Flower and vegetative stimulation of soursop with summer pruning
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v16i1.3301Keywords:
intensity, production, technologyAbstract
Soursop (Annona muricata L.) is an important cultivation alternative. Nayarit produces 75% of national production. Nonetheless, this fruit crop is severely affected by phytosanitary problems, causing low yields and fruit quality. The study was conducted in August 2020 in El Capomo, Compostela; pruning treatments at 100%, 75%, 50%, 25% and 0% were assessed for the flower and vegetative stimulation of soursop. The shoots with 100% pruning showed greater vigor in diameter (0.34 cm) and length (11.8 cm) of the branch; likewise, the number of fruits per m2 increased by 62.5% compared to the treatment with 0% pruning. In 50% pruning, the number of flower buds per m2 increased by 60% and inflorescences increased 80% compared to the 0% pruning treatment. In primary branches (trunk), an average of 1.82 shoots, 0.85 flower buds, 0.09 inflorescences, 0.11 brown fruit buds, and 0.09 fruits were recorded. Secondary branches with 100% pruning showed the highest number of shoots (1.98), whereas flower buds, inflorescences, brown fruit buds, and fruits reached averages of 0.4, 0.05, 0.13 and 0.09, respectively. The use of pruning at different intensities has a positive effect on the vegetative and reproductive vigor of soursop.
Downloads
References
Alberto, R. T. y Otanes A. T. 2016. Morphological and molecular identification and fungicide sensitivity assay of pathogens attacking guyabano (Annona muricata) in Philippines. Plant Pathology and Quarantine. 6(1):60-79.
Anaya, D. J. M.; Hernández, O. M. Á.; Tafolla, A. J. C.; Báez, S. R.; Gutiérrez, M. P. y Tiznado, H. M. E. 2021. La cadena productiva de guanábana: una opción para el desarrollo económico en Compostela, Nayarit. Estudios sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional. 57(31):1-41.
Asrey, R.; Patel, V. B.; Barman, K. and Pal, R. K. 2013. Pruning affects fruit yield and postharvest quality in mango (Mangifera indica L.) cv. Amrapali. Fruits. 68(5):367-380. Doi:10.1051/fruits/2013082.
Basto, D. I.; Agudelo, S. C.; Barreto Osorio, J. D.; Guzmán, J. A.; García, R. E.; Sánchez, L. F. y Miranda-Lasprilla, D. 2018. Inductores de floración. 154-179 pp.
Betancourt, A. A.; Cambero, C. O. J.; Ríos, V. C.; Cruz, C. E.; Cambero, A. C. B. y Luna, E. G. 2019. Evaluación in vitro de microorganismos antagonistas y fungicidas contra Colletotrichum theobromicola Delacr, causante de antracnosis en inflorescencias de guanábana (Annona muricata L.). Revista Bio Ciencias. 6(e678):1-10.
Bhagawati, R.; Bhagawati, K.; Choudhary, V. K.; Rajkowa, D. J. y Sharma, R. 2015. Effect of pruning Intensities on the performance of fruit plants under mid-hill conditions of Eastern Himalayas: case study on Guava. International Letters of Natural Sciences. 46 p.
Cambero, A. C. B.; Luna, E. G.; Rios, V. C.; Díaz, H. M.; Rodríguez, P. M.; Betancourt, A. A. y Cambero, C. O. J. 2019. Causal agents of rot in Soursop fruit (Annona muricata L.) in Nayarit, México. Revista Bio Ciencias. 6(e538):1-11.
Coto, A. D. y Saunders, J. L. 2001. Insectos plaga de la guanábana (Annona muricata L.) en Costa Rica. Manejo integrado de plagas. Revista. 61: 60-68.
Di Rienzo, J. A.; Casanoves, F.; Balzarini, M. G; Gonzalez, L.; Tablada, M. y Robledo, C. W. InfoStat versión 2020. Centro de Transferencia InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. http://www.infostat.com.ar.
Escobar, W. T.; Zárate, R. D. y Bastidas, A. 1986. Biología floral y polinización artificial del guanábano (Annona muricata L.) en condiciones del valle del Cauca, Colombia. Acta Agronómica. 1(36):7-20.
George, A. P. and Nissen, R. J. 1987. The effects of day/night temperatures on growth and dry matter production of custard apple (Annona cherimola x Annona squamosa) cultivar ‘African Pride’. Scientia Horticulture. 31(4):269-274.
George, A. P.; Nissen, R. J. and Howitt, C. 1990. Effects of environmental variables and cropping on leaf conductance of custard apple (Annona cherimola x Annona squamosa) ‘African Pride’. Scientia Horticulture. 45(2):137-147.
Guzmán, F. 1982. La guanábana: revisión bibliográfica. En: fruticultura; recopilación de las conferencias dictadas en el curso de fruticultura celebrado en el CIAT, Palmira. Federación Nacional de Cafeteros de Colombia, Bogotá. Colombia. 232-253 pp.
Hernández, F. L. M.; Gómez, J. R y Andrés, A. J. 2013. Importancia, plagas insectiles y enfermedades fungosas del cultivo del guanábano. Libro Técnico Núm. 1. Campo Experimental Santiago Ixcuintla, Nayarit, México. 87 p.
Jaimes, E. R. V. y De Vidal, Y. R. 2014. Efecto del tipo de poda en la fenología de la chirimoya (Annona cherimola M.) en condiciones agroecológicas de Cayhuayna. 2(8):62-67.
Jiménez, Z. J.; Balois, M. R.; Alia, T. I.; Juárez, L. P.; Sumaya, M. M. y Bello, L. J. 2017. Caracterización de frutos de guanábana (Annona muricata L.) en Tepic, Nayarit, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 6(7):1261-1270.
Nolasco, G. Y.; Hernández, F. L. M. y González, E. M. 2019. Caracterización morfológica y fisicoquímica de frutos de accesiones de guanábana seleccionadas en Nayarit. Instituto nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) Campo Experimental Santiago Ixcuintla, Nayarit. México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 23(esp):223-237.
Ojer, M.; Reginato, G.; Vallejos, F. y Boult, A. 2006. Poda en durazneros. Pautas y evaluación. Universidad Nacional de Cuyo. Revista de la facultad de Ciencias Agrarias. 38(2):81-92.
Ortiz, G. y Campos S. 2018. Propiedades curativas de las hojas de guanábana (Annona muricata L.) y su impacto potencial fármaco-industrial. Revista RD-ICUAP. 1-12 pp.
Otero, S. M. A.; Becerril, R. A. E.; Castillo, M. A.; Michel, A. A. C.; Ariza, F. R.; Barrios, A. A. y Rebolledo, M. A. 2006. Producción de ilama (Annona diversifolia Saff.) en el trópico seco de Guerrero, México. Revista Chapingo Serie Horticultura. 2(12):137-143.
Parés, M. J.; Arizaleta, M. y Bautista, D. 2005. Crecimiento y topología de la ramificación de la guanábana y el manirote. Pesquisa Agropecuaria Brasileira. 9(40):867-872.
Pérez, B. M. H.; Urías, L. M. A.; Osuna, G. J. A.; Pérez, L. A. I.; Nolasco, G. Y. y García, A. N. C. 2016. Efecto de poda en escama blanca y producción de mango ‘Ataulfo’. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 7(8):1841-1853.
Rani, A.; Misra, K. K. y Singh, R. R. O. 2018. Effect of shoot pruning and paclobutrazol on vegetative growth, flowering and yield of lemon (Citrus limon Burm.) cv. plant lemon-1. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry. 7(1):2588-2592.
Rebolledo, M.; Del Ángel, A.; Becerra, E.; Rosas, X. y Zetina, R. 2009. Frutales tropicales no tradicionales para Veracruz. Centro de Investigación Regional Golfo Centro Campo Experimental Cotaxtla, Veracruz, México. Folleto técnico núm. 45. 110 p.
Reyes, M. J. A.; Aceves, N. E.; Caamal, V. J. H. y Alamilla, M. J. C. 2018. Producción de guanábana (Annona muricata L.) En alta densidad de plantación, como alternativa para productores con superficies reducidas. Agroproductividad. 9(11):37-42.
SIAP. 2022 servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. http://www.siap.sagarpa.gob.mx/.
Thakre, M.; Lal, S.; Uniyal, S.; Goswami, A. K. y Prakash, P. 2016. Pruning for crop regulation in high density guava (Psidium guajava L.) plantation. Spanish Journal of Agricultural Research. 14(2): e0905. 1-8.

Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.