Correlation of plant, fruit and seed traits of squash accessions in Tlaxcala
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v16i7.3838Keywords:
Cucurbita moschata, genetic diversity, phenotypic correlation, yieldAbstract
The squash (Cucurbita moschata Duchesne) is grown in Tlaxcala, utilizing the plant, flower, fruit, and seed. The diversity of native accessions is due to the interaction with the environment in two regions of the state, which are appropriate to the management of producers. It is important to identify outstanding accessions in fruit and seed in the face of the scarcity of improved materials. The positive and direct correlation of traits evaluated in 50 accessions was shown. They were evaluated in two localities, and the sowing took place on May 12 and 27, 2022. The experimental plot consisted of 12 clumps 1.5 m apart and a distance of 0.8 m between rows. The analysis of variance (Anova) indicated significant differences (p< 0.01) between localities, accessions, and the interaction, which shows genetic variability and response to the environment. Accessions 5, 25, 34, 35, 37, 38, and 39 were productive, with fruit yields between 31.8 and 46.6 t ha-1 and seed yields between 941 and 1 190 kg ha-1. There was a significant positive correlation (r= 0.9**) between fruit and seed yield, both associated with fruit weight, number of seeds per fruit, fruit diameter, pulp thickness and peduncle diameter. The results confirm genetic variability in native accessions. The high correlation between fruit and seed yield, as well as their association with key morphological traits, indicates their usefulness in genetic improvement programs to increase productivity and quality. Outstanding accessions may represent an important genetic basis for conservation and use in production systems.
Downloads
References
Ayvar, S. S.; Mena, B. A. J. A.; Duran, R. J. A.; Cruzaley, S. R. y Gómez, M. N. O. 2007. La calabaza pipiana y su manejo integrado. Centro de estudios profesionales. Colegio Superior Agropecuario del Estado de Guerrero. Iguala, Guerrero, México. 27 p.
Balzarini, M. G.; Bruno, C. I. y Arroyo, T. A. 2015. Análisis de ensayos agrícolas multi-ambientales: ejemplos con Info-Gen. Estadística y biometría. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. 141 p.
Berenji, J. y Papp, D. 2000. Interrelaciones entre las características de frutos y semillas de calabaza aceitera. In: VII Reunión Eucarpia sobre Genética y Mejoramiento de Cucurbitáceas. Acta Hortícola. 510(17):101-104.
Bezerra, N. F. V.; Leal, N. R.; Costa, F. R.; Gálves, G. M.; Amaral, J. A. T.; Vasconsellos, H. O. y Mello, M. M. 2006. Análisis biométrico de líneas de calabaza. Horticultura Brasileira. 24(3):378-380.
CONAGUA. 2022. Comisión Nacional del Agua. Resúmenes mensuales de lluvias y temperaturas (Tlaxcala).
Dorantes, J. J.; Flota, B. C.; Candelaria, M. B. y Ramírez, M. M. 2016. Calabaza Chihua, alternativa para la alimentación animal en el trópico. Revista Agroproductividad. 9(9):33-37.
FAO. 1993. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Valor nutritivo y usos en alimentación humana de algunos cultivos autóctonos subexplotados de Mesoamérica. Santiago, Chile. Boletín informativo. 634.4(247):66-68. SB185/V35.
Fornaris, R. J. G. 2012. Características de la planta. Universidad de Puerto Rico, recinto universitario de Mayagüez. Colegio de Ciencias Agrícolas. Estación Experimental Agrícola. Conjunto Tecnológico para la Producción de Calabaza. 155 p.
Lira, S. R.; Andres, T. C. y Nee, M. H. 1995. Cucurbita L. In: Lira, R. Ed. Estudios taxonómicos y ecogeográficos de las Cucurbitaceae latinoamericanas de importancia económica. C., Sechium, Sicana y Cyclanthera. International Plant Genetic Resources Institute. Rome, Italy. 9(1):1-115. ISBN 92-9043-263-2.
Martínez, G. A.; Zamudio, G. B.; Tadeo, R. M.; Espinosa, C. A.; Cardoso, G. J. C.; Vázquez, C. G. y Turrent, F. A. 2018. Rendimiento de híbridos de maíz grano blanco en cinco localidades de Valles Altos de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 9(7):1447-1458.
Moreno, M. M.; Peña, L. A.; Sahagún, C. J.; Rodríguez, P. J. E. y Mora, A. R. 2002. Varianza aditiva, heredabilidad y correlaciones en la variedad M1-fitotecnia de tomate de cáscara (Physalis ixocarpa Brot.). Revista Fitotecnia Mexicana. 25(3):231-237.
Peeters, J. P. and Galgway, N. W. 1988. Colecciones de germoplasma y necesidades de mejoramiento en Europa. Econ. Bot. 42:503-521. https://doi.org/10.1007/BF02862795.
Ramírez, M. H. O.; Tadeo, R. M.; Villegas, A. Y.; Aragón, C. F.; Martínez, G. A.; Rodríguez, O. G.; Carrillo, R. J. C.; Espinosa, C. A. y De la O, O. M. 2023. Diversidad biológica del sistema milpa y su papel en la seguridad alimentaria en la Sierra Mixe. Revista Fitotecnia. 46(2):105-113.
Reyes, M. C.; Cantú, A. M.; Gill, L. H.; García, O. J. y Mayek, P. N. 2017. Interacción genotipo x ambiente en maíz cultivado en Tamaulipas. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 8(3):571-582.
Rodríguez, A. R.; Montes, H. S.; Rangel, L. J. A.; Mendoza, E. M. y Latournerie, M. L. 2009. Caracterización morfológica de la calabaza pipiana (Cucurbita argyrosperma Huber). Agricultura Técnica en México. 35(4):379-389. ISSN 0568-2517.
Rojas, M. I. y Fernández, S. R. 2024. Tecnología para la producción de pepita de calabaza de temporal en el estado de Tlaxcala. CIRCE-INIFAP. Campo Experimental Valle de México. Sitio Experimental Tlaxcala. Folleto técnico núm. 4. 64 p.
Ruelas, H. P. G; Aguilar, C. J. A; García, P. J. D; Valdivia, B. R. y López, G. G. G. 2015. Diversidad morfológica de especies cultivadas de calabaza (Cucurbita spp.) en el estado de Nayarit. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 6(8):1845-1856.
Sánchez, H. M. A.; Mejía, C. A.; Villanueva, V. C.; Sahagún, C. J.; Muñoz, O. A y Molina, G. J. D. 2004. Selección combinada de genotipos de calabaza pipiana (Cucurbita Argyrosperma Huber var. Stenosperma) en el sistema milpa. Revista Chapingo Serie Horticultura. 10(1):57-66.
Sánchez, H. M. A.; Mejía, C. A.; Villanueva, V. C.; Sahagún, C. J.; Muñoz, O. A y Molina, G. J. D. 2006. Estimación de parámetros genéticos en calabaza pipiana (Cucurbita argyrosperma Huber). Revista Fitotecnia Mexicana. 29(2):127-136.
SAS. 2014. Statistical Analysis System. The SAS system for windows version 9.0. SAS Institute, Inc. NC. USA.
SEMARNAT-CONAFOR. 2014. Secretaría de Medio Ambiente y Recursos Naturales-Comisión Nacional Forestal. Inventario Estatal Forestal y de suelos-Tlaxcala 2014. ISBN: 978-607-8383-21-4. 127 p.
SIAP. 2016. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. http://www.siap.sagarpa.gob.mx.
Soblechero, E.; Hernández, H. A.; Antón, N. I. y Durán, J. M. 2005. La semilla y su morfología. Agricultura: Revista Agropecuaria. 877:612-615. ISSN 0002-1334.
Villanueva, V. C. 2007. Calabazas cultivadas. Identificación de especies, caracterización y descripción varietal. Universidad Autónoma Chapingo (UACH). Chapingo, Estado de México. 123 p.
Villanueva, V. C.; Sánchez, H. M. A.; Sánchez, C. I.; Sahagún, C. J.; Parra, B. G. y Villanueva, S. E. 2013. Respuesta a la selección masal participativa en calabaza de dulce (Cucurbita. moschata D.) Revista Chapingo Serie Horticultura. 19(2):239-253.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.
