Potential use of prickly pear glochids as a substrate for the production of Pleurotus sp. mycelium.
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v13i6.3310Keywords:
Opuntia ficus indica, characterization of Pleurotus sp. mycelium, degree of invasionAbstract
The glochids of prickly pear fruits were valued as a substrate-improving component for the production of Pleurotus sp. mycelium, through indicators of macroscopic colonization and characterization of the mycelium at the stereoscopic level. Glochids of prickly pear produced in Nopaltepec, Mexico, were used. Mycelium (F2) from the collection of strains of the Institute of Ecology, AC, was integrated with mixtures in different proportions (% in weight) of sorghum (S) grains and ground (EM) or whole (EE) glochids according to the following treatments: control, 90S-10EM, 80S-20EM, 70S-30EM, 90S-10EE, 80S-20EE and 70S-30EE. The experimental units were incubated at 25 °C for 11 days. The degree of invasion was evaluated based on type of growth, texture, color, aerial mycelium and density, through hedonic scale by variable. The results were processed with non-parametric tests of analysis of means and contrasts with a confidence level of 95%. A complete and homogeneous colonization with mycelium from very dense to dense was observed in all treatments with ground or whole glochids, which indicated that the conditions were adequate to promote the branching of hyphae and biomass. The best treatments in terms of homogeneous growth and very high density corresponded to the mixtures 90S-10EM and 80S-20EE. Texture and color were significantly good in the treatment with the highest proportion of whole glochids (70S-30EE), while growth type and presence of aerial mycelium were favored with the highest proportion of ground glochids (70S-30EM). The results were conclusive, glochids are an excellent material that can be used for the production of mycelium.
Downloads
References
Arana, G. Y.; Burrola, A. C.; Garibay, O. R. y Franco, M. S. 2014. Obtención de cepas y producción de inóculo de cinco especies de hongos silvestres comestibles de alta montaña en el centro de México. Rev. Chapingo Serie Ciencias Forestales y del Ambiente. 20(3):213-226.
Bermúdez, S. R. C.; García, O. N. y Mourlot, L. A. 2007. Fermentación sólida para la producción de Pleurotus sobre mezclas de pulpa de café y viruta de cedro. Tecnología Química. 27(2):55-62.
Blanchette, R. A. 1984. Screening wood decayed by white rot fungi for preferential lignin degradation. Applied and Environmental Microbiology. 48(3):647-653.
Chuck, H. C.; Pérez, C. E.; Heredia, O. E. y Serna, S. S. O. 2011. Sorgo como un cultivo multifacético para la producción de bioetanol en México: tecnologías, avances y áreas de oportunidad. Rev. mexicana de ingeniería química. 10(3):529-549. Deacon, J. W. 2013. Fungal biology. Blackwell Publishing. 4th. edition. 122-141 pp.
Gaitán, H. R. 2005. Evaluación in vitro del hongo comestible Pleurotus eryngii: Efecto de diferentes suplementos. Revista Mexicana de Micología. 21:77-84.
García, O. N.; Bermúdez, S. R. C. y Serrano, A. M. 2011. Formulaciones de sustratos en la producción de setas comestibles Pleurotus. Tecnologia química. 31(3):272-282.
Garzón, G. J. P. y Cuervo, A. J. L. 2008. Producción de Pleurotus ostreatus sobre residuos sólidos linocelulósicos dediferente procedencia. Ciencias Biomedicas. 6(10):101-236. DOI: https://doi.org/10.22490/24629448.403
Harris, S. D. 2008. Branching of fungal hyphae: Regulation, mechanisms and Mycologia. 100(6):823-832. DOI: https://doi.org/10.3852/08-177
Jennings, D. H. and Lysek, G. 1999. Fungal Biology: Understanding the Fungal Lifesty. Bios scientific. Oxford. 2nd. edition. 35-65 pp.
López, R. M. A. 2014. Manual de producción de micelio de hongos comestibles. Xalapa, Veracruz, México. Universidad Veracruzana. 21-22 pp.
Lucas, L. R.; Robles, G. A.; Gálvez, D. P. A.; García, G. T.; Pérez, P. R. y Álvarez, C. G. 2001. Biodegradación de la celulosa y la lignina. Junta Andalucia Consejería EDU. 40-53 pp.
Nieto, I. J. y Chegwin, A. C. 2010. Influencia del sustrato utilizado para el crecimiento de hongos comestibles sobre sus características nutraceúticas. Revista Colombiana de Biotecnología. 12(1):169-178.
Pérez, R. B. J. 2006. Descripción de las características macroscópicas de cultivo in vitro de cepas de pleurotus aisladas en Guatemala. Guatemala: Universidad de San Carlos de Guatemala, Facultad de Ciencias Químicas y Farmacia. 29-30 pp.
Prosser, J. I. and Tough, A. J. 1991. Growth mechanisms and growth kinetics of filamentous microorganisms. Critical reviews in biotechnology. 10(4):253-274. DOI: https://doi.org/10.3109/07388559109038211
Rahardjo, Y. S.; Weber, F. J.; Le Comte, E. P.; Tramper, J. and Rinzema, A. 2002. Contribution of aerial hyphae of Aspergillus oryzae to respiration in a model solid‐state fermentation system. Biotechnology and Bioengineering. 78(5):539-544. DOI: https://doi.org/10.1002/bit.10222
Ríos, M. D. P.; Hoyos, J. L. y Mosquera, S. A. 2010. Evaluación de los parámetros productivos de la semilla de Pleurotus ostreatus propagada en diferentes medios de cultivo. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial. 8(2):86-94.
Rodríguez, M. R. 1996. Caracterización de cepas del hongo comestible Pleurotus spp. en medios de cultivo y su evaluación en substratos lignocelulósicos forrajeros para la producción de carpóforos. Tesis de grado, Maestría en ciencias en producción agrícola. Nuevo León, México: Universidad Autónoma de Nuevo León. 33-34 pp.
Rodríguez, M. E; Domínguez, E. M. H.; De Lucio, B. S. V.; García, M. V. y Cervantes, J. Á. 2021. Productividad y análisis químico proximal de Pleurotus spp. crecidos sobre bagazo de Agave salmiana como sustrato alternativo. Agrociencia. 55(7):569-581.
Salmones, D. 2005. Actividad de enzimas lignocelulolíticas en cultivos de Pleurotus spp. en pulpa de café y la relación con su capacidad productiva y defensiva. Tesis Doctoral. México: Instituto Tecnológico de Veracruz. 63-82 pp.
Sánchez, J. E. y Royse, D. J. 2001. La Biología y el cultivo de Pleurotus spp. México: Limusa.
Suárez, A. C. 2010. Obtención in vitro de micelio de hongos comestibles, Shiitake (Lentinula edodes) y Orellanas (Pleurotus ostreatus y Pleurotus pulmonarius) a partir de aislamientos de cuerpos fructíferos, para la producción de semilla. Trabajo de grado presentado para optar al título de Especialista en Ciencia y Tecnología de Alimentos. Bogotá: Universidad Nacional De Colombia, Facultad de Ciencias. 57-60 pp.
Suárez, A. C. y Holguín, H. M. S. 2011. Evaluación de medios de cultivo sintéticos y cereales para la producción de semillas de setas comestibles. Rev. Colombiana de Ciencias Hortícolas. 5(1):130-140. DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2011v5i1.1259
Ulloa, L. A.; Álvarez, S. M. E.; García, O. C.; Gavi, R. F. y Maldonado, T. R. 2021. Glóquidas del fruto de Opuntia albicarpa Scheinvar y su hidrólisis para uso potencial agronómico. Rev. Fitotec. Mex. 44(2):201-201.
Wilson, H. y Godiño, M. 2000. Tecnología de almacenamiento de granos de trigo. INIA Serie Técnica.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.