Growth, yield and quality of poblano chili pepper grown in hydroponics under greenhouse
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v12i6.2755Keywords:
Capsicum annuum L., protected agriculture, nutrient solutionAbstract
The poblano chili pepper crop sown in soil in the Alto Atoyac in Puebla has been affected by the presence of diseases caused by fungi, bacteria and nematodes, generating losses in yield and reduction of the sowing area. The production under greenhouse and hydroponics is an alternative solution to this problem, since it allows the development of crops in a controlled environment using inert substrates, ensuring a greater percentage of production. The objective was to evaluate the growth, yield and fruit quality of two local varieties of poblano chili pepper (Tlacotepec and Tlalancaleca) and a commercial variety (San Luis), supplied nutritionally by three concentrations of the Steiner nutrient solution under greenhouse and hydroponics in order to know their agronomic and productive behavior. A 3x3 factorial treatment design in a completely randomized experimental design was considered. The variables evaluated were: plant height, stem thickness, number of leaves, number of bifurcations, number of flowers, yield and fruit quality. The results showed that the San Luis variety reached the highest yield and fruit quality. As for the three concentrations of nutrient solution, there was no significant effect on the yield and the agronomic behavior of creole varieties in the substrate, greenhouse and hydroponics system may be an option for the production of poblano chili pepper in the Alto Atoyac region.
Downloads
References
Aguilar, A. J. L.; Grageda, C. O. A.; Vuelvas, C. M. A.; Martínez, H. M.; Solís, M. E.; Medina, C. T. y Ramírez, R. A. 2005. Eficiencia de fertilizantes aplicados con fertirriego en chile ancho (Capsicum annuum L.). México. Agric. Téc. Méx. 31(2):177-189.
Aguirre, H. E. y Muñoz O. V. 2015. El chile como alimento. México. Rev. Acad. Mex. Cienc. AC. 66(3):16-23.
Alcántar-González, G.; Trejo-Téllez, L. I. y Gómez-Merino. F. C. 2016. Nutrición de cultivos. Colegio de postgraduados. Biblioteca básica de agricultura. ISBN 978-607-715-324-5. México, DF. 443 p.
Alemán, P. R. D.; Domínguez, B. J.; Rodríguez, G. Y.; Soria R. S.; Torres, G. R.; Vargas, B. J. C.; Bravo, M. C. y Alba, R. J. L. 2018. Indicadores morfofisiológicos y productivos del pimiento sembrado en invernadero y a campo abierto en las condiciones de la amazonía ecuatoriana. Cuba. Centro Agrícola. 45(1):14-23.
Beltrán-Morales, F. A.; García-Hernández, J. L.; Ruiz-Espinoza, F. H.; Valdez-Cepeda, R. D.; Preciado-Rangel, P.; Fortis-Hernández, M. y González-Zamora, A. 2016. Efecto de sustratos orgánicos en el crecimiento de seis variedades de chile jalapeño (Capsicum annuum L.). México. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios. 3(7):143-149.
Berrospe-Ochoa, E. A.; Saucedo-Veloz, C.; Ramírez-Vallejo, P. y Ramírez-Guzmán, M. E. 2015. Comportamiento agronómico de plántulas de poblaciones nativas de jitomate (Solanum lycopersicum L.) en producción intensiva en invernadero. Agrociencia. 49(6):637-650.
Elizondo-Cabalceta, E. y Monge-Pérez, J. E. 2017. Caracterización morfológica de 15 genotipos de pimiento (Capsicum annuum) cultivados bajo invernadero en Costa Rica. Costa Rica. InterSedes. 18(37):129-154. https://doi.org/10.15517/isucr.v18i37.28652. DOI: https://doi.org/10.15517/isucr.v18i37.28652
Fawzy, Z. F.; El-Bassiony, A. M.; Yunsheng, L.; Zhu, O. and Ghoname, A. A. 2012. Effect of mineral, organic and bio-N fertilizers on growth, yield and fruit quality of sweet pepper. Jordania J. Appl. Sci. Res. 8(8):3921-3933.
González-Pérez, E.; Yáñez-Morales, M. J.; Santiago-Santiago, V. y Montero-Pineda, Á. 2004. Biodiversidad fungosa en la marchitez del chile y algunos factores involucrados, en Tlacotepec de José Manzo, el Verde, Puebla. Agrociencia. 38(6):653-661.
Hernández-Verdugo, S.; González-Sánchez, R. A.; Porras, F.; Parra-Terraza, S.; Valdez-Ortiz, A.; Pacheco-Olvera, A. y López-España, R. G. 2015. Plasticidad fenotípica de poblaciones de chile silvestre (Capsicum annuum var. Glabriusculum) en respuesta a disponibilidad de luz. México. Bot. Sci. 93(2):1-10. https://doi.org/10.17129/botsci.237. DOI: https://doi.org/10.17129/botsci.237
Hunt, R. 2017. Growth analysis, individual plants. Encyclopedia of applied plant sciences, second edition. Academic press, elsevier Ltd. Amsterdam, netherlands. ISBN: 9780123948083. 421-429. http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-394807-6.00226-4. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394807-6.00226-4
INEGI. 2010. Instituto Nacional de Estadística y Geografía. Censo de población y vivienda 2010. México.
López-Gómez, J. D.; Villegas-Torres, O. G.; Sotelo-Nava, H.; Andrade-Rodríguez, M.; Juárez-López, P. y Martínez-Fernández, E. 2017.Rendimiento y calidad del chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) por efecto del régimen nutrimental. México. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 8(8):1747-1758. https://doi.org/10.29312/remexca.v8i8.699. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v8i8.699
Luna-Fletes, J. A.; Can-Chulim, Á.; Cruz-Crespo, E.; Bugarín-Montoya, R., y Valdivia-Reynoso, M. G. 2018. Intensidad de raleo y soluciones nutritivas en la calidad de tomate cherry. Rev. Fitotec. Mex. 41(1):57-66.
Magdaleno-Villar, J. J.; Peña-Lomelí, A.; Castro-Brindis, R.; Castillo-González, A. M.; Galvis-Spinola, A., Ramírez-Pérez, F. y Hernández-Hernández, B. 2006. Efecto de soluciones nutritivas sobre el desarrollo de plántulas de tomate de cáscara (Physalis ixocarpa Brot.). Rev. Chapingo Ser. Hortic. 12(2):223-229. DOI: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2005.11.050
Martínez, M. L.; Velasco, V. V. A.; Ruiz, L. J.; Enríquez-del Valle, J. R.; Campos, Á. G. V. y Montaño, L. M. L. 2018. Efecto del nitrato de calcio y sustratos en el rendimiento del tomate. México. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 4(spe. 6):1175-1184. https://doi.org/10.29312/ remexca.v0i6.1281.
Mendoza-Pérez, C.; Ramírez-Ayala, C.; Ojeda-Bustamante, W. and Flores-Magdaleno, H. 2017. Estimation of leaf area index and yield of greenhouse-grown poblano pepper. Ingeniería Agrícola y Biosistemas. 9(1):37-50. https://doi.org/10.5154/r.inagbi.2017.04.009. DOI: https://doi.org/10.5154/r.inagbi.2017.04.009
Moreno, P. E. C.; Mora, A. R.; Sánchez, C. F. y García-Pérez, V. 2011. Fenología y rendimiento de híbridos de pimiento morrón (Capsicum annuum L.) cultivados en hidroponía. Rev. Chapingo Ser. Hortic. 17(spe. 2):5-18.
Moreno, R. A.; Rodríguez, D. N.; Reyes, C. J. L.; Quiroz, M. C. y Reyes, J. G. 2014. Comportamiento del chile húngaro (Capsicum annuum) en mezclas de vermicompost- arena bajo condiciones protegidas. Universidad Nacional de Cuyo. Rev. Facult. Cienc. Agrar. 46(2):97-111.
Norma Mexicana. 2014. NMX-FF-025-SCFI-2014 Productos alimenticios no industrializados para consumo humano - chile fresco (Capsicum spp.) Especificaciones. Dirección General de Normas. Secretaría de Economía. 31 p.
Pérez, C. L. J.; Tornero, C. M. A.; Escobedo, G. J. S. y Sandoval, C. E. 2017. El chile poblano criollo en la cultura alimentaria del Alto Atoyac. México. Estudios Sociales. 27(49):47-66.
Ponce, V. J. J.; Peña-Lomelí, A.; Rodríguez-Pérez, J. E.; Mora-Aguilar, R.; Castro-Brindis, R. y Magaña, L. N. 2012. Densidad y poda en tres variedades de tomate de cáscara (Physalis ixocarpa Brot. ex Horm.) cultivado en invernadero. Rev. Chapingo Ser. Hortic. 18(3):325-332. http://dx.doi.org/10.5154/r.rchsh.2010.08.028. DOI: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2010.08.028
Ramírez-Luna, E.; Castillo-Aguilar, C. de la C.; Aceves-Navarro, E. y Carrillo-Ávila, E. 2005. Efecto de productos con reguladores de crecimiento sobre la floración y amarre de fruto en chile ‘habanero’. Rev. Chapingo Ser. Hortic. 11(1):93-98. DOI: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2003.12.080
Ramos-Gourcy, F. y De Luna-Jiménez, A. 2006. Evaluación de tres variedades de chile (Capsicum annuum L.) en cuatro concentraciones de una solución hidropónica bajo invernadero. México. Investigación y Ciencia. 14(34):6-11.
Reséndiz-Melgar, R. C.; Moreno-Pérez, E. C.; Sánchez-del Castillo, F.; Rodríguez-Pérez, J. E. y Peña-Lomelí, A. 2010. Variedades de pimiento morrón manejadas con despunte temprano en dos densidades de población. Rev. Chapingo Ser. Hortic. 16(3):223-229. DOI: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2010.16.028
Rodríguez, J.; Peña, O. B. V.; Gil, M. A.; Martínez, C. B.; Manzo, F. and Salazar, L. 2007. Rescate in situ del chile ‘poblano’ en Puebla, México. Rev. Fitotec. Mex. 30(1):25-32.
San Juan, M. J.; Aquino-Bolaños, T.; Ortiz-Hernández, Y. D. y Cruz-Izquierdo, S. 2019. Características de fruto y semilla de chile huacle (Capsicum annuum L.) producido en hidroponía. Chile. Idesia Arica. 37(2):87-94. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292019000200087.
San Martín-Hernández, C.; Ordaz-Chaparro, V. M.; Sánchez-García, P.; Colinas-Leon, M. T. and Borges-Gómez, L. 2012. Tomato (Solanum lycopersicum L.) quality produced in hydroponics with different particle sizes of tezontle. Agrociencia. 46(3):243-254.
Sánchez-del-Castillo, F.; González-Molina, L.; Moreno-Pérez, E. del C.; Pineda-Pineda, J. y Reyes-González, C. E. 2014. Dinámica nutrimental y rendimiento de pepino cultivado en hidroponía con y sin recirculación de la solución nutritiva. México. Rev. Fitotec. Mex. 37(3):261-269.
Santiago, L. U.; Ramírez, M. M. y Méndez, A. R. 2018. HAP14F: híbrido de chile ancho poblano para el Altiplano de México. México. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 9(2):481-485. https://doi.org/10.29312/remexca.v9i2.1088. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v9i2.1088
SIAP. 2019. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Panorama agroalimentario. México. 218 p.
SAS. 2002. Statistical analysis System, Institute. SAS User’s Guide version 9.0. Cary NC. USA. 44 p.
Steiner, A. A. 1984. The universal nutrient solution. Proceeding of the Sixth. International congress on soilless culture, lunteren. Netherlands. ISOSC. 633-649 p.
Toledo-Aguilar, R.; López-Sánchez, H.; Antonio, L. P.; Guerrero-Rodríguez, J. D.; Santacruz-Varela, A. and Huerta-de la Peña, A. 2011. Vegetative, reproductive and fruit yield characteristics of ‘poblano’ pepper landraces. Rev. Chapingo Ser. Hortic. 17(3):139-150. DOI: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2011.17.025
Velasco, H. E.; Nieto, A. R. y Navarro, L. E. R. 2011. Cultivo de tomate en hidroponía e invernadero. Colegio de postgraduados, Mundi-Prensa. México, DF. 126 p.
Velásquez-Valle, R.; Reveles-Torres, L. R.; Reveles-Hernández, M.; Cid-Ríos, J. Á. y Mauricio-Castillo, J. A. 2014. Rendimiento y calidad de fruto de cuatro líneas de chile ancho en Zacatecas, México, DF. Agrofaz. 14(3):85.92.
Wamser, A. F.; Cecilio, F. A. B.; Nowaki. R. H. D.; Mendoza-Cortez, J. W. and Urrestarazu, M. 2017. Influence of drainage and nutrient-solution nitrogen and potassium concentrations on the agronomic behavior of bell-pepper plants cultivated in a substrate. US. Plos One. 12(7):e0180529. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0180529. DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0180529
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.