Analysis of temperature and precipitation in two avocado-growing areas of the state of Morelos: period 1956-2019
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v14i4.3161Keywords:
avocado, climatic conditions, productionAbstract
Due to its edaphoclimatic conditions, the state of Morelos has a high potential for the development of the avocado industry, however, it faces the threat of the modification of the optimal temperature and precipitation conditions for the production of Persea americana Mill., cultivar Hass. The objective of this work was to identify the modifications in temperature and precipitation in three periods in two avocado-growing areas in Morelos in 2019. Two climatological stations were selected, one in Cuernavaca and another in Tetela del Volcán, for the temporal analysis three periods of five years each were established from the year 1956 with a difference of 30 years between periods. An analysis of variance was performed, Fisher’s LSD statistical test was used to find differences between the means of the parameter values (0.05). Significant differences were found in the maximum temperature for the municipality of Cuernavaca, as well as in the minimum temperature in Tetela del Volcán, both with a tendency to increase. Precipitation analysis showed a significant increase in the means by period in both localities. It is concluded that the results obtained point towards an increase in temperature in the study sites of importance in the production of avocado. Precipitation shows an increase in annual volume in current years; nonetheless, the main threat to the cultivation of this fruit is the lag of the season and the amount in which the rains occur.
Downloads
References
Álvarez, B. A. .; Salazar, G. S.; Ruíz, J. A. y Medina, G. G. 2017. Escenarios de cómo el cambio climático modificará las zonas. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 19:4035-4048. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v0i19.671
Balzadúa, M. B. 2018. El papel de la confianza en la gobernanza de una cadena agroalimentaria: el caso de los productores de aguacate en la región nororiente del estado de Morelos. Cuautla, Morelos. Tesis de doctorado. Universidad Autónoma del Estado de Morelos. 25 p. http://riaa.uaem.mx/xmlui/bitstream/handle/20.500.12055/609/BAMBXN07T.pdf?Seq uence=1&isAllowed=y.
Bolongaro, C. R. A.; Torres, R. V.; Chavarría, H. J.; Pohle, M. O.; García, V. F. y Barahona, E. O. 2013. Escenarios de cambio climático en el estado de Morelos. Cambio climático: vulnerabilidad de sectores clave en el estado de Morelos. Cuernavaca, Morelos. Universidad Autónoma del Estado de México (UAEM). 17-53 pp.
Castro-Acosta, E. G.; Avilés-Reyes, A.; Mendoza-Bautista, C.; López-Fuentes, A. y Secundino, J. K. 2022. Cambio climático y producción de aguacate. 1-14 pp. https://www.resear chgate.net/publication/357662730.
Coria, V. M. 2009. Tecnología para la producción de aguacate en México. Secretaría de Agricultura Ganadería, Pesca y Alimentación (SAGARPA)-Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP). 2da Ed. Uruapan, Michoacán. 17 p. FAO. 2009. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Cambio Climático. El impacto en la agricultura y los costos de adaptación. Washington, DC. Instituto Internacional de Investigación sobre Políticas Alimentarias IFPRI. FAO. 2017. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. El estado mundial de la agricultura y la alimentación. Fiat Panis. Roma, Italy. Doi:978-92-5-309873-6.
FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2020. Food Security and Nutrition in the World. 2020. Rome, Italy. FAO. http://www.fao.org/3/ca9692en/CA9692EN.pd
Granados, R. R.; Reyna, T. T. y Aguilar, S. G. 2008. Variación de la precipitación, efectos en la agricultura y algunos problemas sociales en el estado Michoacán. Geografía, Encino y Pesquisa. Primera edición. UFPR. 2546-2561 pp.
Jarma-Orozco, A.; Córdova-Ayala, C. E. y Armendáriz, T. H. 2012. Efecto del cambio climático sobre la fisiología de las plantas cultivadas: una revisión. Rev. UDCA. Act. & Div. Cient. 15(1):63-76. Doi: 10.31910/rudca.v15.n1.2012.803.
Howden, M.; Newett, S. and Deuter, P. 2005. Climate change-risks and opportunities for the avocado. New Zealand and Australia Avocado Grower’s Conference. 05. 19 p. http://www.avocadosource.com/Journals/AUSNZ/AUSNZ-2005/AUSNZ-2005-TOC.htm.
IPCC. 2014. Cambio climático 2014. Informe de síntesis. Ginebra, Suiza.
Molina, P. M. J.; Sarukhán, K. J. y Carabias, L. J. 2017. Cambio climático. Causas efectos y soluciones. Fondo de Cultura Económica. Primera edición. Ciudad de México. 222 p.
Ojeda, B. W.; Sifuentes, I. E.; Íñiguez, C. M. y Montero, M. M. J. 2011. Impacto del cambio climático en el desarrollo y requerimientos hídricos de los cultivos. Agrociencia. 45(1):1-11. Doi:1405-3195.
Ornelas, R. F.; Ambriz, C. R. y Bustamante, O. J. D. 1990. Delimitación y definición de agro hábitats del estado de Morelos. Secretaría de Agricultura y Recursos Hidráulicos (SARH)-Instituto Nacional de Investigaciones Forestales y Agropecuarias (INIFAP)-Centro de Investigaciones Forestales y Agropecuarias del estado de Morelos-Campo Experimental Zacatepec, Zacatepec. Folleto técnico núm. 8. 18 p.
Programa de Ordenamiento Ecológico del Territorio del Municipio de Cuernavaca. 2018. Memoria técnica. https://sustentable.morelos.gob.mx/p-territorial/poet-cuernavaca.
Putland, D.; Muller, J.; Deuter, P. and Newett, S. 2010. Potential implications of climate change and climate policies for the Australian avocado industry. Sydney, Australia. 130 p. https://www.researchgate.net/publication/274064603.
Rocha, A. J. L.; Salazar, S. S.; Bárcenas, O. A. E; González, D. I. y Cossio, V. L. E. 2011. Fenología del aguacate “Hass” en Michoacán. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 2(3):303-316.
Ruiz, C. J. A.; Medina, G. G.; González, A. I. J.; Flores, L. H. E.; Ramírez, O, G.; Ortiz, T. C.; Byerly, M. K. F. y Martínez, P. R. A. 2013. Requerimientos agroecológicos de cultivos. Segunda Edición. INIFAP-CIRPAC-CECAJ. Tepatitlán de Morelos, Jalisco, México. Libro técnico 3. 564 p.
SAGARPA. 2017. Planeación agrícola nacional 2017-2030. Ciudad de México. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. SIAP. 2019. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Boletín mensual de producción aguacate. Ciudad de México: Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/486766/Bolet-n-mensual-producci-n-de-Aguacate-julio-2019.pdf.
Tapia, V. L. M.; Larios, G. A.; Vidales, F. I.; Pedraza, S. M. E. y Barradas, V. L. 2011. Cambio climático en la zona aguacatera de Michoacán: análisis de precipitación y temperatura a largo plazo. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 2(esp):325-335.
Teliz, O. D. y Mora, A. A. 2015. El aguacate y su manejo integrado. Guadalajara, Jalisco. Colegio de Postgraduados. Montecillo, Estado de México, México. 321 p.
Villafán, V. K. B.; Ortiz, P. C. F. e Infante, J. Z. T. 2007. Mercado internacional de alimentos y reconversión productiva. El caso del aguacate orgánico Michoacano. INCEPTUM. 2 (2):129-153. http://insectum.umich.mx/index.php/insectum/article/view/25/30.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.