Biostimulants and Steiner solution in growth and production of Capsicum annuum L.

Authors

  • Salomón Buelna-Tarín Colegio de Ciencias Agropecuarias-Facultad de Agricultura del Valle del Fuerte-Universidad Autónoma de Sinaloa. Calle 16 y Avenida Japaraqui s/n. Juan José Ríos, Ahome, Sinaloa, México. CP. 81110
  • Celia Selene Romero-Félix Colegio de Ciencias Agropecuarias-Facultad de Agricultura del Valle del Fuerte-Universidad Autónoma de Sinaloa. Calle 16 y Avenida Japaraqui s/n. Juan José Ríos, Ahome, Sinaloa, México. CP. 81110
  • Cosme Bojórquez-Ramos Departamento de Biología-Universidad Autónoma de Occidente. Blvd. Macario Gaxiola y carretera internacional México 15, Los Mochis, Sinaloa, México. CP. 81223
  • Gabriel Antonio Lugo-García Colegio de Ciencias Agropecuarias-Facultad de Agricultura del Valle del Fuerte-Universidad Autónoma de Sinaloa. Calle 16 y Avenida Japaraqui s/n. Juan José Ríos, Ahome, Sinaloa, México. CP. 81110
  • Bardo Heleodoro Sánchez-Soto Departamento de Biología-Universidad Autónoma de Occidente. Blvd. Macario Gaxiola y carretera internacional México 15, Los Mochis, Sinaloa, México. CP. 81223

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v15i5.3255

Keywords:

growth, jalapeño pepper, nutrient solution, yield

Abstract

The use of biostimulants is an alternative to improve the assimilation of nutrients by the plant, whether applied in irrigation water or foliarly. This research aimed to evaluate the effect of the Steiner nutrient solution and the foliar application of three biostimulants on growth and yield parameters of two cultivars of jalapeño pepper (Capsicum annuum L.) under greenhouse conditions. Four treatments were established under a randomized complete block design with four repetitions, in Juan José Ríos, Ahome, Sinaloa in October 2018. The variables evaluated were plant height, stem diameter, leaf dry weight, stem dry weight, fruit length, number of fruits per plant, total fruit weight, fruit weight per plant and number of flowers. The Giberelin 10 biostimulant had a significant effect on plant height. The Bronco cultivar, on average of treatments, was outstanding for presenting high values in the growth and yield parameters evaluated, except for stem diameter and fruit length, which were higher in the Forajido cultivar. The Forajido cultivar showed a higher plant height due to the effect of the Giberelin 10 treatment, while Bronco exhibited a higher number of fruits per plant with the Fiamin-fol treatment and a higher fruit weight per plant with the treatments of Maxi-Grow Excel and the Steiner nutrient solution (control).

Downloads

References

Bibliografía

Abd El-Aal, F. S.; Shaheen, A. M.; Ahmed, A. A. and Mahmoud, A. R. 2010. Effect of foliar application of urea and amino acids mixtures as antioxidants on growth, yield and characteristics of squash. Cairo, Egypt. Res. J. Agric. Biol. Sci. 6(5):583-588.

Ahmed, I. H.; Ali, E. F.; Gad, A. A.; Bardisi, A.; El-Tahan, A. M.; Abd Esadek, O. A. and Gendy, A. S. 2022. Impact of plant growth regulators spray on fruit quantity and quality of pepper (Capsicum annuum L.) cultivars grown under plastic tunnels. Egypt. Saudi J. Biol. Sci. 29(4):2291-2298. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2021.11.062.

Akhter, S.; Mostarin, T.; Khatun, K.; Akhter, F. and Parvin, A. 2018. Effects of plant growth regulator on yield and economic benefit of sweet pepper (Capsicum annum L.). Bangladesh. The agriculturists. 16(2):58-64. http://dx.doi.org/ 10.3329/agric.v16i02.40343.

Alcántar, G. G. y Trejo, T. L. I. 2010. Nutrición de cultivos. Colegio de postgraduados. Mundi prensa. Montecillo, México. 441-443 pp.

Alcantara, C. J. S.; Acero-Godoy, J.; Alcántara-Cortés, J. D. y Sánchez, M. R. M. 2019. Principales reguladores hormonales y sus interacciones en el crecimiento vegetal. Nova. 17(32):109-129.

Alemán-Pérez, R. D.; Brito, J. D.; Rodríguez-Guerra, Y.; Soria-Re, S.; Torres-Gutiérrez, R.; Vargas-Burgos, J. C.; Bravo-Medina, C. y Alba-Roja, J. L. 2018. Indicadores morfofisiológicos y productivos del pimiento sembrado en invernadero y a campo abierto en las condiciones de la Amazonía ecuatoriana. Ecuador. Centro Agrícola. 45(1):14-23.

Al-Said, M. A. and Kamal, A. M. 2008. Effect of foliar spray with folic acid and some amino acids on flowering, yield and quality of sweet pepper. Egypt. J. Plant Prod. Sci. 33(10):7403-7412. https:// doi: 10.21608/JPP.2008.171240.

Aly, A. A.; Eliwa, N. E. and Abd-Megid, M. H. 2019. Improvement of growth, productivity and some chemical properties of hot pepper by foliar application of amino acids and yeast extract. Egypt. Potr. S. J. F. Sci. 13(1):831-839. https://doi:10.5219/1160.

Batista, S. D.; Nieto, G. A.; Alcaraz, M. L.; Troyo, D. E.; Hernández, M. L.; Ojeda, S. C. M. y Murillo, A. B. 2015. Uso del FitoMas-E® como atenuante del estrés salino (NaCl) durante la emergencia y crecimiento inicial de Ocimum basilicum L. México. Nova Scientia. 7(15):265-284.

Campo, C. A.; Álvarez, R. A.; Batista, R. E. y Morales, M. A. 2015. Evaluación del bioestimulante fitomas en el cultivo de Solanum lycopersicum L. (tomate). Cuba. ICIDCA. Sobre los derivados de la caña de azúcar. 49(2):37-41.

Castro, C. R.; Sánchez, C.; Vidal, N. and Vielba, J. M. 2022. Plant development and crop yield: the role of gibberellins. Plants. 11(19):2650. Doi: 10.3390/plantas11192650.

Drobek, M.; Frąc, M. and Cybulska, J. 2019. Plant biostimulants: importance of the quality and yield of horticultural crops and the improvement of plant tolerance to abiotic stress a review. Poland. Agronomy. 9(6):1-18. Doi: 10.3390/agronomy9060335.

Du-Jardin, P. 2015. Plant biostimulants: definition, concept, main categories and regulation. Belgium. Sci. Hortic. 196:3-14. http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2015.09.021.

El-al, A. and Faten, S. 2009. Effect of urea and some organic acids on plant growth, fruit yield and its quality of sweet pepper (Capsicum annum L.). Egypt. Res. J. Agric. Biol. Sci. 5(4):372-379.

El-Attar, A. B. and Ashour, H. A. 2016. The influences of Bio-stimulator compounds on growth, essential oil and chemical composition of chamomile plants grown under water stress. Egypt. AJMAP. 2(1):1-27. https://doi.org/10.48347/imist.prsm/ajmap-v2i1.4857.

El-Hamady, M. M.; Baddour, A. G.; Sobh, M. M.; Ashour, H. M. and Manaf, H. H. 2017. Influence of mineral fertilization in combination with khumate, amino acids and sodium selenite on growth, chemical composition, yield and fruit quality of sweet pepper plant. Egypt. Middle East J. Agric. Res. 6(2):433-447.

Enza zaden. 2020. Folleto forajido. https://webkiosk.enzazaden.com/leaflet-foraijdo-2020/65123986.

Ertani, A.; Pizzeghello, D.; Francioso, O.; Sambo, P.; Sanchez-Cortes, S. and Nardi S. 2014. Capsicum chinensis L. growth and nutraceutical properties are enhanced by biostimulants in a long-term period: chemical and metabolomic approaches. Front. Plant Sci. 5(375):1-12. Doi: 10.3389/fpls.2014.00375.

FAOSTAT. 2020. Cultivos. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Roma, Italia. http://faostat3.fao.org/browse/Q/QC/E.

Fernández, V.; Sotiropoulos, T. y Brown, P. 2015. Fertilización foliar. Principios científicos y prácticas de campo. Paris, Francia. Asociación Internacional de la Industria de Fertilizantes (IFA). 156 p. https://www.guiaverde.com/files/company/ 03032016122136-libro-2015-foliar-fertilizers-spanish-def.pdf.

González, C. O.; Bugarín, M. R.; Alejo, S. G. y Juárez, R. C. R. 2019. Relación NO3-/NH4+ en plantas de pimiento morrón con despunte temprano. México. Revista Bio Ciencias. 6:1-14. https://doi.org/10.15741/revbio.06.e548.

Graillet, E. M.; Hernández, J. A.; Alvarado, L. C. y Retureta, A. A. 2014. Evaluación de cuatro reguladores de crecimiento en chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) en Acayucan, Veracruz. México. Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan. 2(4):748-755.

Hawkesford, M.; Horts, T.; Kichey, H.; Lambers, J.; Schjoerring, I.; Skrumsasger, M. I. and White, P. 2012. Functions of macronutrients. In: marschner’s mineral nutrition of higher plants. Marschner. Third edition. San Diego, CA. USA. 135-189 pp. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384905-2.00006-6

Hernández, D. M. I.; Salgado, P. J. M. y Fernández, D. J. 2021. Sistemas de biofertilización en el cultivo del tomate (Solanum lycopersicum L.). Cuba. Avances. 23(4):384-392.

Ikan, C.; Ben-Laouane, R.; Ouhaddou, R.; Anli, M.; Boutasknit, A.; Lahbouki, S.; Benchakour, A.; Jaouad, A.; Bouchdoug, M.; El-Moatasime, A.; Ouhammou, M.; Jaouad, Y.; Baslam, M. and Meddich, A. 2023. Interactions between arbuscular mycorrhizal fungus and indigenous compost improve salt stress tolerance in wheat (Triticum durum). S. Afr. J. Bot. 158(1):417-428. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2023.05.038.

Juárez, E. M. G. 2014. Evaluación de cuatro reguladores de crecimiento en chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) en Acayucan, Veracruz. México. Revista Científica Biológico-Agropecuaria Tuxpan. 2(4):748-755.

Luna-Fletes, J. A.; Cruz-Crespo, E. y Can-Chulim, Á. 2021. Piedra pómez, tezontle y soluciones nutritivas en el cultivo de tomate cherry. México. Terra Latinoam. 39:1-12. https://doi.org/10.28940/terra.v39i0.781.

Maboko, M. M. and Du Plooy, C. P. 2015. Effect of plant growth regulators on growth, yield, and quality of sweet pepper plants grown hydroponically. South Africa. HortScience. 50(3):383-386. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.50.3.383.

Mahindre, P. B.; Jawarkar, A. K.; Ghawade, S. M.; Tayade, V. D. Effect of different concentration of plant growth regulators on growth and quality of green chilli. India. JPP. 7(1):3040-3042.

Meneses-Lazo, R. E.; May-Lugo, S.; Villanueva-Couoh, E.; Medina-Dzul, K.; Echevarría-Machado, I. and Garruña, R. 2020. Phenology and quality of habanero pepper fruits (Capsicum chinense Jacq.) due to nutrient solution in hydroponics. Yucatán, México. Agro Productividad. 13(9):33-37. https://doi.org/10.32854/agrop.vi.1673.

Murillo, R. A. L.; Pérez, J. J. R.; Bustamante, R. J. L.; Reyes, M.; Bermeo, A. A. M.; Martínez, A. V. y Pettao, R. M. 2015. Efectos de abonos orgánicos en el crecimiento y desarrollo del pimiento (Capsicum annuum L.). Ecuador. Centro agrícola. 42(4):11-18.

Parađiković, N.; Vinković, T.; Vinković, V. I.; Žuntar, I.; Bojić, M. and Medić‐Šarić, M. 2011. Effect of natural biostimulants on yield and nutritional quality: an example of sweet yellow pepper (Capsicum annuum L.) plants. Croatia. J. Sci. Food Agric. 91(12):2146-2152. https://doi.org/10.1002/jsfa.4431

Pichardo, J. M.; Guevara, O. L.; Couoh, U. Y. L.; González, C. L.; Bernardino, N. A.; Medina, H. R. y Acosta-García, G. 2018. Efecto de las giberelinas en el rendimiento de chile jalapeño (Capsicum annuum L.). México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 9(5):925-934. https://doi:10.29312/remexca.v9i5.1502.

Popko, M.; Michalak, I.; Wilk, R.; Gramza, M.; Chojnacka, K. and Górecki, H. 2018. Effect of the new plant growth biostimulants based on amino acids on yield and grain quality of winter wheat. Poland. Molecules. 23(2):1-13. https://doi: 10.3390/molecules23020470.

Ramírez, J. A.; Troyo, D. E.; Preciado, R. P.; Fortis, H. M.; Gallegos, R. M. A.; Vázquez, V. C. y García, H. J. L. 2017. Diagnóstico de nutrimento compuesto e interacciones nutrimentales en chile Jalapeño (Capsicum annuum L.) en suelos semiáridos. México. Ecosist. Recur. Agropec. 4(11):233-242. https://doi.org/10.19136/era.a4n11.1047.

Ramírez, L. E.; Castillo, A. C. C.; Aceves, N. E. y Carrillo, A. E. 2005. Efecto de productos reguladores de crecimiento sobre la floración y amarre de fruto en chile ‘Habanero’. Revista Chapingo Serie Horticultura. 11(1):93-98.

Romero, F. C. S.; López, C. C.; Miranda, C. S.; Kohashi, S. J.; Aguilar, R. V. H. y Martínez, R. C. G. 2015. Variabilidad del rendimiento de semilla y sus componentes en frijol común bajo condiciones de temporal. México. Cienc. Agríc. Informa. 24(1):7-17.

Romero-Félix, C. S.; Pellegaud-del Paso, D. F.; Salas-Arellanes, J. A.; Sauceda-Acosta, R. H.; Buelna-Tarin, S. y López-Valenzuela, B. E. 2023. Bioestimulantes en el crecimiento y rendimiento de Phaseolus vulgaris L. en el Norte de Sinaloa. Ecosist. Recur. Agropec.10(2):1-9. Doi: 10.19136/era.a10n2.3650.

Rouphael, Y. and Colla, G. 2020. Toward a sustainable agriculture through plant biostimulants: from experimental data to practical applications. Agronomy. 10(10):1-10. Doi: 10.3390/agronomy10101461.

Salazar, F. I. y Juárez, L. P. 2013. Requerimiento macronutrimental en plantas de chile (Capsicum annuum L.). Nayarit, México. Revista Bio ciencias. 2(2):27-34. Doi: https://doi.org/10.15741/revbio.02.02.04

Salim, B. B. M.; Salama, Y. A. M.; Hikal, M. S.; El-Yazied, A. A., El-Gawad, H. G. and Hany, G. 2021. Physiological and biochemical responses of tomato plant to amino acids and micronutrients foliar application. Egypt. Egypt. J. Bot. 61(3):837-848. Doi: 10.21608/ejbo.2021.54992.1600.

Sanjay, S. and Singh, T. 2019. Effect of gibberellic acid on growth, yield and quality parameters of chilli (Capsicum annuum L.). India. J. pharmacogn. phytochem. 8(2):2021-2023.

SAS. 2009. The SAS System Program release 9.1 for Windows. SAS Institute, Inc. Cary, North Carolina, USA. Software of statistical analysis.

Shahrajabian, M. H.; Cheng, Q. and Sun, W. 2022. The effects of amino acids, phenols and protein hydrolysates as biostimulants on sustainable crop production and alleviated stress. Recent Patents on Biotechnology. 16(4):319-328.

SIAP. 2020. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/.

Steiner A. A. 1984. The universal nutrient solution. Proceeding sixth international congress on soilless culture. Wageningen. The netherlands. 633-650 pp.

Terry, E.; Díaz-Armas, M. M.; Padrón, J. R.; Tejeda, T.; Zea, M. E. and Camacho-Ferre, F. 2012. Effects of different bioactive products used as growth stimulators in lettuce crops (Lactuca sativa L.). Cuba. J. Food Agric. Environ. 10(2):386-389.

Trejo, T. L. I.; Gómez, M. F. C. y Alcántar, G. G. 2007. Nutrición de cultivos, fertilización foliar. Ed. Mundi-Prensa. México. 325-371 pp.

Urbina, S. E.; Cuevas, J. A.; Reyes, A. J. C.; Alejo, S. G.; Valdez, A. L. A. y Vázquez, G. L. M. 2020. Solución nutritiva adicionada con NH4+ para producción hidropónica de chile huacle (Capsicum annuum L.). México. Revista Fitotecnia Mexicana. 43(3):291-291. https://doi.org/10.35196/rfm.2020.3.291.

Veobides, A. H.; Guridi, I. F. y Vázquez, P. V. 2018. Las sustancias húmicas como bioestimulantes de plantas bajo condiciones de estrés ambiental. Cuba. Cultivos Tropicales. 39(4):102-109.

Vilmorin. 2020. Folleto pimientos jalapeños. 1-4 pp. https://www.vilmorinmikado.mx/sites/mexique.sam/files/News/Brochure-Jalapenos-Mexico-0918%20BD.PDF.

Zewail, R. M. Y. 2014. Effect of seaweed extract and amino acids on growth and productivity and some biocostituents of common bean (Phaseolus vulgaris L) plants. Eguypt. J. Plant Prod. Sci. 5(8):1441-1453. Doi: 10.21608/jpp.2014.64669

Zieslin, N.; Halgom, R. 2004. Alteration of endogenous cytokinins in axilary buds of conventionally grown greenhouse rose plants. Scientia Hort. 102(3):301-309.

Published

2024-08-06

How to Cite

Buelna-Tarín, Salomón, Celia Selene Romero-Félix, Cosme Bojórquez-Ramos, Gabriel Antonio Lugo-García, and Bardo Heleodoro Sánchez-Soto. 2024. “Biostimulants and Steiner Solution in Growth and Production of Capsicum Annuum L”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 15 (5). México, ME:e3255. https://doi.org/10.29312/remexca.v15i5.3255.

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)