The Geisha coffee variety and its status in the world and in Mexico
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v15i7.3403Keywords:
Coffea arabica, Hemileia vastatrixAbstract
The Geisha coffee variety belongs to the species Coffea arabica; L.1753; it has the potential to replace traditional varieties due to its partial resistance to rust and high cup quality. Although information about it is scattered, this work reviews and compiles its morphological, productive, environmental, and historical characteristics and current situation in the world and in Mexico. Information search included scientific papers, books, and digital theses available online. As a result, it was found that Geisha, native to Ethiopia, has S-shaped branches, reaches over 3 m in height and faces threats such as the coffee berry borer (Hypothenemus hampei Ferrari 1867), the leaf miner (Leucoptera coffeella; Guérin-Méneville and Perrrottet, 1842), and the root mealybug (Planococcus lilacinus; Cockerell, 1905). Its partial resistance to rust, thanks to the SH1 and SH5 genes, gives it advantages against coffee rust (Hemileia vastatrix; Berkeley and Broome, 1869). Recognized for its exceptional quality (95.25/100), it has reached prices of up to 1 029 dollars per pound, generating global interest. In conclusion, Geisha arrived in Mexico in 1980 through the Mexican Coffee Institute; however, its production in the country is limited, with presence in certified farms and for local consumption. This review fulfils the objective of highlighting its characteristics in Mexico and in other parts of the world.
Downloads
References
Alliance for Coffee Excellence. 2019. Competencia anual para la identificación de los cafés de mayor calidad. México. https://allianceforcoffeeexcellence.org/mexico-2019/.
Alliance for Coffee Excellence. 2021. Competencia anual para la identificación de los cafés de mayor calidad. México. https://allianceforcoffeeexcellence.org/mexico-2021/.
Alliance for Coffee Excellence. 2022. Competencia anual para la identificación de los cafés de mayor calidad. México. https://allianceforcoffeeexcellence.org/mexico-2022/.
Alvarado, H. L.; Vértiz, R.; Jiménez; D. J.; Borjas, V. R.; Castro, C. V. y Julca, O. A. 2017. Caracterización agronómica de 95 accesiones en el banco de germoplasma de café en Chanchamayo, Perú. Revista ECIPerú. 14(1):41-48.
Amores, P. F.; Duicela, G. L.; Corral, C. R.; Guerrero, C. H.; Vasco, M. A.; Motato, A. N.; Solórzano, L. G.; Zambrano, A. L.; Aveiga, Z. T. y Guedes, C. R. 2004. Variedades mejoradas de café arábigo. Una contribución para el desarrollo de la caficultura en el Ecuador. Boletín técnico núm. 113. 3 p. Quevedo, los Ríos, Ecuador.
Arcila, P. J. 2007. Capítulo 2. Crecimiento y desarrollo de la planta de café. Sistema de producción de café en Colombia. Chinchina, Cenicafe. Fitotecnia, prácticas de cultivo, caficultura manejo de cafetales. Federación nacional de cafeteros de Colombia. Colombia. 22-61pp.
ANACAFE. 2016. Asociación Nacional del Café. Guía de variedades de café. 1ra. Edición. Manual sobre variedades de café. Guatemala. 26-27 pp.
Avelino, J. y Rivas, P. G. 2013. La roya anaranjada del cafeto. 1-7 pp. https://hal.science/hal01071036/file/LA-ROYA-ANARANJADA-DEL-CAFETO-V1.pdf.
Baker, P. S.; Barrera, J. F. and Rivas, A. A. 1992. Life-history studies of the coffee berry borer (Hypothenemus hampei, Scolitidae) on coffee trees in southern Mexico. The Journal of Applied Ecology. 29 (3):656-662.
Bettencourt, J. A. 1982. Variedades de café arábica resistentes a la roya, perspectiva para su utilización en la cafeticultura del futuro. In: V simposio latinoamericano sobre caficultura. San salvador, El Salvador. 4-20 pp.
Calle, T. F. 2012. Calidad en taza y caracterización del color de las hojas jóvenes de 22 variedades de café. Tesis para obtener el grado de maestro en ciencias. Zamorano, Honduras. 29-50 pp.
Camayo, V. G. C. y Arcila, P. J. 1996. Estudio anatómico y morfológico de la diferenciación y desarrollo de las flores de cafeto Coffea arabica L. variedad Colombia. Cenicafé. 47(3):121-139.
Cardamoni, D. L.; Ruas, R. C.; Carvalho, C. V.; Medeiros, T. F.; Augusto, R. E.; de Olviera S. M.; Sera T. y Ruas, M. P. 2005. Genetic diversity among forty coffee varieties assessed by RAPD markers associated with restriction digestion. Brazilian Archives of Biology and Technology. 48(4):511-521.
CERDSSA. 2018. Centro de Estudios para el Desarrollo Rural Sustentable y la Soberanía Alimentaria. Reporte el café en México; diagnóstico y perspectiva. El café en México diagnóstico y perspectiva. 1-2 pp.
Escamilla, P. E. 2016. Las variedades de café en México ante el desafío de la roya. Breves de políticas públicas. Boletín informativo núm. 4. México. 2-8 pp.
Estrada, C. H. 2014. Severidad de Hemileia vastatrix Berk. y Br. en seis variedades de Coffea arabica L. en viveros de la zona de Río Negro Satipo”. Tesis para obtener el grado de Ingeniero en Ciencias Agrarias Especialidad de Agronomía. Perú. 28-53 pp.
Gichimu, B. M. 2012. Field screening of selected Coffea arabica l. Genotypes against coffee leaf rust. 6:82-91.
Gutiérrez, G.; León, A. J.; Montoya, L. A. y Pérez, J. 1969. Pruebas de rendimiento de nuevas introducciones del café en Costa Rica, 1962-1967. Café (Perú). 9(2):12-18. https://repositorio.catie.ac.cr/handle/11554/6747.
Henderson, T. P. 2019. La roya y el futuro del café en Chiapas. Revista Mexicana de Sociología. 81(2):389-416.
Jáuregui, A. S.; Álvarez, A. M.C.; Escamilla, P. E.; Olguín, P. C. y Figueroa, R. K. A. 2017 Agroempresas familiares de café (Coffea arabica L.) diferenciado y de especialidad en Veracruz, México: casos de éxito. Agroproductividad. 10(12):134-139.
Julca, O. A.; Alarcón, A. G.; Alvarado, H. L.; Borjas, V. R. y Castro, C. V. 2019. Comportamiento de tres cultivares de café en Perú comportamiento de tres cultivares de café (Catimor, Colombia y Costa Rica 95). 34(3):205-215.
Kathurima, C. W.; Kenji, G. M.; Muhoho, S. M.; Boulanger, R.; Gichimu, B. M. and Gichuru, E. K. 2012. Genetic diversity among commercial coffee varieties, advanced selections and museum collections in Kenya using molecular markers. International Journal of Biodiversity and Conservation. 4(2):39-46.
Krishnan, S. 2014. Genetic characterization of geisha coffee final report. Denver, CO: Denver Botanic Gardens. 1-9 pp. https://www.researchgate.net/publication/265167842-Genetic-Characterization-of-Geisha-Coffee-Final-Report.
Miranda, A. A. 2006. Café Geisha de Panamá rompe record mundial. Programa Nacional de Café. Ministerio de Desarrollo Agropecuario. Dirección nacional de agricultura. Panamá. 1-9 p. https://sidalc.net/search/Record/KOHA-OAI-BVE:125892.
León, A. J. 1962. Especies y cultivares de café. Instituto Interamericano de Ciencias Agrícolas, Turrialba, Costa Rica. 69 p.
López, G. F.; Escamilla, P. E.; Zamarripa, C. A. y Cruz, C. J. G. 2016. Producción y calidad en variedades de café (Coffea arabica L.) en Veracruz. Chapingo, México. Revista Fitotecnia Mexicana. 39(3):297-30.
Palomares, R. J.; González, S. J. y Mireles, R. S. 2012. Investigación: café orgánico en México. Universidad Nacional Autónoma de México. 5 p.
Pérez, G. J. y Gutiérrez, Z. G. 1978. Respuesta de algunos cultivares de Coffea arabica a diferentes densidades de siembra. Agron. Costarr. 2(1):61-68.
Perfect Daily Grind. 2020. https://perfectdailygrind.com/es/2016/09/11/que-es-el-cafe-geisha-la-realidad-detras-del-grano-fantasia/.
Pruvot, W. S.; Krishnan, S.; Solano, W.; Schilling, T.; Toniutti, L.; Bertrand, B. and Montagnon, C. 2020. Authentication of Coffea arabica varieties through DNA fingerprinting and its significance for the coffee sector. Journal of AOAC International. 103(2):325-334. https://www.researchgate.net/publication/340012724-Authentication-of-Coffea-arabica-Varieties-through-DNA-Fingerprinting-and-its-Significance-for-the-Coffee-Sector.
Rodrígues Jr., C. J. 1990. La resistencia genética a la roya del cafeto. 50 años de CENICAFE 1938-1988. Conferencias conmemorativas. Chinchiná, Colombia. 207-211.
SADER. 2019. Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural. Programa de fomento a la agricultura, Subcomponente sustentabilidad y bienestar para pequeños productores de café. Portafolio de proveedores de material vegetativo autorizados. Programa de fomento a la agricultura. México, DF. 2019. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/463816/Proveedores-Material-Genetico-Cafe.pdf.
Sánchez, H. S.; Escamilla, P. E.; Mendoza, B. M. A. y Nazario, L. N. 2018 calidad del café (Coffea arabica L.) en dos sistemas agroforestales en el centro de Veracruz, México. Agroproductividad. 11(4):80-86.
SENASICA. 2014. Cochinilla del café (Planococcus lilacinus Cockerell). Dirección General de Sanidad Vegetal. Programa Nacional de Vigilancia Epidemiológica Fitosanitaria. México, DF. Ficha técnica núm. 45. 18 p.
SENASICA. 2016a. Roya del cafeto (Hemileia vastatrix Berkeley & Broome). Dirección General de Sanidad Vegetal. Programa de Vigilancia Epidemiológica Fitosanitaria. México, DF. Ficha técnica núm. 40. 23 p.
SENASICA. 2016b. Minador de la hoja del cafeto (Leucoptera coffeella Gérin Méneville). Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Agroalimentaria. Dirección General de Sanidad Vegetal. Programa de Vigilancia Epidemiológica Fitosanitaria. Ciudad de México. Ficha técnica núm. 50. 9 p.
Sera, H. G.; Sera, T.; Ito, S. D.; Azevedo, A. J.; Mata, S. J.; Dói, S. D.; Filho, R. C. and Kanayama, S. F. 2007. Resistance to leaf rust in coffee carrying S H3 gene and others S H genes. Brazilian Archives of Biology and Technology. 50(5):753-757. https://www.researchgate.net/publication/340012724-Authentication-of-Coffea-arabica-Varieties-through-DNA-Fingerprinting-and-its-Significance-for-the-Coffee-Sector.
SNICS. 2019. Servicio Nacional de Inspección y Certificación de Semillas. Catálogo Nacional de Variedades Vegetales, publicación anual editada por la Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural. México. https://lookerstudio.google.com/reporting/5b7206ba-e190-48fe-9696-73523bfccf58/page/itBWB.
Silva, G. J. A. 2019. Montaje piloto para el establecimiento y desarrollo del cultivo de café (Coffea arabica L.) variedad Geisha, bajo las condiciones agroecológicas de la vereda Guayabito, municipio de Saladoblanco (Huila). Proyecto final trabajo de grado para obtener el título de Agrónomo. Universidad Nacional Abierta y a Distancia, Escuela de Ciencias Pecuarias y del Medio Ambiente Pitalito, Colombia. 37-56 pp.
Sotomayor, H. I.; Navas, C. C.; Burbano, S. M.; Moreira, D. M. y Vasco, A. M. 1993. Manual del cultivo de café. Quevedo, Ecuador. 256 p.
Specialty Coffee Association. 2020. https://sca.coffee/research/protocols-best-practices.
Steiger, D. L.; Nagai, C.; Moore, P. H.; Morden, C. W.; Osgood, R. V. And Ming, R. 2002. AFLP analysis of genetic diversity within and among Coffea arabica cultivars. Theor. Appl. Genet. 105(2-3):209-215. https://www.researchgate.net/publication/225814819-AFLP-analysis-of-genetic-diversity-within-and-among-Coffea-arabica-cultivars.
Teixeira, A. L.; Souza, F. F.; Pereira, A. A.; Oliveira, A. C. B. and Rocha, R. B. 2015. Selection of arabica coffee progenies tolerant to heat stress. Ciência Rural, Santa Maria. 45(7):1228-1234.
Turbay, S. B.; Nates, C. B.; Jaramillo, V. F. L.; Vélez, J. J. y Ocampo, O. L. 2013. adaptación a la variabilidad climática entre los caficultores de las cuencas de los ríos porce y chinchiná, colombia. Investigaciones Geográficas. 85:95-112.
World Coffe Reseaarch. 2016. Las variedades de café de Mesoamérica y el Caribe. Un catálogo global de variedades que abarca: Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Jamaica, Kenia, Malawi, Nicaragua, Panamá, Perú, República Dominicana, Rwanda, Uganda, Zambia, Zimbabue. https://varieties.worldcoffeeresearch.org/es/variedades/geisha-panama.
Zambrano, M. J. 1979. Estudio preliminar de la calidad física del grano en variedades de café resistentes a roya (Hemileia vastatrix Berk y Br), Guayaquil. Tesis de licenciatura. Facultad de Agronomía y Veterinaria. Universidad de Guayaquil, Ecuador. 38-41 p. https://books.google.com.mx/books?id=j48zAQAAMAAJ&pg=PA38&hl=es&source=gbs-toc-r&cad=2#v=onepage&q&f=false.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.