Morphometry and yield of Capsicum chinense Jacq. in Arteaga, Michoacán
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v15i6.3763Keywords:
habanero chili, protected agriculture, vegetable productionAbstract
In Mexico, the production of Capsicum chinense is limited due to the technological level used, the incidence of pests and diseases, and poor nutrition and irrigation control. The objective was to evaluate the morphometric and production response of C. chinense subjected to six fertilization treatments under shade mesh in Arteaga, Michoacán, Mexico. A Pearson analysis (r) was performed to identify correlations between the morphometric variables of the plants, in which five nitrogen-phosphorus-potassium (NPK) treatments and a control treatment were evaluated under a randomized complete block design with 10 replications and a linear mixed model (LMM). The value of r reports a correlation between yield (g) and the dimensions of leaf diameter (r= 0.622) and base (r= 0.497). The Anova and Tukey’s mean separation test (a= 0.05) indicate a differentiation in plant dimensions in height and basal and leaf diameters, as well as a diverse slenderness index 45 days after transplanting. Both in the yield ratified through the LMM and the morphometry, the N240-K240-P240 treatment was the one with the highest production per plant. The fruits obtained in this work were of first quality since the weight was greater than 6.5 g, and the average yield was 584 g plant-1 in 10 cuts made. Due to the yield obtained, the cultivation of this vegetable is an attractive economic alternative for this region of the country.
Downloads
References
Barraza, F. V.; Fischer, G. y Cardona, C. E. 2004. Estudio del proceso de crecimiento del cultivo del tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) en el Valle del Sinú medio Colombia. Agronomía Colombiana. 22(1):81-90.
Borges, G. L.; Cervantes, C. L.; Ruiz, N. J.; Soria, F. M.; Reyes, O. V. y Villanueva, C. E. 2010. Capsaicinoides en chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) bajo diferentes condiciones de humedad y nutrición. Terra Latinoamericana. 28(1):35-41.
Chambers, J. M.; Freeny, A. and Heiberger, R. M. 1992. Analysis of variance designed experiments. Chapter 5 of statistical models in S. Wadsworth & Brooks/Cole. California, USA. 608 p.
Fox, J. 2016. Applied regression analysis and generalized linear models. 3a Ed. Sage, Thousand Oaks, CA, USA. 816 p.
Fox, J. and Weisberg, S. 2019. An R companion to applied regression. 3a Ed. Sage, Thousand Oaks, CA, USA. 608 p.
Huez, L. M. 2013. Productividad de chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) bajo condiciones de invernadero en la costa de Hermosillo. In: XVI Congreso Internacional de Ciencias Agrícolas. 282-286 pp.
Infante, G. S. y Zárate L. G. P. 2012. Métodos estadísticos: un enfoque interdisciplinario. 3ª. Ed. Colegio de Postgraduados. Montecillo, Estado de México. 624 p.
INIFAP. 1997. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. Fertigación de chile habanero en suelos pedregosos de Yucatán. In: tecnologías llave en mano. División Agrícola. Tomo I. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (SAGARPA). México, DF. 238-241 pp.
Jaimez, R. E. 2000. Crecimiento y distribución de la materia seca en ají dulce bajo condiciones de déficit de agua. Agronomía Tropical. 50(2):189-200.
Jarma, A.; Buitrago, C. y Gutiérrez. S. 1999. Respuesta del crecimiento de la habichuela (Phaseolus vulgaris L.) a tres niveles de radiación incidente. Revista COMALFI. 26(1-3):62-73.
Latournerie, M. L.; López, V. J. S.; Castañón, N. G.; Mijangos, C. J. O.; Espadas, V. G.; Pérez, G. A. y Ruiz, S. E. 2015. Evaluación agronómica de germoplasma de chile habanero (Capsicum Chinense Jacq.). Agroproductividad. 8(1):24-29.
López, L. R.; Inzunza, I. M. A.; Fierro, A. A. y Palma, L. D. J. 2018. Fechas de trasplante y productividad del chile habanero con riego por goteo. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 9(1):51-64. Doi.org/10.29312/remexca.v9i1.847.
López-Gómez, J. D.; Sotelo, N. H.; Villegas-Torres, O. G. y Andrade, R. M. 2020. Rendimiento y calidad del chile habanero en respuesta a la poda de conducción y régimen nutrimental. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 11(2):315-325. Doi.org/10.29312/remexca.v11i2.1777.
Macías, R. H.; Muñoz, V. J. A.; Velásquez, V. M. A.; Potisek, T. M. del C. y Villa, C. M. M. 2013. Chile Habanero: descripción de su cultivo en la Península de Yucatán. Revista Chapingo Serie Zonas Áridas. 12(2):37-43. Doi: 10.5154/r.rchsza.2012.06.028.
Martínez-González, M. A.; Sánchez-Villegas, A. y Faulin-Fajardo, J. 2006. Bioestadística amigable. 2a Ed. Barcelona, España, Editorial Díaz de Santos. 919 p.
Medina, G. M. T. 2016. Fertilización orgánico-mineral en cultivo de chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) en suelo Aak’alche’ (Vertisol pélico) bajo condiciones de invernadero. Instituto Tecnológico de la Zona Maya. Juan Sarabia, Quintana Roo. 27 p.
Pinheiro, J.; Bates, D. and R-core. 2019. Nlme: linear and nonlinear mixed effects Models. https://CRAN.R-project.org/package=nlme.
Pire, R. y Colmenarez, O. 1996. Extracción y eficiencia de recuperación de nitrógeno por plantas de pimentón sometidas a diferentes dosis y fraccionamiento del elemento. Agronomía Tropical. 46(4):353-370.
Ramírez, H.; Mendoza, C. J.; Vázquez, B. M. E. y Zermeño, G. A. 2016. La prohexadiona de calcio (P-CA): una alternativa hormonal viable en chile habanero. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 7(3):631-641. Doi.org/10.29312/remexca.v7i3.323.
Ramírez, M. M.; Arcos, C. G. y Méndez, A. R. 2018. Jaguar: cultivar de chile habanero para México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 9(2):487-492. Doi.org/10.29312/remexca.v9i2.1089.
Rincones, C. C. I. 2009. Plan rector. Sistema producto chile de Yucatán. Secretaría de Fomento Agropecuario y Pesquero-SAGARPA. Comité estatal sistema producto chile del estado de Yucatán AC. Mérida, Yucatán.
RStudio Team. 2020. RStudio: Integrated development for R. RStudio, PBC, Boston, MA. http://www.rstudio.com/.
Santoyo, J. J. A. y Martínez, A. C. O. 2012. Tecnología de producción de chile habanero en casa sombra en el sur de Sinaloa. SAGARPA. Fundación Produce Sinaloa. Gobierno del estado de Sinaloa. Culiacán, Sinaloa, México. 22 p.
Soria, F. M.; Trejo, J. A.; Tun, S. J. M. y Terán, S. R. 2002. Paquete tecnológico para la producción de chile habanero (Capsicum chinense Jacq.). Instituto Tecnológico Agropecuario. Conkal, Yucatán. 128 p.
Stoffella, P. J. y Bryan, H. H. 1988. Plant population influences growth and yield of bell pepper. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 113(6):835-839. Doi.org/10.21273/JASHS.113.6.835.
Tapia, V. M.; Larios, G. A.; Días, S. D. D.; Ramírez, O. G.; Hernández, P. A.; Vidales, F. I. y Guillén, A. H. 2016. Producción hidropónica de chile habanero negro (Capsicum chinense Jacq.). Revista Fitotecnia Mexicana. 39(3):241-245.
Tucuch, H. C. J.; Alcántar, G. G.; Ordaz, C. V. M.; Santizo, R. J. A. y Larqué, S. A. 2012. Producción y calidad de chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) con diferentes relaciones NH4+/NO3- y tamaño de partícula de sustratos. Terra Latinoamericana. 30(1):9-15.
Tun, D. J. C. 2001. Chile habanero características y tecnología de producción. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias (INIFAP). Mérida, Yucatán, México. 13-24 pp.
Villa, C. M.; Catalán, V. E.; Inzunza, I. M.; Román, L. A. y Macías, R. H. 2010. Población de plantas y manejo de la solución nutrimental del chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) en invernadero. In: XXII Semana Internacional de Agronomía. 569-573 pp.
Villegas, T. O. G. 2016. Productividad, calidad y pungencia del chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) en respuesta al régimen nutrimental, podas de conducción y fertilización foliar. Tlamati sabiduría. 7(2):1-6.
Wierenga, P. J. y Hendrickx, J. M. H. 1985. Rendimiento y calidad de los chiles con riego por goteo. Universidad de Agricultura y Economía Doméstica-Universidad Estatal de Nuevo México. Gestión del agua agrícola. Agricultural Water Management. 9(4):339-356.
Zar, J. H. 2010. Biostatistical analysis, 5th Ed. Pearson prentice Hall. NJ, USA. 960 p.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.