Yield of varieties of pozolero corn of the ‘elotes occidentales’ race evaluated in High Valleys of Mexico
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v14i5.3225Keywords:
Zea mays, elotes occidentales race, pozolero corn, varieties, yieldAbstract
In the Valles Altos of Mexico, the use of corn (Zea mays L. ) for pozole and the genetic improvement of pozolero corn have focused on using varieties of the races Ancho and Cacahuazintle, locally accepted and adapted to the region, and for this region, the productive response potential of other pozolero varieties originating from other regions of the country is unknown. The objective of this study was to evaluate grain yield and other agronomic variables of 12 varieties of pozolero corn of the Elotes Occidentales race, collected in Salvatierra, Guanajuato, Mexico, in 2018, along with a local variety of ancho corn and another of Cacahuazintle as controls, in order to identify the varieties with outstanding characteristics among the germplasms evaluated and with respect to the commercial controls. The 14 materials were evaluated in three sites of the municipality of Texcoco, State of México, under a randomized complete block design with three repetitions. Significant differences were found for yield between varieties and controls. The varieties yielded from 6.5 to 8.2 t ha-1 and the controls from 3.1 to 7.9 t ha-1. The best varieties of ‘Elotes Occidentales’ exceeded the yield of the control Cacahuazintle by 4 t ha-1 and the control Ancho by 1.5 t ha-1 and the genotypes EOM-1 and EOM-6 were the ones that showed an average yield greater than 8 t ha-1. It was also found that these varieties showed the best characteristics in terms of agronomic behavior and adaptation to the environment for yield (YIE), ear length (EL), number of grains per row (GR) and number of days to male (MF) and female flowering (FF) compared to the commercial pozolero controls Maíz Ancho and Cacahuazintle, with the EOM-1 population having the highest yield with 8.6 t ha-1. The weight of 200 seeds (W200S), plant height (PH) and ear height (EH) were found in the ranges of commercial controls with averages of 2.5 m, 1.6 m and 130 g, respectively. Contrary to the number of rows, the evaluated populations presented a greater number compared to the controls, with the populations EOM-4, EOM-5 and EOM-8 being the most outstanding with 10 rows per ear.
Downloads
References
Ángeles-Gaspar, E.; Ortiz-Torres, E.; López, P. A. y López-Romero, G. 2010. Caracterización y rendimiento de poblaciones de maíz nativas de Molcaxac, Puebla. Rev. Fitotec. Mex. 33(4):287-296.
Becker, H. C. y León, J. 1988. Stability analysis in plant breeding. Plant Breed. 01(1):1-23. https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.1988.tb00261.x.
CONABIO. 2011. Comisión Nacional para el Uso y Aprovechamiento de la Biodiversidad. Base de datos del proyecto global: recopilación, generación, actualización y análisis de información acerca de la biodiversidad genética de maíces y sus parientes silvestres en México. https://biodiversidad.gob.mx/diversidad/alimentos/maices/razas/OchoH /elotesOcc.
Damián, M. A.; Cruz, A. L.; Ramírez, B. V.; Romero, O. A.; Moreno, S. L.; y Reyes-Muro, L. 2013. Maíz, alimentación y productividad: modelo tecnológico para productores de temporal de México. Agric. Soc. Des. 10(2):157-176.
Enríquez, G. C.; Suárez, H. C. y Salazar, C. C. 1991. Descripción y evaluación de los recursos genéticos. In: técnicas para el manejo y uso de recursos genéticos vegetales. Ed. Editorial porvenir. Quito, Ecuador. 2-27 pp.
Franco, T. L. 2003. Análisis estadístico de datos de caracterización morfológica de recursos fitogenéticos. Bioversity International. Boletín técnico núm. 8. Instituto Internacional de Recursos Fitogenéticos. Cali, Colombia. 89 p.
Gil-Muñoz, A.; López, P. A.; Muñoz-Orozco, A. y López-Sánchez, H. 2004. Variedades criollas de maíz (Zea mays L.) en el Estado de Puebla, México: diversidad y utilización. In: manejo de la diversidad de los cultivos en los agrosistemas tradicionales. Ed. Instituto Internacional de Recursos Fitogenéticos, Cali Colombia. 18-25 pp.
Gómez, B. N. 2006. Cosmovisión y ciencia de la vida del maíz. Fondo Nacional para la Cultura y las Artes. Consejo Nacional para la Cultura y las Artes. México, DF. 28 p.
Gordón-Mendoza, R.; Camargo-Buitrago, I.; Franco-Barrera, J. y González-Saavedra, A. 2006. Evaluación de la adaptabilidad y estabilidad de 14 híbridos de maíz, Azuero, Panamá. Agron. Mesoam. 17(2):189-199.
Jarvis, A. H.; Upadhyaya, G. C.; Aggarwal, P. K.; Fujisaka, S. S. and Anderson, B. B. 2010. Climatic change and its effect on conservation and use of plant genetic resources for food and agriculture and associated biodiversity for food security. Thematic Background Study. 26-98 pp.
López, J. G. M.; Parra, J. R.; González, J. J. S.; Cruz, L. L.; Rivera, M. M.; Valtierra, J. A. C. y Herrera, M. D. J. G. 2008. Caracterización agronómica y morfológica de maíces nativos del noroccidente de México. Rev. Fitotec. Mex. 31(4):331-340.
McLean-Rodríguez, F. D. and Camacho-Villa, T. C. 2019. The abandonment of maize landraces over the last 50 years in Morelos, Mexico: a tracing study using a multi-level perspective. Agric. Human Values. 36(4):651-668. https://doi.org/10.1007/s10460-019-09932-3.
Márquez-Sánchez, F. 2008. De las variedades criollas de maíz (Zea mays L.) a los híbridos transgénicos. I: recolección de germoplasma y variedades mejoradas. Agric. Soc. Des. 5(2):151-166.
Mejía, C. A. y Molina, G. 1999. Comparación de procedimientos para la conversión a rendimiento por hectárea en la evaluación de variedades tropicales de maíz. Agrociencia. 33(2):159-163.
Muñoz, O. A. 2005. Centli maíz. 2da. Ed. Colegio de Postgraduados. Montecillo, Estado de México. 210 p.
Navas, A. A. A. y Cervantes, T. S. 1991. Selección para rendimiento y adaptación a Valles Altos en cruzas interraciales tropicales de maíz de México. Agrociencia. 2(4):97-113.
Oreamuno-Fonseca, P. y Monge-Pérez, J. E. 2018. Maíces nativos de Guanacaste, Costa Rica: caracterización de los granos. Cuadernos de investigación UNED. 10(2):353-361. https://doi.org/10.22458/urj.v10i2.1956.
Pérez-Luz, R.; López-Sánchez, H.; Pedro, A. L.; Gil-Muñoz, A.; Santacruz-Varela, A. y Guerrero-Rodríguez, J. 2011. Evaluación de poblaciones nativas de maíz en ambientes con heladas en Valles Altos de Puebla. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 2(5):703-714. https://doi.org/10.29312/remexca.v2i5.1619.
Polanco-Jaime, A. y Flores-Méndez, T. 2008. Bases para una política de innovación y desarrollo, innovación de la cadena de valor del maíz. Foro Consultivo Científico y Tecnológico. Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología (CONACYT). 244 p.
Ramírez-Jaspeado, R. J. A.; García-Salazar, R.; García-Mata, L. E.; Garza-Bueno, M. J.; Escalona-Maurice, E. y Portillo-Vásquez, M. 2020. Determinación de las regiones más competitivas de maíz en el Estado de México en función de la producción potencial. Interciencia. 45(3):150-157.
Sánchez, J. J.; Goodman, M. M. and Stuber, C. W. 2000. Isozymatic and morphological diversity in the races of maize of Mexico. Econ. Bot. 54(1):43-59. https://doi.org/10.1007/ BF02866599.
SAS Institute Inc. 2019. SAS/STAT user’s guide, Version 9. SAS Institute Inc.Cary, NC, USA. 5180 p.
SIAP. 2022. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Anuario de producción agrícola. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (SAGARPA). https://www.gob.mx/siap/acciones-y-programas/produccion-agricola-33119.
SIACON. 2023. Sistema de Información Agropecuaria de Consulta. Sistema de información agropecuaria de consulta. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (SAGARPA). https://www.gob.mx/agricultura/articulos/maiz-blanco-o-amarillo-es-el-cultivo-de-tradicion-y-desarrollo
Turrent-Fernández, A. J.; Cortés-Flores, J. I.; Espinosa-Calderón, A. H.; Mejía-Andrade H. y Serratos-Hernández, J. A. 2010. Es ventajosa para México la tecnología actual de maíz transgénico. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 1(4):631-646.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.