Estimation of the agricultural profitability of rural enterprises in the Mixteca region of Oaxaca
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v12i8.3067Keywords:
agriculture, production units, profits, self-consumptionAbstract
In the Mixteca region of Oaxaca, rural poverty predominates, and the common economic activity is agriculture; however, the agricultural sector is precarious and has not reduced poverty. There are small plots, low value-added traditional products, old-technology techniques and there is no investment in capital. In this sense, it is necessary to know the economic benefits generated by the production units (PUs), visualizing them as rural enterprises. The objective of the research was to make an approximation to the estimation of the profitability of the agricultural production of the rural enterprises in the Mixteca region of Oaxaca for 2007 and to know what the main factors that influenced this profitability were, for this, the income and costs of the rural enterprises by municipality were estimated, their difference yielded the profitability value, and the factors that influence it were determined by means of ordinary least squares. The results indicated that profitability by rural enterprises was in the range from $-19 000 to $13 000, by municipalities from $-4 million to $4 million and by area, from $-9 000 to $6 500 per hectare. The production, improved seeds and size of PUs positively influenced the profitability value, while self-consumption, lack of infrastructure, communal property and income derived from government support decrease it. Finally, it is necessary to promote the association of producers that allows increasing production and increasing selling practices to generate greater benefits derived from agriculture.
Downloads
References
Bolaños, H. H. 1995. Poverty land degradation, migration and agricultural development: the dynamics of socio-economic transformation in la Mixteca Oaxaqueña, México. Tesis de maestría en Desarrollo Rural. Inglaterra. Universidad de East Anglia. 647-648 pp.
Bravo, E. M.; Van Nieuwkoop, M.; Contreras, J. R.; Jiménez, J. L. y Morales, G. M. 1992. El potencial de la labranza de conservación en la Mixteca Oaxaqueña. INIFAP-CIMMYT. México. 50 p.
de Grammont, H. 2009. La desagrarización del campo mexicano. Convergencia. Rev. de Cienc. Soc. 50(16):13-55.
CNDI. 2008. Comisión Nacional para el Desarrollo de los Pueblos Indígenas. Condiciones socioeconómicas y demográficas de la población indígena. Región Sur. Tomo 1. Oaxaca. CNDI y PNUD. 200 p.
CONEVAL. 2019. Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social. Resultados de pobreza en México 2018 a nivel nacional y por entidades federativas. https://www.coneval.org.mx/Medicion/MP/Paginas/Pobreza-2018.aspx. Octubre de 2019.
CDRSSA. Centro de Estudios para el Desarrollo Rural Sustentable y la Soberanía Alimentaria. 2019. Reporte resultados de la encuesta nacional agropecuaria 2017. Cámara de Diputados LXIV Legislatura. http://www.cedrssa.gob.mx/files/b/13/37ResultadosENA2017.pdf.
Cruz, R. I. 2018. Adopción y rentabilidad de la producción de maíz bajo agricultura de conservación en la región Sierra Sur del Estado de Oaxaca, 2015. Tesis de Ingeniero en Economía Agrícola-Universidad Autónoma Chapingo. Texcoco, México. 89-91 pp.
Enciso, N. R. M. 2014. Evaluación de los factores que influyen en la rentabilidad de la palma aceitera en la región Ucayali. Tesis de Maestro en Ciencias Económicas. Universidad Nacional Agraria de la Selva. Perú. 41-42 pp.
Espinosa, M. E.; García, C. J. L.; Jiménez, V. M. A.; Martínez, S. T.; Pimentel, E. J. L. y Sánchez, E. J. 2013. Caracterización de micro y pequeñas empresas agropecuarias de la región Altos de Chiapas. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 6(4):955-962. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v4i6.1163
Gobierno del Estado de Oaxaca. 2016. Plan estratégico sectorial agropecuario forestal y pesquero. subsector agrícola. Gobierno del Estado de Oaxaca. México. 47 p.
Gómez, O. L. 2016. Evolución del empleo y de la productividad en el sector agropecuario en México. Macroeconomía del desarrollo. CEPAL y FIDA. Chile. 59 p.
Gujarati, D. N. y Porter, D. C. 2010. Econometría. 5ta. (Ed.). Mc Graw Hill. México, DF. 921 p.
Gutiérrez, M. M. T. y González, S. J. 2001. Propuesta para fijar diez mil habitantes como límite de una localidad urbana. Investigaciones Geográficas. Boletín del Instituto de Geografía- Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM). 44:103-118.
INEGI. 1997. Instituto Nacional de Estadística y Geografía. El maíz en el estado de Oaxaca. INEGI. México. DF. 65 p.
INEGI. 2007. Instituto Nacional de Estadística y Geografía. Censo Nacional Agrícola, Ganadero y Forestal 2007. https://www.inegi.org.mx/programas/cagf/2007/default.html#Tabulados.
INEGI. 2010. Instituto Nacional de Estadística y Geografía. Censo de Población y Vivienda 2010. https://www.inegi.org.mx/programas/ccpv/2010/.
INEGI. 2015. Instituto Nacional de Estadística y Geografía. México en cifras. Oaxaca. https://www.inegi.org.mx/app/areasgeograficas/?ag=20. Agosto, 2020.
Ixtla, P. Y. y Santiago, Z. M. 2016. Análisis de la rentabilidad y eficiencia de la producción de maíz grano de temporal en los principales DDRs de Oaxaca, 2015. Tesis de Ingeniero en Economía Agrícola. México. Universidad Autónoma Chapingo (UNACH). 47-49 pp.
Mallo, C.; Kaplan, R.; Meljem, S. y Jiménez, C. 2000. Conceptos básicos de economía, empresa y contabilidad de costos y de gestión In: contabilidad de costos y estrategia de gestión. Prentice-Hall. España. 746 p.
Molina de Paredes, O. R. 2017. Rentabilidad de la producción agrícola desde la perspectiva de los costos reales: municipios Pueblo Llano y Rangel del estado Mérida. Venezuela. Venezuela. Visión Gerencial Universidad de los Andes. 1(2):217-232.
Montesillo, C. J. L. 2016. Rendimiento por hectárea del maíz grano en México: distritos de riego vs temporal. Economía Informa. 1(398)60-74. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ecin.2016.04.005
Ortiz, G. J. y Ríos, B. H. 2013. La pobreza en México, un análisis con enfoque multidimensional. Análisis Económico. 69(28):189-218.
Parra, E. E. 2000. El impacto de la microempresa rural en la economía latinoamericana In: programa de apoyo a la microempresa rural de América Latina y el Caribe. Bustamante, W. (Coord.). Fondo Internacional de Desarrollo Agrícola. Colombia. 36 p.
Ramales, O. M. C.; Coronado, A. M. A. y García, J. R. 2014. Pobreza multidimensional y derechos humanos: situación actual en la mixteca oaxaqueña en el contexto de la política económica nacional. Contribuciones a las Ciencias Sociales. https://www.eumed.net/rev/cccss/29/ mixteca.html.
Ruiz, V. J. y Loaeza, R. G. 2004. Validación del método de siembra en surcos alternos para la asociación maíz-frijol en Valles Centrales de Oaxaca. México. Naturaleza y Desarrollo. 1(2):13-17.
SAGARPA. 2012. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. Agricultura familiar con potencial productivo en México. FAO. México. 534 p.
INIFAP. 2015. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias- Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (SAGARPA)-Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Alimentaria (SENASICA)-Agenda Técnica Agrícola de Oaxaca. SAGARPA. 2a (Ed.). México. 185 p.
Unikel, L.; Ruiz, C. C. y Garza, G. 1976. El desarrollo urbano de México: diagnóstico e implicaciones futuras. Colegio de México. Centro de Estudios Económicos y Demográficos. México, DF. 476 p.
Universidad Tecnológica de la Mixteca. 2017. Diagnóstico Regional Mixteca. Coordinación General del Comité Estatal de Planeación para el Desarrollo de Oaxaca. México. 11 p.
Yúñez, N. A.; Cisneros, Y. A. y Meza, P. P. 2013. Situando a la agricultura familiar en México. Principales características y tipología. Serie documentos de trabajo. Documento 149. Chile. Centro Latinoamericano para el Desarrollo Rural. 45 p.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.