Characteristics and challenges of the nopal vegetable cultivation system in Cuautlacingo, Otumba
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v14i2.3079Keywords:
charaterization, farmers' s group, technical itinerary, family production unitsAbstract
The State of Mexico is the third producer of nopal vegetable nationwide, Otumba concentrates 57% of state production. In the decade 2010-2020 the area increased by 27%, with a 44% increase in production. However, it faces a number of socioeconomic and technical constraints. The objective of the research was to diagnose the nopal vegetable cultivation systems in Cuautlacingo, Otumba and propose strategies to improve their functioning. Work was carried out with 47 cooperating producers to whom a questionnaire structured in the following three axes was applied: 1) socioeconomic characteristics of the production units; 2) characteristics of the nopal vegetable cultivation system; and 3) technical schedule of the nopal vegetable cultivation system. Through a cluster analysis, two groups of producers were identified, the problems they face are incidence of pests and diseases, low technification, poor organization and marketing channels, need for training and technical accompaniment and lack of government impulse. It is recommended to join efforts to plan actions, attend and develop the production niches of the region and seek alternatives to increase the competitiveness of nopal vegetable.
Downloads
References
Aguilar-Sánchez, D. y Sánchez-Salazar, M. T. 2022. La organización territorial de la producción de nopal verdura en Tlalnepantla, Morelos. Investigaciones Geográficas. 108:1-18.
Ángeles-Núñez, J. G.; Anaya-López, J. L.; Arévalo-Galarza, M. L.; Leyva-Ruelas, G.; Anaya, R. S. y Martínez-Martínez, T. L. 2014. Análisis de la calidad sanitaria de nopal verdura en Otumba, Estado de México. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 5(1):129-141.
Bonilla, R. R. 2009. Agricultura y tenencia de la tierra en Milpa Alta. Argumentos. 22(61):249-28.
Callejas, J. N.; Matus, G. J.; García, S. A.; Martínez, D. M. y Salas, G. J. 2009. Situación actual y perspectivas de mercado para la tuna, nopalitos y derivados en el Estado de México, 2006. Rev. Agrociencia. 43(1):73-82.
Codex, S. 1993. Tropical fresh fruits and vegetables. FAO/WHO. Roma, Italia. http://www.codexalimentarius.net/mrls/pestdes/jsp/pest-q-s.jsp.
COFEPRIS. 2004. Comisión Federal para la Protección contra Riesgos Sanitarios. Catálogo de plaguicidas. CICOPLAFEST. SSA, SAGARPA, SEMARNAT, SE. México, DF. 483 p.
Comité Estatal de Sanidad Vegetal. 2022. Campaña manejo fitosanitario del nopal. http://www.cesavem.mx/fitosanitariodelnopal.html#.
COPLADEM. 2016. Comité de planeación para el desarrollo municipal. Plan de desarrollo municipal Otumba 2016-2018. 293 p. http://copladem.edomex.gob.mx/planeacion-municipal.
Financiera Rural. 2011. Monografía del nopal y la tuna. Dirección General Adjunta de Planeación Estratégica y Análisis Sectorial. México, DF. 15 p.
FND. 2020. Financiera Nacional de Desarrollo Agropecuario, Rural, Forestal y Pesquero. El nopal, un alimento muy mexicano https://www.gob.mx/fnd/articulos/el-nopal-un-alimento-muy-mexicano?idiom=es.
García, V. A. G. y Grajeda, J. E. G. 1991. Cultivo nopal para verdura. Ed. Colegio de Postgraduados, Montecillo, Estado de México. 18 p.
García-Herrera, E. J.; Peña, O. M. B.; Estrella, Ch. N.; Manzo, R. F. y Delgado, W. R. 2004. Componentes de una estrategia para el desarrollo agrícola regional en Pinos, Zacatecas: el nopal tunero como su elemento central. Comunicaciones en Socioeconomía, Estadística e Informática. 8(1):83-102.
González, M. E. R. 2010. Usos y significados del nopal, la tuna, el xoconostle y la grana cochinilla. Miradas y saberes de las mujeres en el sistema producto. In: memorias del VII encuentro multidisciplinario de investigación. Mejorada, J. P. (Comp.) Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM). Facultad de Estudios Superiores (FES)-Aragón. México, DF. 34 p.
INEGI. 2015. Instituto Nacional de Estadística y Geografía. Estado de México. Población. http://cuentame.inegi.org.mx/monografias/informacion/mex/poblacion/default.aspx?tema=me&e=15.
INIFAP. 2001. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias. Producción intensiva de nopal verdura. SAGARPA-INIFAP-CIRNE. México, DF. Folleto para productores núm. 28. 14 p.
INIFAP. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias. 2011. Producción invernal de nopal verdura. México, DF. 34 p.
Luna, V. J. 2011. Producción invernal de nopal verdura. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Pesca y Alimentación (SAGARPA)-Instituto Nacional de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias (INIFAP)-Centro de Investigación Regional Noreste (CIRNE). México, DF. 34 p.
Maky, D. G.; Peña, V. C. B.; García, N. R.; Arévalo, G. M. L.; Calderón, Z. G. y Anaya, R. S. 2015. Características físicas y químicas de nopal verdura (Opuntia ficus-indica) para exportación y consumo nacional. Agrociencia. 49(1):31-51.
Márquez, B. S. R.; Torcuato, C. C.; Almaguer, V. G.; Colinas, L. M. T. y Khalil, G. A. 2009. El sistema productivo del nopal tunero (Opuntia albicarpa y O. megacantha) en Axapusco, Estado de México. Problemática y alternativas. Rev. Chapingo. Ser. Hortic. 18(1):81-93.
Martínez, M. T. O.; Ramírez, G. M. E.; Anaya, R. S.; Arévalo, G. M. L. y Leyva, R. G. 2012. Estimación del nivel de calidad de dos sistemas de producción de nopal verdura (Opuntia sp.). Agrociencia. 46(6):567-578.
Mena, C. J. 2004. Manejo integrado de las plagas del Nopal: una propuesta para tomar mejores decisiones de control. In: Esparza, F. G.; Valdés, C. R. y Méndez, G. S. J. Ed. El nopal: tópicos de actualidad. Universidad Autónoma Chapingo (UACH) Colegio de Postgraduados (CP). Montecillo, Estado de México. 125-140 pp.
Mendoza, O. M. E. 2016. Acorazonamiento de cladodios en sistemas productivos de Nopal Opuntia sp. Tesis de Maestría. Colegio de Postgraduados (CP). Salinas Hidalgo, San Luis Potosí. Montecillo, Estado de México. 200 p.
Núñez, A. J. G.; Anaya, L. J. L.; Arévalo, G. M.; Leyva, R. G.; Anaya, R. S. y Martínez, M. T. O. 2014. Análisis de la calidad sanitaria de nopal verdura en Otumba, Estado de México. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 5(1):129-141.
Orona, C. I.; Cueto, J. A.; Santamaria, J.; Murillo, B.; Flores, H. y Troyo, E. 2006. N, P and K removal by vegetable cactus pear cultivated with manure under drip irrigation. Proceeding of the fifth international congress on cactus pear and cochineal. Mondragón, A. and Phippen. Acta Hortic. 1(728):193-198.
Plan Rector del Sistema Producto Nopal en el Estado de México. 2012. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (SAGARPA). México, DF.
Reyes, J. A.; Aguirre, R. J. R. and Hernández, H. M. 2005. Systematic notes and a detailed description of Opuntia ficus indica (L.) Mill. (Cactaceae). Agrociencia. 39(4):395-408.
Rodríguez, F. H.; López, J. M. A.; Rodríguez, A. J. y Jiménez, G. G. 2014. Cultivo orgánico del nopal. Trillas. México, DF. 96 p.
Sandoval-Trujillo, S. J.; Ramírez-Cortés, V. y Hernández-Bonilla, B. E. 2018. Análisis de los incentivos para la producción del nopal en Teotihuacán. Vinculategica. 4(1):382-390.
Saravia, T. P. L. 2002. Agrupamientos productivos (cluster) del nopal. Secretaría de Economía (SE). http://www.contactopyme.gob.mx/estudios/docs/nopal-mexico.PDF.
SENASICA. 2012. Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Agroalimentaria. Listado de plaguicidas de uso agrícola. http://www.senasica.gob.mx.
SIAP. 2021. Sistema de Información Agroalimentaria y Pesquera. Avances de siembras y cosechas. Resumen por Estado. Zumpango, México. Diciembre 2020. Riego+temporal. Perennes. Nopalitos. http://infosiap.siap.gob.mx:8080/agricola-siap-gobmx/ResumenProducto.do.
SINACATRI. 2013. Servicio Nacional de Capacitación y Asistencia Técnica Rural Integral. Plan regional de gestión para la operación del componente de desarrollo de capacidades y extensionismo rural, 2013. Gobierno del Estado de México. Grupo técnico regional de cooperación territorial Atlacomulco. INCA Rural. México, DF. 19-21 pp.
Torres, C. G. 1997. La nueva ruralidad. Un enfoque de la ciudad al campo. Universidad Autónoma Chapingo (UACH). México, DF. 97 p.
Valdez, C. R. D.; Blanco, M. F.; Magallanes, Q. R.; Vázquez, A. R. E. y Reveles, H. M. 2010. Avances en la nutrición del nopal en México. Rev. Salud Pública y Nutrición. 5:1-14.
Vaquero, A. 2013. El sector agrícola en la región V del Estado de México: retos y oportunidades. Ciencias Agropecuarias. Handbook. Ramos, M. y Aguilera, V. Ed. ECORFAN-Universidad Tecnológica del Suroeste de Guanajuato. 21-35 pp.
Vázquez-Alvarado, R. E.; Olivares-Sáenz, E.; Zavala-García, F. and Valdez-Cepeda, R. D. 2006. Utilization of manure and fertilizer to improve the productivity of Cactus pear (spp.) a review. Acta Hortic. 1(728):151-158.
WHO. 2020. World Health Organization. Recommended classification of pesticides by hazard and guidelines to classification, 2019 Ed. Geneva: world health organization. 98 p.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.