Typification of coffee growing in Temascaltepec, State of Mexico
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v14i6.3299Keywords:
Coffea arabica L, coffee grower, productivity, sociodemographicAbstract
In Mexico, coffee (Coffea arabica L.) is grown on 644 801 ha by 500 000 producers in 15 states. The State of Mexico with 539 ha ranks eleventh in volume of production, however, it meets conditions that place it among the first three places of the ‘The Cup of Excellence’ competition. With the aim of typifying coffee growing in the municipality of Temascaltepec, State of Mexico, during April and May 2021, 20 producers were interviewed, 19 questions related to sociodemographic, economic, agronomic and cultural aspects were considered. The age of the producer was (56.05 years), level of schooling (8.25 years), average yield per hectare (977.5 kg), planting density (869.5 plants ha-1), number of years growing coffee in the area (21.85 years), international selling price ($525.00), as ground coffee, income from the sale of cherry coffee ($9 713.35). The principal component analysis grouped the highest percentage of variability in the first two components (46.5%) and allowed the identification of three groups of growers: high, medium and low profitability.
Downloads
References
Arcila, P. J.; Farfán, V. F.; Moreno, B. A.; Salazar, G. L. y Hincapié, G. E. 2007. Sistemas de producción de café en Colombia. FNC-Cenicafé. Chichiná, Colombia. 309 p.
Benítez-García, E.; Jaramillo-Villanueva, J. L.; Escobedo-Garrido, S. y Mora-Flores, S. 2015. Caracterización de la producción y del comercio de café en el municipio de Cuetzalan, Puebla. Agric. Soc. Des. 12(2):181-198. DOI: https://doi.org/10.22231/asyd.v12i2.147
CENACAFÉ. 2019. Centro Nacional de Investigación, Innovación y Desarrollo Tecnológico del café. Plataformas de la información. Huatusco, Veracruz. México. http://www.cenacafe,org.mx/plataformas.htm02019%2008.pdf.2019.
Cuevas, R. V.; Baca, M. J.; Cervantes, E. F. y Aguilar, A. J. 2012. Asistencia técnica en el sector agropecuario en México: análisis de 8 censo agropecuario y forestal. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 3(5):943-957.
FAO. 1985. Directivas: evaluación de tierras para la agricultura en secano. Boletín de suelos. Núm. 52. Ed. Roma, Italia. 228 p.
Figueroa-Hernández, E.; Pérez-Soto, F. y Godínez-Montoya, L. 2015. La producción y el consumo del café. 170 p. https://www.ecorfan.org/spain/libros/libro-cafe pdf.
García-Domínguez, U. J.; Villegas-Aparicio, Y.; Duran-Medina, E.; Carrillo-Rodríguez, C. J, Sangerman-Jarquín, D. M. y Castañeda-Hidalgo, E. 2021. Descripción y análisis de productores de café en la región Mixe, Oaxaca. Rev. Méx. Cienc. Agríc. 12(7):1235-1247. https://doi.org/10.29312/remexca.v12i7.2781.
García, B. M. y Lemus, G. L. 2018. Viaje por el café de México. Ilustra. Guadalajara, Jalisco, México. 239 p.
González, F. J.; Sangerman, D. Ma.; Rebollar, R. S.; Omaña, J. M.; Hernández, M. J. y Morales, J. L. 2019. El proceso de comercialización del café en el sur del Estado de México. Rev. Méx. Cienc. Agríc. 10(6):1195-1205. https://doi.org/10.29312/remexca. v10i6.2057. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v10i6.2057
Higuera, C. I. y Rivera, R. J. 2018. Chiapas: problemática del sector cafetalero. Centro de Investigación y Asistencia en Tecnología y Diseño del estado de Jalisco, A.C. Ed. 112 p.
ICO. 2022. International Coffee Organization. Datos históricos del comercio del café. https://www.ico.org/es/new-historical-c.asp?section=Statistics.
Medina-Meléndez, J. A.; Ruíz-Nájera, R. E.; Gómez-Castañeda, J. C.; Sánchez-Yáñez, J. M.; Gómez-Alfaro, G. y Pinto-Molina, O. 2016. Estudio del sistema de producción de café (Coffea arabiga L.) en la región Frailesca, Chiapas. Cienc. Soc. 10(2):33-43. DOI: https://doi.org/10.29059/cienciauat.v10i2.550
Morales-Ramos. V.; Escamilla-Prado. E.; Muñoz-Rodríguez. M.; Velázquez-Morales. J. A. y Spinoso-Castillo. J. L. 2021. Perfiles de calidad del café de México. Ed. Colegio de Posgraduados. Texcoco, Estado de México. 297-301 pp.
Murray, R. S. and Larry, J. S. 2009. Estadística. 4ta edición. Ed. Mc Graw-Hill/Interamericana Editores SA. de CV. México. 577 p.
Prontuario de Información Geográfica Municipal de los Estados Unidos Mexicanos. 2009. Temascaltepec, Estado de México. Clave geoestadística. 1586 p. https://www3inegi. org.mx.
Rosales-Martínez, V.; Martínez-Dávila, J.; Osorio-Acosta, F.; López-Romero, G.; Asiaín-Hoyos, A. y Estrella-Chulím, N. 2018. Aspectos culturales, sociales y productivos para una tipología de cafeticultores. Agric. Soc. Des. 15(1):47-61. Doi:10.22231/asyd. v15i1.748. DOI: https://doi.org/10.22231/asyd.v15i1.748
SIAP. 2022. Sistema de Información Agroalimentaria y Pesquera. Reporte mensual de productos agroalimentarios. https://www.gob.mx/siap/documentos/escenarios-de-productos-agroalimentarios-266425.
Tablas, G. I.; Guerrero, R. J. D.; Aceves, R. E.; Álvarez, C. M. N.; Laínez, L. E y Olvera, H. J. I. 2021. El cultivo del café en ojo de agua de Cuauhtémoc, Malinaltepec, Guerrero. Rev. Méx. Cien. Agríc. 12(6):1031-1042. https://doi.org/10.29312/remexca.v12i6.2736. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v12i6.2736
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.