unguiculata (L.) Walp. cv C4A-3. Rev. Colomb. Biotecnol. 2(12):194-202.
Moreno, G. J. 1982. El maíz forrajero: una opción en las explotaciones ganaderas. Pastos. 1(12):157 170.
Moreno-Resendes, A.; Cantú, B. J. E.; Reyes-Carrillo, J. L. and Contreras-Villareal, V. 2017. Forage maize nutritional quality according to organic and inorganic fertilization. Sci. Agropec. 1(8):127-135. DOI: https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2017.02.05
Murillo, A. B.; Troyo, D. E.; García, H. J. L.; Landa, H. L. y Larrinaga, M. J. A. 2000. El frijol Yorimón leguminosa tolerante a sequía y salinidad. 1ra. Ed. Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste. Baja California Sur, México. 5-6 pp.
NRC. 2001. National Research Council. Nutrients requirements of dairy cattle. 7th Ed. National Academy Press. Washington, DC, USA. 13-25 pp.
Phansak, P. P.; Taylor, P. W. J. and Mongkolporn, O. 2005. Genetic diversity in yard long bean (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis) and related Vigna species using sequence tagged microsatellite site analysis. Sci. Hortic. 2(106):137-146. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2005.03.010
Ramakrishnan, K.; Gnanam, R.; Sivakumar, P. and Manickam, A. 2005. In vitro somatic embryogenesis from cell suspension cultures of cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp). Plant Cell Reports. 8(24):449-461. DOI: https://doi.org/10.1007/s00299-005-0965-5
Saha, U. K.; Sonon, L. S.; Hancock, D. W.; Hill, N. S.; Stewart, L.; Heusner, G. L. and Kissel, D. E. 2017. Common terms used in animal feeding and nutrition. Bulletin 1367. extension.uga.edu.
Sarmiento, F. L.; Gorocica, P. E.; Ramírez, A. L.; Castillo, C. J.; Santos, R. R. and Díaz, M. F. 2011. True metabolizable energy and digestibility of five Vigna unguiculata varieties in chickens. Trop. Subtrop. Agroecosyst. 14:179-183.
Serna, G. H. 2006. Servicio al cliente. Una nueva visión: clientes para siempre. 3ra. Ed. Bogotá, Colombia. 37-39 pp.
Sha, D.; Ming, X. and Junhu, Y. 2016. Relationship between fiber degradation kinetics and chemical composition of forages and by-products in ruminants. J. Appl. Animal Res. 1(44):189-193. DOI: https://doi.org/10.1080/09712119.2015.1031767
Shindoi, M. M. J. F.; Prause, J. and Jover, P. L. 2012. Descomposición de Vigna unguiculata (Caupí) en un Argiudol típico de colonia Benítez, Chaco. Rev. Inv. Agropec. 1(38):86-90.
SIAP. 2017a. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. http://infosiap.siap.gob.mx/repoAvance-siap-gb/pecAvance Prod.jsp.
SIAP. 2017b. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Avance de siembras y cosechas. Silva, T. M.; Medeiros, A. N.; Oliveira, R. L.; Gonzaga, N. S.; Queiroga, R. C.; Ribeiro, R. D.; Leão, A. G. and Bezerra, L. R. 2016. Carcass traits and meat quality of crossbred boer goats fed peanut cake as a substitute for soybean meal. J. Animal Sci. 7(94):2992-3000. DOI: https://doi.org/10.2527/jas.2016-0344
Singh, B. B.; Ajeigbe, H. A.; Tarawali, S. A.; Fernandez, R. S. and Abubakar, M. 2003. Improving the production and utilization of cowpea as food and fodder. Field Crops Res. 1-2(84):169-177. DOI: https://doi.org/10.1016/S0378-4290(03)00148-5
Strydhorts, S. M.; King, J. R.; Lopetinsky, K. J. and Harker, K. N. 2008. Forage potential of intercropping barley with faba bean, lupin, or feal pea. Agron. J. 1(100):182-190. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj2007.0197
Vargas, A. Y. R.; Villamil, O. E. L.; Murillo, P. O.; Murillo, A. W. y Solanilla, D. J. F. 2012. Caracterización fisicoquímica y nutricional de la harina de frijol caupí (Vigna unguiculata) L. cultivado en Colombia. Vitae. 1(19):320-321. Vendramini, J. M. B.; Arthington, J. D. and Adesogan, A. T. 2012. Effects of incorporating cowpea in a subtropical grass pasture on forage production and quality and the performance of cows and calves. Grass Forage Science. 1(67):129-135. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2494.2011.00828.x
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.