Productivity of six varieties of Saladette tomato under greenhouse conditions in Ojocaliente

Authors

  • Saúl Hernández-Amaparan Universidad Tecnológica del Norte de Aguascalientes-Dirección Académica Tecnologías de la Información y Mecatrónica. Av. Universidad 1001, Estación Rincón, Rincón de Romos, Aguascalientes. CP. 20400
  • Víctor Manuel Martínez Calderón Dirección Académica de Negocios y Agricultura-Universidad Tecnológica del Norte de Aguascalientes. Av. Universidad 1001, Estación Rincón, Rincón de Romos, Aguascalientes. CP. 20400
  • Lidia Elizabeth Verduzco-Grajeda Dirección Académica de Negocios y Agricultura-Universidad Tecnológica del Norte de Aguascalientes. Av. Universidad 1001, Estación Rincón, Rincón de Romos, Aguascalientes. CP. 20400
  • Ana María Acosta-Zamarripa Dirección Académica de Negocios y Agricultura-Universidad Tecnológica del Norte de Aguascalientes. Av. Universidad 1001, Estación Rincón, Rincón de Romos, Aguascalientes. CP. 20400

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v16i30.4051

Keywords:

Solanum lycopersicum, fruit quality and quantity, protected agriculture

Abstract

Tomatoes are one of the most economically important horticultural crops worldwide, and Mexico stands out as one of the leading producers. Due to their relevance, it is essential to carry out studies that allow us to know the yield of the various varieties and improve decision-making by producers. The study aimed to characterize six varieties of Saladette tomatoes and evaluate their productivity under greenhouse conditions in the municipality of Ojocaliente, Zacatecas, from May to August 2023. Fruit quality and quantity variables, including size (equatorial length and width), fruit weight, and number of harvestable fruits, were measured during the first five fruit cuts. The results showed that variety 7815 presented the highest averages in length (79.43 mm), width (59.04 mm), and weight (158.14 g) of the fruit, followed by the Lubino variety, with 76.67 mm, 54.67 mm, and 129.1 g, respectively. On the other hand, the Cedros variety presented the lowest values in these variables, with 67.08 mm, 49.17 mm, and 93.56 g, respectively. Regarding the number of harvestable fruits, no significant differences were observed between the varieties studied. These results provide valuable information that can help producers in the selection of the most suitable variety according to the desired characteristics of the fruit and the needs of the market.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Balbuena-Mascada, S.; Lobato-Ortiz, R.; García-Zavala, J. J.; Cruz-Izquierdo, S. y Rodríguez-Guzmán, E. 2023. Comportamiento de líneas de tomate Saladette con hábito de crecimiento determinado en invernadero. Revista Fitotecnia Mexicana. 46(4):367-374. https://doi.org/10.35196/rfm.2023.4.367.

Bugarín-Montoya, R.; Galvis-Spinola, A.; Sánchez-García, P. and García-Paredes, D. 2002. Demanda de potasio del tomate tipo Saladette. Terra Latinoamericana. 20(4):391-399.

Chambers, J. M.; Freeny, A. E. y Heiberger, R. M. 1992. Analysis of variance; designed experiments. In: statistical models in S. Chambers, J. M. and Hastie, T. J. Ed. Wadsworth & Brooks/Cole. New York, USA. 145-193.

Cih-Dzul, I. R.; Jaramillo-Villanueva, J. L.; Tornero-Campante, M. A. y Schwentesius-Rindermann, R. 2011. Caracterización de los sistemas de producción de tomate (Lycopersicum esculentum Mill.) en el estado de Jalisco, México. Tropical and subtropical agroecosystems. 14(2):501-512.

FAOSTAT. 2023. Food and Agriculture Organization Corporate Statistical Database. http://www.fao.org/faostat/es/ #data/QC.

Field, A. P. 2013. Discovering statistics using IBM SPSS Statistics. Sage. 737-738 pp.

Fox, J. D. and Weisberg, H. S. 2019. An {R} companion to applied regression, third Ed. Thousand Oaks CA: Sage. 160 p. https://socialsciences.mcmaster.ca/jfox/Books/Companion/.

García-León, Á.; Robledo-Torres, V.; Mendoza-Villarreal, R.; Ramírez-Godina, F.; Valdez-Aguilar, L. A. y Gordillo-Melgoza, F. A. 2018. Producción de variedades tradicionales de tomate con acolchado en invernadero. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios. 5(14):303-308. https://doi.org/10.19136/era.a5n14.1439.

González, B. M.; Fortis, H. M.; Preciado, R. P.; Segura, C. M.; Salazar, S. E.; García, H. J.; y Esparza, R. J. 2016. Calidad fitoquímica de tomate Saladette producido con sustratos orgánicos bajo condiciones de invernadero. Phyton. 85(1):71-78.

Gross, H. J. and Ligges, U. 2015. -nortest: tests for normality-. R package version 1.0-4. https://CRAN.R-project.org/package=nortest>. 1-19 pp.

Luna-Fletes, J. A.; Can-Chulim, Á.; Cruz-Crespo, E.; Bugarín-Montoya, R. y Valdivia-Reynoso, M. G. 2018. Intensidad de raleo y soluciones nutritivas en la calidad de tomate cherry. Revista Fitotecnia Mexicana. 41(1):59-66. https://doi.org/10.35196/rfm.2018.1.59-66.

Maldonado-Peralta, M. Á.; Salinas-Vargas, D.; Rojas-García, A. R.; Hernández-Bautista, A.; Álvarez-Vázquez, P. y Maldonado-Peralta, R. 2023. Comportamiento agronómico de poblaciones mexicanas de tomate (Solanum lycopersicum L.) nativo bajo dos sistemas de producción. Revista Bio Ciencias. 10(1):1-16. https://doi.org/10.15741/revbio.10.e1413.

Maldonado-Peralta, R.; Ramírez-Vallejo, P.; González-Hernández, V. A.; Castillo-González, F.; Sandoval-Villa, M.; Livera-Muñoz, M. y Cruz-Huerta, N. 2016. Riqueza agronómica en colectas mexicanas de tomates (Solanum lycopersicum L.) nativos. Agroproductividad. 9(12):68-75.

Mejía-Betancourt, F.; Sanchez-Castillo, F.; Moreno-Pérez, E.; y González-Molina, L. 2023. Esquejes enraizados, una alternativa para la producción de jitomate bajo invernadero en ciclos cortos. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 14(3):389-399. https://doi.org/10.29312/remexca.v14i3.3038.

Monge-Pérez, J. E. 2014. Caracterización de 14 genotipos de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) cultivados bajo invernadero en Costa Rica. Tecnología en marcha. 27(4):58-68. https://doi.org/10.18845/tm.v27i4.2086.

Montaño-Méndez, I. E.; Valenzuela-Patrón, I. N. y Villavicencio López, K. V. 2021. Competitividad del tomate rojo de México en el mercado internacional: análisis 2003-2017. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 12(7):1185-1197. https://doi.org/10.29312/remexca.v12i7.2531.

Padilla-Bernal, L. E.; Rumayor-Rodríguez, A. F. y Pérez-Veyna, O. 2008. La competitividad sistémica de la industria del tomate de agricultura protegida en Zacatecas. Mercados y Negocios. 18(1):38-59. https://doi.org/10.32870/myn.v0i18.5094.

Patil, I. 2021. Visualizations with statistical details: the ‘ggstatsplot’ approach. Journal of Open Source Software. 61(1):1-15. https://doi.org/10.21105/joss.03167.

R Core Team. 2022. R: a language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. URL https://www.R-project.org/.

Rivas, M. P.; Albarracín, M.; Moratinos, H. y Navas, F. Z. 2012. Rendimiento y calidad de fruto en cuatro cultivares de tomate (Solanum lycopersicum L.) bajo condiciones protegidas. Revista Facultad de Agronomía. 29(3):395-412.

Rodríguez-Burgos, A.; Yala-Garay, O. J.; Livera-Hernández, A.; Leal-León, V. M. y Cortez-Mondaca, E. 2011. Desarrollo de fruto y semilla de cinco variedades de tomate de cáscara en Sinaloa. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 2(5):673-687. https://doi.org/10.29312/remexca.v2i5.1617.

Sánchez-Castillo, F.; Moreno-Pérez. E. C.; Pastor-Zarandona, O. A. y Contreras-Magaña, E. 2017. Disposición de plantas de tomate en doseles en forma de escalera bajo dos densidades de población. Revista Fitotecnia Mexicana. 40(3):333-340. Doi: 10.35196/rfm.2017.3.333-340.

Santiago, J.; Mendoza, M. y Borrego, F. 1998. Evaluación agronómica de tomate (Lycopersicon esculentum M.) en invernadero: criterios fenológicos y fisiológicos. Agronomía Mesoamericana. 9(1):59-65. https://doi.org/10.15517/am.v12i1.17246.

Wilcox, R. R. 2022. Introduction to robust estimation and hypothesis testing Fifth Ed. Elsevier. California, USA. 397-398 pp.

Yuen, K. K. 1974. The two-sample trimmed t for unequal population variances. Biometrika. 61(1):165-170. https://doi.org/10.2307/2334299.

Published

2025-10-10

How to Cite

Hernández-Amaparan, Saúl, Víctor Manuel Martínez Calderón, Lidia Elizabeth Verduzco-Grajeda, and Ana María Acosta-Zamarripa. 2025. “Productivity of Six Varieties of Saladette Tomato under Greenhouse Conditions in Ojocaliente”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 16 (30). México, ME:e4051. https://doi.org/10.29312/remexca.v16i30.4051.

Issue

Section

Articles