Competitiveness and revealed comparative advantage of Mexico’s Hass avocado exports

Authors

  • Adrián Cruz-López Universidad Autónoma Chapingo. Carretera México-Texcoco km 38.5, Chapingo, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56230. Tel. 595 9521500, ext. 5001
  • Ignacio Caamal-Cauich Universidad Autónoma Chapingo. Carretera México-Texcoco km 38.5, Chapingo, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56230. Tel. 595 9521500, ext. 5001
  • Verna Gricel Pat-Fernández Universidad Autónoma Chapingo. Carretera México-Texcoco km 38.5, Chapingo, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56230. Tel. 595 9521500, ext. 5001
  • José Antonio Ávila-Dorantes Chapingo Autonomous University. Mexico-Texcoco Highway km 38.5, Chapingo, Texcoco, State of Mexico, Mexico. ZC. 56230. Tel. 595 9521500, ext. 5001
  • Diego Francisco Cruz-López Chapingo Autonomous University. Mexico-Texcoco Highway km 38.5, Chapingo, Texcoco, State of Mexico, Mexico. ZC. 56230. Tel. 595 9521500, ext. 5001

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v16i1.3153

Keywords:

export, import, indicators, production

Abstract

Worldwide, avocado production in Mexico ranks first with 2.39 million tonnes, of which 1.34 million tonnes were destined for export in 2020, contributing more than 42.5% to the world export market. The most important markets for avocados produced in Mexico are the United States of America, Canada, and Japan, where the United States accounted for 77% of Mexican avocado exports in 2020. The competitiveness and revealed comparative advantage of Mexican avocado exports from 2003 to 2020 in the world market were analyzed; the following were obtained in 2020 as values of competitiveness indicators: an export coefficient of 56.2%, an export specialization coefficient of 1.29, a tradability index of 1.29, a revealed comparative advantage index of exports of 0.9 and a normalized revealed comparative advantage index of the exports of -0.05; these last two indicators of revealed comparative advantage refer to exports to the United States of America in 2020. The results obtained reflect the competitiveness and comparative advantage of avocado exports produced in Mexico at the international level.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ávila, A. y González, D. J. 2012. La competitividad de las fresas (Fragaria spp.) mexicanas en el mercado nacional, regional y de Estados Unidos. México. Agricultura, Sociedad y Desarrollo. 1(9):17-27.

Balassa, B. 1965. Trade liberalization and revealed comparative advantage. The manchester school of economic and social studies. 32(2):99-123. https://doi.org/10.1111/j.1467-9957.1965.tb00050.x.

Barrientos, A. F. y López, L. 1998. Historia y genética del aguacate. In: memoria Fundación Salvador Sánchez Colin, Cictamex SC. Centro de Investigaciones Científicas y Tecnológicas del Aguacate en el Estado de México Sociedad Civil (CICTAMEX, SC). 1a Ed. CICTAMEX SC. Coatepec de Harinas, Estado de México, México. 33-51 pp.

Ceballos, A. 2013. Evaluación química de la fibra en semilla, pulpa y cáscara de tres variedades de aguacate. Colombia. Biotecnología en el sector agropecuario y agroindustrial. 1(11):103-112.

Contreras, J. M. 1999. La competitividad de las exportaciones mexicanas de aguacate: un análisis cuantitativo. México. Revista Chapingo Serie Horticultura. 1(5):393-400.

Cruz, D. F.; Caamal, I.; Pat, V. G.; Gómez, A. A. y Espinoza, L. E. 2020. Posicionamiento internacional del aguacate (Persea americana) producido en México. México. Revista Mexicana de Agronegocios. 1(47):561-571.

Cruz, D. F.; Caamal, I.; Pat, V. G. y Salgado, J. 2022. Competitividad de las exportaciones de aguacate Hass de México en el mercado mundial. México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 2(13):355-362.

Dornbusch, R. 1993. La macroeconomía de una economía abierta. Basic Books Inc. 2a. Edición. Barcelona, España. 307 p.

Durán, J. E. y Álvarez, M. 2008. Indicadores de comercio exterior y política comercial: mediciones de posición y dinamismo comercial. Organización de las Naciones Unidas (ONU). 1a. Ed. Santiago de Chile, Chile. 43 p.

FAOSTAT. 2021. Estadísticas de la Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y Alimentación. Datos de cultivos y productos de ganadería mundial aguacate año 2010-2020. Food and Agriculture Organization (FAO). Italia.

García, F.; Martínez, F.; Díaz, H. y Molina M. 2012. Evolución de la ventaja comparativa revelada normalizada en productos agropecuarios mexicanos. México. Revista Estudiantil de Economía. 2(4):75-88.

Naghi, M. 2005. Metodología de la Investigación. Limusa. 2a. Ed. Balderas. México, DF. 528 p.

Oliveras, F. A. 1987. Apunte en torno de las economías de alcance. México. El Trimestre Económico. 216(54):927-932.

Ramírez, L. C.; Caamal, I.; Pat, V. G. y Martínez, D. 2018. Ventaja comparativa revelada de la fresa (Fragaria spp.) mexicana en los mercados importadores. Agroproductividad. 1(11):105-110.

Salazar, J. J. 2015. Estructura y evolución reciente de las ventajas comparativas de México y de sus estados. Revista de Ciencias Sociales de la Universidad Autónoma de Nuevo León. Trayectorias. 17(40):67-88. https://www.redalyc.org/pdf/607/60735446003.pdf.

Sawyer, W. C.; Tochkov, K. and Yu, W. 2017. Regional and sectoral patterns and determinants of comparative advantage in China. China. Frontiers of Economics in China. 1(12):7-36.

SIACON. 2021. Sistema de Información Agroalimentaria de Consulta. Cierre de producción agrícola de Aguacate 2003-2020. México. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP).

SIAVI. 2021. Sistema de Información Arancelaria Vía Internet. Estadísticas mensuales. Exportaciones mensuales de México por país de aguacate, año 2020. Ciudad de México, México.

Statista. 2022. Statista Research Department. Consumo por persona de aguacate en México 2015-2019. Estados Unidos de América. Statista Research Department (Statista).

Torok, A. and Jambor, A. 2016. Determinants of the revealed comparative advantages: the case of the European ham trade. Czech Republic. Agricultural Economics. 10(62):471-482.

Torres, G. R. 2005. Teoría del comercio internacional. Siglo XXI. 25a. Edición. Coyoacán. Ciudad de México, México. 373 p.

Tovar, M. A. 2003. Valor nutrimental de la pulpa fresca de aguacate Hass. In: Proceedings V World Avocado Congress. Hormaza I. (Coordinador). 1a. Ed. Junta de Andalucía. Granada, Málaga, España. 741-748 pp.

Urquiza, L. S.; Rebollar, S.; Juárez, N.; Martínez, J. y Tenorio, G. 2015. Análisis de viabilidad económica para la producción comercial de aguacate Hass. Revista Mexicana de Agronegocios. 1(36):1325-1338.

Velín, M. 2011. Cálculo y análisis de indicadores sectoriales de comercio exterior para el caso ecuatoriano. Ecuador. Analítika. Revista de Análisis Estadístico. 1(2):3-29.

Villegas, M. 2021. Ventaja comparativa revelada del aguacate mexicano: un análisis con Estados Unidos, Canadá, España y Países Bajos en el período 2001-2019. Repositorio Institucional de Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. 169 p.

Yu, R.; Cai, J. and Leung, P. 2009. The normalized revealed comparative advantage index. Switzerland. The Annals of Regional Science. 1(43):267-282.

Published

2025-03-20

How to Cite

Cruz-López, Adrián, Ignacio Caamal-Cauich, Verna Gricel Pat-Fernández, José Antonio Ávila-Dorantes, and Diego Francisco Cruz-López. 2025. “Competitiveness and Revealed Comparative Advantage of Mexico’s Hass Avocado Exports”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 16 (1). México, ME:e3153. https://doi.org/10.29312/remexca.v16i1.3153.

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)