Evaluation of corn yield for the High Valleys of the State of Mexico

Authors

  • Rodrigo Ocampo De Jesús Facultad de Ciencias Agrícolas-Universidad Autónoma del Estado de México. Carretera Toluca-Ixtlahuaca km 15.5, El Cerrillo, Piedras Blancas, Toluca, Estado de México. CP. 50200
  • Erasto Domingo Sotelo-Ruiz Campo Experimental Metepec-INIFAP. Vialidad Adolfo López Mateos, carretera Toluca-Zitácuaro km 4.5, San José Barbabosa, Zinacantepec, Estado de México. CP. 51350.
  • Gustavo Salgado-Benítez Facultad de Ciencias Agrícolas-Universidad Autónoma del Estado de México. Carretera Toluca-Ixtlahuaca km 15.5, El Cerrillo, Piedras Blancas, Toluca, Estado de México. CP. 50200
  • Román Flores-López Campo Experimental Metepec-INIFAP. Vialidad Adolfo López Mateos, carretera Toluca-Zitácuaro km 4.5, San José Barbabosa, Zinacantepec, Estado de México. CP. 51350.
  • Abygail Adarely Martínez-Mendoza Universidad Tecnológica de Tula. Av. Universidad Tecnológica Núm. 1000, Colonia el 61, El Carmen, Tula de Allende, Estado de Hidalgo. CP. 42830
  • Hernán Gil-Gil Facultad de Ciencias Agrícolas-Universidad Autónoma del Estado de México. Carretera Toluca-Ixtlahuaca km 15.5, El Cerrillo, Piedras Blancas, Toluca, Estado de México. CP. 50200

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v16i1.3368

Keywords:

High Valleys, hybrid corn, native

Abstract

Corn (Zea mays L.) is the most consumed and sown grain in Mexico. Annual consumption is 46 million tonnes. For the High Valleys region (>2 800 masl), there are very few hybrids that adapt to these conditions due to the altitude and low temperatures; the few that exist have low yields (<3 t ha-1). Therefore, this work aimed to evaluate the yield and adaptation of five corn hybrids under conditions of the High Valleys of the State of Mexico. A completely randomized experiment with three replications was established; seeded was carried out on March 30, 2020. The corn hybrids that were established were H-40, H-66, H-70, AS 722, Cherokee, and the control, which was the native corn of the area. The yields obtained were: AS 722 with 6 953 kg ha-1, H-40 with 5 188 kg ha-1, and Cherokee with 4 547 kg ha-1; for the remaining two, H-66 had 4 313 kg ha-1 and H-70 had 4 265 kg ha-1; the native corn presented a yield of 6 078 kg ha-1, which was higher than that of the H-40, H-66, H-70, and Cherokee hybrids. It can be concluded that the AS 722 hybrid presented the highest yield and the best adaptability to the conditions of altitudes >2 800 masl, with a yield of 6 953 kg ha-1.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Barros, C. 2009. Maíz alimentación y cultura. Ciencias. 92-93:56-59.

Delgado, R. J. 2017. La selección del híbrido de maíz. Serie Cereales núm. 35. Artículos técnicos de INTAGRI. México. 3 p.

Espinosa, C. A.; Turrent, F. A.; Gómez, N.; Sierra, M.; Caballero, F.; Palafox, A. y Rodríguez, A. 2009. El potencial de las variedades nativas y mejoradas de maíz. Ciencias. 92-93:118-125.

FAO. 2015. Food and Agricultural Organization of the United Nations. Anuario FAO de la producción. Roma, Italia.

FAO. 2018. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. México Rural del Siglo XXI. Ciudad de México, México. 25 p.

García, E. 2004. Modificaciones al sistema climático de Köppen para la República Mexicana. 5a Ed. Instituto de Geografía. Serie de libros núm. 6. Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM). México, DF. 292 p.

González, A. U. 1995. El maíz y su conservación. Editorial Trillas. México, DF. 399 p.

INEGI. 2019. Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática. Estadísticas básicas del Estado de México. Síntesis geográfica del Estado de México. (http://www.inegi.gob.mx).

INEGI. 2022. Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática. Estadísticas básicas del Estado de México. Síntesis geográfica del Estado de México. (http://www.inegi.gob.mx).

López, M. F.; García, Z. J. J.; Corona, T. T.; Cruz, I. S.; López, R. G.: Reyes, L. D.; Vásquez, C. Ma. G. y Molina, G. J. D. 2020. Comparación del rendimiento y cambios morfológicos en maíz Tuxpeño V-520C adaptado a Valles Altos de México. Revista Fitotecnia Mexicana. 43(2):133-141.

López, M. F.; Vázquez, C. Ma. G.; García, Z. J. J.; Reyes, L. D.; Bonilla, B. O.; Esquivel, E. G., García, L.; Hernández, S. G.; Pérez, J. G.; Herrera, P. L. y Molina, G. J. D. 2021. Rendimiento y calidad del maíz Tuxpeño V-520C adaptado con selección a Valles Altos de México. Revista Fitotecnia Mexicana. 44(2):231-239.

Martínez, G. A. 1996. Diseños experimentales. Métodos y elementos de teoría. Ed. Trillas. México, DF. 756 p.

Nadal, A. y Wise, T. A. 2005. Los costos ambientales de la liberalización Agrícola: el comercio del maíz entre México y EU, en el marco del NAFTA. 44 p. http://ase.tufts.edu/gdae/Pubs/rp/wg/NadalyWise.pdf.

Olivé, L. 2009. El maíz en México problemas éticos-políticos. Ciencias. 92-93:147-156.

Perales R. H. R. 2009. Maíz riqueza de México. Ciencias. 92-93:46-55.

Reynoso, Q. C. A.; González, H. A.; Pérez, L. D. J.; Franco, M. O.; Torres, F. J. L.; Velázquez, C. G. A.; Breton, L. C.; Balbuena, M. A. y Mercado, V. O. 2014. Análisis de 17 híbridos de maíz sembrados en 17 ambientes de los Valles Altos del centro de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 5(5):871-882.

SAS. 2018. Statistical Analysis System. User’s Guide of SAS. Proprietary Software Depot 9.3. SAS Institute Inc. Cary. NC. USA. 550 p.

SIAP. 2021. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Cierre de la producción agrícola, por municipios para el Estado de México. http://www.siap.gob.mx/cierre-de-la-produccion-agricola-por-estado/.

SIAP. 2023. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Cierre de la producción agrícola, por municipios para el Estado de México. http://www.siap.gob.mx/cierre-de-la-produccion-agricola-por-estado/.

Sotelo, R. E. D.; Cruz, B. G.; González, H. A. y Moreno, S. F. 2016. Determinación de la aptitud del terreno para maíz mediante análisis espacial multicriterio en el Estado de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 7(2):401-412.

Sotelo, R. E. D.; Cruz, B. G.; González, H. A. y Flores, L. R. 2020. Actualización de la cartografía Edafológica del Estado de México: una herramienta para la planeación. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 11(8):1775-1788.

Tadeo, R. M.; Espinosa, C. A.; Canales, I. R. I.; López, L. C.; Zamudio, G. B.; Turrent, F. A.; Gómez, M. N.; Sierra, M. M.; Martínez, G. A.; Valdivia, B. and Andrés, M. P. 2020. Grain yield and population densities of new corn hybrids released by the INIFAP and UNAM for the High Valleys of Mexico. Terra Latinoamericana. 38(3):507-515.

Tadeo, R. M.; Espinosa, C. A.; García, Z. J. J.; Lobato, O. R.; Gómez, M. N. O.; Sierra, M. M.; Valdivia, B. R.; Zamudio, G. B.; Martínez, Y. B.; López, L. C.; Mora, G. K. Y.; Canales, I. E. I.; Cárdenas, M. A. L.; Zaragoza, E. J. y Alcántar, L. H. J. 2016. Tsíri puma, híbrido de maíz para Valles Altos con esquema de Androesterilidad para producción de semillas. Revista Fitotecnia Mexicana. 39(3):331-333.

Tadeo, R. M.; Zamudio, G. B.; Espinosa, C. A.; Turrent, F. A.; Cárdenas, M. A. L.; López, L. C.; Arteaga, E. I. y Valdivia, B. R. 2015. Rendimiento de maíces nativos e híbridos en diferente fecha de siembra y sus unidades calor. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 6(1):33-43.

Trueba, C. A. 2012. Semillas mexicanas mejoradas de maíz: su potencial productivo. Colegio de Posgraduados. Montecillo, Texcoco, Estado de México.

Turrent, F. A. 2004. Contexto y antecedentes del maíz silvestre y cultivado en México. En maize and biodiversity: the effects of transgenic maize in Mexico. Commission for Environmental Cooperation of North America (CECNA). Report of the Secretariat according to Article 13 of the NAAEC.

Vega, V. D. y Ramírez, M. P. 2004. Situación y perspectivas del maíz en México. Universidad Autónoma Chapingo. Chapingo, Estado de México. 136 p. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/97933/maiz90-04.pdf.

Velasco, G. J.; García, Z. J.; Sahagún, C. J.; Lobato, O. R.; Sánchez, A. C. y Marín, M. I. M. 2019. Rendimiento, componentes de rendimiento y heterosis de germoplasma de maíz adaptado a Valles Altos. Revista Fitotecnia Mexicana. 42(4):367-374.

Velasco, M. S.; Tadeo, R. M.; Espinosa, C. A.; Zaragoza, E. J.; Canales, I. E. y Coutiño, E. B. 2022. Rendimiento de grano, forraje y calidad forrajera de nuevos híbridos de maíz de Valles Altos. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 13(1):77-87.

Virgen, V. J.; Zepeda, B. R.; Ávila, P. M. A.; Espinosa, C. A.; Arellano, V. J. L. y Gámez, V. A. J. 2016. Producción y calidad de semilla de maíz en valles altos de México. Agronomía Mesoamericana. 27(1):191-206.

Published

2025-03-06

How to Cite

Ocampo De Jesús, Rodrigo, Erasto Domingo Sotelo-Ruiz, Gustavo Salgado-Benítez, Román Flores-López, Abygail Adarely Martínez-Mendoza, and Hernán Gil-Gil. 2025. “Evaluation of Corn Yield for the High Valleys of the State of Mexico”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 16 (1). México, ME:e3368. https://doi.org/10.29312/remexca.v16i1.3368.

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)