Prickly pear glochids for commercial production of oyster mushroom

Authors

  • Luisa De Jesús-Rivera Maestría en Ciencias en Agroforestería para el Desarrollo Sostenible-Universidad Autónoma Chapingo. Carretera México Texcoco km 38.5, Chapingo, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56230
  • María Edna Álvarez-Sánchez Maestría en Ciencias en Agroforestería para el Desarrollo Sostenible-Universidad Autónoma Chapingo. Carretera México Texcoco km 38.5, Chapingo, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56230
  • Filemón Ramírez-Pérez Maestría en Ciencias en Agroforestería para el Desarrollo Sostenible-Universidad Autónoma Chapingo. Carretera México Texcoco km 38.5, Chapingo, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56230
  • Ranferi Maldonado-Torres Maestría en Ciencias en Agroforestería para el Desarrollo Sostenible-Universidad Autónoma Chapingo. Carretera México Texcoco km 38.5, Chapingo, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56230

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v13i8.3351

Keywords:

Pleurotus sp., carpophores, production parameters, substrates

Abstract

Prickly pear glochids were evaluated as an improvement component of substrate for the commercial production of Pleurotus sp. carpophores through the productivity parameters of earliness (E), biological efficiency (%, BE), yield (%, Y), production rate (%, PR) and economic indicators. Whole (EE) or ground (EM) glochids were mixed with oat straw (RA) in proportions of 20%, 30% and 40%, in addition to the traditional control (100% oat straw) in a completely randomized design with six repetitions per treatment. The harvest began 30 days after sowing the mycelium, at the time when the gill of the carpophores had thinned edges. The response variables were subjected to an analysis of variance and comparison of means with a confidence level of 95%. The addition of ground glochids significantly decreased the number of days (E) needed for colonization with respect to the control. The best treatments for commercial production were: 60RA-40EM with yield (Y) percentage of 38.3 ±10.9, BE of 132.3 ±37.5% and PR of 3 ±0.9% and treatment 70RA-30EM with Y of 38.2 ±9.4%, BE of 124.7 ±30.7% and PR of 3 ±0.6%. Substrates with whole glochids also met the criterion of productive quality, with Ys greater than 10% and BEs greater than 100%. The use of 40% of EM represented savings in straw consumption with an increase in annual net profit of $3 353.53, compared to traditional production management. The by-product of the waste from the processing of prickly pear is an economically feasible option for the commercial production of Pleurotus sp.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aceves, M.; Casimiro, A.; Ariza F., R.; Otero S., M. A. y Barrios A., A. 2015. Productos químicos y biológicos como suplementos que incrementan la producción del hongo ostra Pleurotus ostreatus. Interciencia. 40(8):542-548.

Barba, C. J. M. y López, C. J. I. 2017. Guia práctica para el cultivo de setas. Ixtapalapa, México: Universidad Autónoma Metropolitana. 29-33 pp.

Bermúdez, S. R. C.; García, O. N. y Mourlo, L. A. 2007. Fermentación sólida para la producción de Pleurotus sobre mezclas de pulpa de café y viruta de cedro. Tecnología Química. 27(2):55-62.

De Jesús, R. L. 2020. Uso potencial de las glóquidas de tuna como sustrato para la producción de Pleurotus sp. Tesis de maestría en ciencias. Posgrado en agroforestría para el desarrollo sostenible. Universidad Autónoma Chapingo. Chapingo, México. 24-42 pp.

De Jesús, R. L.; Álvarez, S. M. E.; Ramírez, P. F.; Maldonado, T. R. y Bandala, M. V. M. 2022. Uso potencial de las glóquidas de tuna como sustrato para la producción de micelio de Pleurotus sp. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 13(6):991-1002. https://doi.org/10.29312/ remexca.v13i6.3310.

España, R. M.; Hernández, D. E. M.; Velázquez, L. B. S.; Villa, G. M. y Álvarez, C. J. 2021. Productividad y análisis químico proximal de Pleurotus spp. crecidos sobre bagazo de agave salmiana como sustrato alternativo. Agrociencia. 55(7):569-581.

Gaitán, H. R. 2005. Evaluación in vitro del hongo comestible Pleurotus eryngii: efecto de diferentes suplementos. Scientia Fungorum. 21:77-84.

Gaitán, H. R. 2007. Transferencia de tecnología de cultivo de Pleurotus spp. como alternativa de beneficio social y económico en el estado de Veracruz. In: el cultivo de setas Pleurotus spp. en México. (Ed). Tapachula, Chiapas, México. Colegio de la Frontera Sur. 101-112. pp.

Gaitán, H. R. y Silva, H. A. 2016. Aprovechamiento de residuos agrícolas locales para la producción de Pleurotus spp., en una comunidad rural de Veracruz, México. Rev. Mex. Micol. 43:43-47.

Gaitán, H. R.; Salmones, D.; Perez, M. R. y Mata, G. 2009. Evaluación de la eficiencia biológica de cepas de Pleurotus pulmonarius. Rev. Méx. Micolog. 30:63-71.

García, O. N.; Bermúdez, S. R. C. y Serrano, A. M. 2011. Formulaciones de sustratos en la producción de setas comestibles pleurotus. Tecnologia química. 31(3):272-282.

Garzón, G. J. P. y Cuervo, A. J. L. 2008. Producción de Pleurotus ostreatus sobre residuos sólidos linocelulósicos de diferente procedencia. Nova. 6(10):126-140.

Jeznabadi, E. K.; Jafarpour, M. and Eghbalsaied, S. 2016. King oyster mushroom production using various sources of agricultural wastes in Iran. Int. J. Recycl Org. Waste Agricult. 5(1):17-24. https://doi.org/10.1007/s40093-015-0113-3.

Martínez, C. D.; Larqué, S. A.; Aliphat, M.; Aguilar, A.; Bonilla, M. y Martínez, W. 2000. La biotecnología de hongos comestibles en la seguridad y soberanía alimentaria de México. II foro nacional sobre seguridad y soberanía alimentaria. México, D. F. Academia Mexicana de Ciencias-CONACYT. 193-207 pp.

Martínez, C. D.; Morales, P.; Sobal, M.; Bonilla, M. y Martínez, W. 2007. México ante la globalización en el siglo XXI: el sistema de producción consumo de los hongos comestibles. In: el cultivo de setas Pleurotus spp. en México. Sánchez, J. E.; Martínez, C. D.; Mata, G. y Leal, H. (Ed). ECOSUR-CONACYT, México, DF. 1-20 pp.

Nieto, I. J. y Chegwin, A. C. 2010. Influencia del sustrato utilizado para el crecimiento de hongos comestibles sobre sus características nutraceúticas. Rev. Colombiana de Biotecnología. 12(1):169-178.

Romero, A. O.;Valencia, I. M. Á.; Rivera, T. J. A.; Tello, S.; Villarreal, E. B. O. A. y Damián, H. M. Á. 2018. Capacidad productiva de Pleurotus ostreatus utilizando alfalfa deshidratada como suplemento en diferentes sustratos agrícolas. Agricultura, sociedad y desarrollo. 15(2):145-160.

Ruilova, C. M. B. y Hernández, M. A. 2014. Evaluación de residuos agrícolas para la producción del hongo Pleurotus ostreatus. ICIDCA. Sobre los derivados de la caña de azúcar. 48(1):54-59.

Ulloa, L. A.; Álvarez, S. M. E.; García, O. C.; Gavi, R. F. y Maldonado, T. R. 2021. Glóquidas del fruto de Opuntia albicarpa Scheinvar y su hidrólisis para uso potencial agronómico. Rev. Fitot. Mex. 44(2):201-201.

Valencia, I. M. A.; Castañeda, A. M. D.; Huerta, L. M. y Romero, A. O. 2018. Carrizo silvestre (Arundo donax) como sustrato alternativo en la producción de Pleurotus ostreatus. Scientia Fungorum. 48:15-22. Doi: 10.33885/ sf.2018.48.1231.

Published

2022-12-13

How to Cite

De Jesús-Rivera, Luisa, María Edna Álvarez-Sánchez, Filemón Ramírez-Pérez, and Ranferi Maldonado-Torres. 2022. “Prickly Pear Glochids for Commercial Production of Oyster Mushroom”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 13 (8). México, ME:1445-55. https://doi.org/10.29312/remexca.v13i8.3351.

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)