Genetic improvement of oats in Mexico

Authors

  • Héctor Eduardo Villaseñor-Mir Campo Experimental Valle de México-INIFAP. Carretera Los Reyes-Texcoco km 13.5, Coatlinchán, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56250
  • Julio Huerta-Espin Campo Experimental Valle de México-INIFAP. Carretera Los Reyes-Texcoco km 13.5, Coatlinchán, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56250
  • María Florencia Rodríguez-García Campo Experimental Valle de México-INIFAP. Carretera Los Reyes-Texcoco km 13.5, Coatlinchán, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56250
  • René Hortelano Santa-Rosa Campo Experimental Valle de México-INIFAP. Carretera Los Reyes-Texcoco km 13.5, Coatlinchán, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56250
  • Eduardo Espitia-Rangel Campo Experimental Valle de México-INIFAP. Carretera Los Reyes-Texcoco km 13.5, Coatlinchán, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56250
  • Eliel Martínez-Cruz Campo Experimental Valle de México-INIFAP. Carretera Los Reyes-Texcoco km 13.5, Coatlinchán, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56250

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v12i25.2808

Keywords:

Avena sativa L., plant breeding, varieties

Abstract

With the creation of the National
Institute of Agricultural Research (INIA), genetic improvement of oats begins in Mexico in the now E xperimental Field Valle de México (CEVAMEX). It began
with the introduction of germplasm from the USA and Canada, in 1962 the first crosses were made and in 1967 varieties (Chihuahua and Cuauhtémoc) were released. In the 60s to 80s segregation rotation in various environments was implemented , obtaining two selection cycles per year, the gravimetric mas s selection method and the establishment of performance t rials in contrasting environments. Currently the National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research (INIFAP CEVAMEX) turns 61 and has released 33 varieties (18 as INIFAP). From
1985 to 2019 the s own area of oats has increased from approximately 400 000 to 900 000 ha, due to the productivity of the current varieties, re cently Turqu esa’ stan ds out, which has exceeded 8 t ha 1 of grain under rainfed conditions, and that in the last 12 years has been sown in 540 000 ha, whic h produced a profit of $1 350 The challenges in the s hort, medium and long term are to incr ease production in rainfed environment , strengthen research in genetic control of stem rust, drought tolerance and nutritional quality of grain, and sow varieties with high nutritional value for human consumption.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Espitia, R. E.; Villaseñor, M. H. E.; Tovar, R.; Pérez, P. y Limón, A. 2002. Momento óptimo de corte y comparación de genotipos de avena forrajera. In: Memoria del XIX Congreso Nacional de Fitogenética. Saltillo, Coahuila, México. 282 p.

Jiménez, G. C. A. 1978. Avena. In: Cervantes, S. T. (Ed.). Recursos genéticos disponibles en México. Sociedad Mexicana de Fitogenética. Chapingo, Estado de México, México. 103-110 pp.

Jiménez, G. C. A. 1992. Descripción de variedades de avena cultivadas en México. SARH, INIFAP, CIRCE, CEVAMEX. Chapingo, Estado de México, México. Folleto técnico núm. 3. 72 p.

Leyva, M. S. G.; Espitia, R. E.; Villaseñor, M. H. E. y Huerta-Espino, J. 2004. Pérdidas ocasionadas por Puccinia graminis f. sp. Avenae, causante de la roya del tallo en seis variedades de avena (Avena sativa L.) en los Valles Altos de México. Rev. Mex. Fitopatol. 22(2):166-171.

Mariscal, A. L. A.; Huerta, E. J.; Villaseñor, M. H. E.; Leyva, M. S. G.; Sandoval, I. J. S. y Benítez R. I. 2011. Selección de genotipos de avena para la identificación de razas de roya del tallo. Rev. Mex. Cienc. Agric. 2(4):593-600.

Torres, P. I.; González, C. M. M.; Villaseñor, M. H. E.; Huerta, E. J.; Villordo, P. E.; Espitia, R. E.; Guevara, G. G. y Guevara, O. L. 2007. Marcadores genéticos de resistencia a roya de tallo (Puccinia graminis f. sp. avenae) en avena (Avena sativa L. Agric. Téc. Méx. 33(3):221-230.

Villaseñor, M. H. E.; Huerta-Espino, J.; Rodríguez, G. M. F.; Hortelano, S. R. R.; Martínez, C. E. y Espitia, R. E. 2009. Programa nacional de mejoramiento genético de avena en México: Reseña histórica 66 años al servicio de México 1943-2009. Campo Experimental Valle de México. Publicación especial. 1(1):33-43.

Published

2021-11-09

How to Cite

Villaseñor-Mir, Héctor Eduardo, Julio Huerta-Espin, María Florencia Rodríguez-García, René Hortelano Santa-Rosa, Eduardo Espitia-Rangel, and Eliel Martínez-Cruz. 2021. “Genetic Improvement of Oats in Mexico”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 12 (25). México, ME:21-25. https://doi.org/10.29312/remexca.v12i25.2808.

Most read articles by the same author(s)