Chemical composition of four forage grasses from the state of Jalisco
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v13i7.3333Keywords:
crude protein, neutral detergent fiber, nutritional value, proximate analysis, Van Soest methodAbstract
In the Mexican tropics, livestock farming is based on extensive production systems, and it is important to know the nutritional content of forages, therefore the objective of this study was to evaluate the chemical composition of: Cenchrus ciliaris L., Megathyrsus maximus cv Guinea, Ixophorus unisetus and Megathyrsus maximus cv Tanzania, grasses established and frequently used in the Tropics for animal feed. The samples from the locality ‘San Luis Tenango’, Tonaya, Jalisco were analyzed at the Laboratory of Animal Nutrition, Department of Zootechnics, Chapingo Autonomous University. The following was determined: ashes (Ash), crude protein (CP), ethereal extract (EE), neutral detergent fiber (NDF), cellular content (CC), acid detergent fiber (ADF) and cellulose (Cel). Data analysis was performed with three repetitions and each repetition was considered an experimental unit. Pearson’s correlation and the separation of means by Tukey (p< 0.05) were performed. CP was positively correlated with Ash and CC and negatively correlated with NDF and ADF (p< 0.05). Megathyrsus maximus cv Guinea was the forage species with the highest amount of CP (12.9 g (100 g)-1), followed by (p< 0.05) Megathyrsus maximus cv Tanzania (8.7 g (100 g)-1). Megathyrsus maximus cv Guinea showed the highest percentage of Ash, 11.7 g (100 g)-1 and the lowest values of ADF and Cel and its NDF value (74.8 g (100 g)-1) was low (p< 0.05), slightly higher than that of Ixophorus unisetus (73.5 g (100 g)-1). Therefore, Megathyrsus maximus cv Guinea was the grass with the highest nutritional value.
Downloads
References
AOAC. 1990. Methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 15th Ed. Association of Official Analytical Chemists. Arlington. VA. 771 p.
Ardila, G. A. y Laredo, C. M. A. 1984. Variación nutricional en pastos Guinea y Angelón de la zona ganadera del César, Colombia. Instituto Colombiano Agropecuario. 131-140 p. http://hdl.handle.net/20.500.12324/23345.
Bautista, T. M.; López, O. S.; Pérez, H. P.; De La Cruz, V. M. M. and Gallardo, L. F. 2011. Forage productivity in agroecosystems using traditional and rotational cattle grazing in Paso de Ovejas, Veracruz, Mexico. Trop. Subtrop. Agroecosys. 13(3):279-290. Castrejón, P. F. A.; Corona, G. L.; Rosiles, M. R.; Martínez, P. P.; Lorenzana, M. A. V.; Arzate, V. L. G. y Olivos, A. P. 2017. Características nutrimentales de gramíneas, leguminosas y algunas arbóreas forrajeras del trópico mexicano: fracciones de proteína (A, B1, B2, B3 y C), carbohidratos y digestibilidad in vitro. 1ra. Ed. Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia-Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM). 172 p.
Cruz, L. P. I.; Hernández, G. A.; Enríquez, Q. J. F.; Mendoza, P. S. I.; Quero, C. A. R. y Joaquín, T. B. M. 2011. Desempeño agronómico de genotipos de Brachiaria humidicola (Rendle) Schweickt en el trópico húmedo de México. Rev. Fitotec. Mex. 34(2):123-131.
Enríquez, Q. J. F.; Meléndez, N. F.; Bolaños, A. E. D. y Esqueda, E. V. A. 2011. Producción y manejo de forrajes tropicales. Centro de Investigación Regional Golfo Centro-Campo Experimental La Posta, Medellín de Bravo, Veracruz, México. Libro técnico núm. 28. 443 p. https://redgatro.fmvz.unam.mx/assets/produccion-forrajes.pdf.
Guevara, M.; Guash, M. y Orlich, R. A. 1962. Composición de los varios forrajes y alimentos usados en la ganadería de Costa Rica. Ministerio de Agricultura y Ganadería. Servicio Técnico Interamericano de Cooperación. Boletín técnico núm. 40. 19 p. http://www.mag. go.cr/bibliotecavirtual/Q54-9709.pdf.
Herrera, A. G.; Agoa, P. V.; López, D. S.; Ochoa, N. A. y Ruiz, G. I. 2008. Producción de biomasa y capacidad sustentadora de los pastizales del noroeste del estado de Michoacán. Clave SIP20080021. Centro Interdisciplinario de Investigación para el Desarrollo Integral- Instituto Politécnico Nacional (IPN) Michoacán. 55 p.
IIEG-Jalisco. 2018. Tonaya diagnóstico del municipio. Instituto de Información, Estadística y Geográfica del Estado de Jalisco. https://iieg.gob.mx/contenido/Municipios/Tonaya.pdf.
López, C. M.; Jiménez, F. G.; Ben de J.; Ochoa, G. S. y Nahed, T. J. 2021. El sistema ganadero de montaña en la región norte-Tzotzil de Chiapas, México. Veterinaria México. 32(2)93-102. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=42332202.
Martínez, P. G.; Peri, P. L.; Huertas, H. A.; Schindler, S.; Díaz, D. R.; Lencinas, M. V. and Soler, R. 2017. Linking potential biodiversity and three ecosystem services in silvopastoral managed forest landscapes of Tierra del Fuego, Argentina. Inter. J. Bio. Sci. Ecosys. Serv. Manag. 13(2):1-11. Doi: 10.1080/21513732.2016.1260056.
Molina, D. E. J.; Osorio, C. H. y Guzmán, P. S. 1985. Evaluación nutritiva de Hatico (Ixophorus unisetus) y Pangola (Digitaria decumbens) en el valle del Cauca. Acta Agronómica. 35(2):80-101.
Núñez, D. J.; Ñaupari, V. J. y Flores, M. E. 2019. Comportamiento nutricional y perfil alimentario de la producción lechera en pastos cultivados (Panicum maximum Jacq). Rev. de Investigaciones Veterinarias del Perú. 30(1):178-192.
Olafadehan, O. A. and Okunade, S. A. 2018. Fodder value of three browse forage species for growing goats. J. Saudi Soc. Agric. Sci. 17(1):43-50.
Patiño, P. R. M.; Gómez, S. R. y Navarro, M. O. A. 2018. Calidad nutricional de Mombasa y Tanzania (Megathyrsus maximus, Jacq.) manejados a diferentes frecuencias y alturas de corte en Sucre, Colombia. CES Medicina Veterinaria y Zootecnia. 13(1):17-30.
Ramírez, R. G.; García, G. y González, H. 2003. Valor nutritivo y digestión ruminal del zacate buffel común (Cenchrus ciliaris L.). Pastos y Forrajes. 26(2):149-158.
Ramírez, R. O.; Hernández, G. A.; Carneiro, S. S.; Pérez, P. J.; Jacaúna, S. J. S.; Castro, R. R. y Enríquez, Q. J. F. 2010. Características morfogénicas y su influencia en el rendimiento del pasto Mombaza, cosechado a diferentes intervalos de corte. Trop. Subtrop. Agroecosy. 12(2):303-311.
Reyes, A. S. J.; Soto, M. A. C.; Ornelas, E. G.; Treviño, E. M. R.; Negrete, J. C. y Barragán, H. B. 2009. Estimación del valor nutricional de pastos tropicales a partir de análisis convencionales y de la producción de gas in vitro. Téc. Pec. Méx. 47(1):55-67.
Rojas, G. A. R.; Maldonado, P. M. Á.; Sánchez, S. P.; Magadan, O. F.; Álvarez, V. P. and Rivas, J. M. A. 2020. Growth analysis of grass Mulato II (hybrid Urochloa) by variety of cutting intensity. Inter. J. Agric. Environ. Bio. 5(4)2020. https://doi.org/10.35410/IJAEB. 2020.5523. SADER-SIAP. 2021. Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural-Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Población ganadera. Información sobre el número de animales que se crían en el país con fines de producción. https://www.gob.mx/siap/ documentos/poblacion-ganadera-136762?idiom=es.
Sánchez, G. R. A.; Morales, N. C. R.; Hanson, J.; Santellano, E. E.; Jurado, G. P.; Villanueva, A. J. F.; y Melgoza, C. A. 2017. Caracterización forrajera de ecotipos de zacate buffel [Pennisetum ciliare (L.) Link] en condiciones de temporal en Debre Zeit, Etiopia. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 8(1):13-26.
Schnellmann, L. P.; Verdoljak, J. J. O.; Bernadis, A. X.; Martínez, G. J. C.; Castillo, R. S. P. y Limas, M. A. G. 2020. Frecuencia y altura de corte sobre la calidad del Megathyrsus maximus (cv Gatton panic). Ciencia & Tecnología Agropecuaria. 21(3):1-11.
SEMARNAT 2021. Regiones ecológicas-ganaderas. http://dgeiawf.semarnat.gob.mx:8080/ibi-apps/wfservlet?ibif-ex=d2-agrigan04-01&ibic-user=dgeia-mce&ibic-pass=dgeia-mce&nombreentidad=*.
SPSS. 2011. Statistical Package for the Social Sciences. 2011. Institute. SPSS-X. User’s Guide. Version 8, Chicago IL. USA. Torres, S. N.; Moctezuma, V. M.; Rojas, G. A. R.; Maldonado, P. M. Á.; Gómez, V. A. y Sánchez, S. P. 2020. Comportamiento productivo y calidad de pastos híbridos de Urochloa y Estrella pastoreados con bovinos. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 24(esp):35-46.
Valle, J. L.; Palma, J. M. y Sangines, G. L. 2004. Biomasa y composición nutricional de la asociación Cenchrus ciliaris-Gliricidia sepium al establecimiento. Avances en Investigación Agropecuaria. 8(2):1-8.
Van Soest, P. J.; Robertson, J. B. and Lewis, B. A. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74(10):3583-3589. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2.
Villegas, D. G.; Bolaños, M. A. y Olguín, P. L. 2001. La ganadería en México. Instituto de Geografía Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM). México. 145 p.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.