Diagnosis of lentil crop from family production units in Michoacán

Authors

  • J. Trinidad Sáenz-Reyes Uruapan Experimental Field-INIFAP. Av. Latinoamericana num. 1110, col. Revolution, Uruapan, Michoacán, Mexico. CP. 60150. Tel. 800 0882222, ext. 84215 https://orcid.org/0000-0001-9964-6407
  • Hipólito Jesús Muñoz-Flores Uruapan Experimental Field-INIFAP. Av. Latinoamericana num. 1110, col. Revolution, Uruapan, Michoacán, Mexico. CP. 60150. Tel. 800 0882222, ext. 84215 https://orcid.org/0000-0001-8815-7923
  • Magali Ruíz-Rivas Uruapan Experimental Field-INIFAP. Av. Latinoamericana num. 1110, col. Revolution, Uruapan, Michoacán, Mexico. CP. 60150. Tel. 800 0882222, ext. 84215
  • Agustín Rueda-Sánchez Campo Experimental Centro Altos de Jalisco-INIFAP. Carretera libre Tepatitlán-Lagos de Moreno km 8, Tepatitlán, Jalisco, México. CP. 47600. Tel. 800 0882222, ext. 84504 https://orcid.org/0000-0001-8570-2981
  • David Castillo-Quiroz Saltillo Experimental Field-INIFAP. Saltillo-Zacatecas highway km 342+119, num. 9515, col. Hacienda de Buenavista, Saltillo, Coahuila, Mexico. CP. 25315. Tel. 800 0882222, ext. 83515 https://orcid.org/0000-0003-4368-6674
  • Francisco Castillo Reyes INIFAP

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v13i27.3160

Keywords:

Lens culinaris, Prodeter, productivity, profitability

Abstract

Lentil (Lens culinaris Medik) represents a crop with a high nutritional value; in Mexico, it is sown in approximately 8 550 ha with a total yield of 8 931 t and Michoacán is the main producer with 93% of the national production. The integration of lentil family production units under the territorial development program justifies a technical-operational analysis. The objective was to carry out the technical-productive diagnosis of lentil cultivation in the family production units of PRODETER-Lenteja in the state of Michoacán. Twenty three percent of the members were surveyed in the municipalities of Coeneo, Huaniqueo and Jiménez. The results indicated that the area dedicated to the crop is small and indicates a problem of micro-parceling, use of landrace seed from the previous harvest without prior selection, lack of prevention or control of diseases such as powdery mildew and excessive use of chemical products for aphid control, which implies environmental damage and health risk for producers and consumers, low average crop yield (0.95 t ha-1), a deficient or no market study, which results in the non-sale of the product or payment at low prices by intermediaries ($4.00 to 10.50 kg-1), high average costs in the preparation of the land ($4 000.00 ha-1) and the harvest ($5 800.00 ha-1), which results in a low profitability (B/C R= 0.69-1.56). Only 15% of producers have technical assistance to solve phytosanitary or crop management problems.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Akhtar, S.; Ahsan, M.; Jawad, A. M.; Pervaiz, A. J. y Abbas, G. 2016. Respuesta de diferentes poblaciones de lenteja al estrés biótico (marchitez por Fusarium). Agrociencia. 50(3):367-373.

Basantes, M. E. R. 2015. Manejo de cultivos andinos del Ecuador. Publicaciones científicas. Universidad de las Fuerzas Armadas ESPE. Sangolquí, Ecuador. 33-37 pp.

Cárdenas, T. R. M.; Ortiz, P. R. H.; Rodríguez, M. O.; de la Fe, M. C. F. y Lamz, P. A. 2014. Comportamiento agronómico de la lenteja (Lens culinaris Medik.) en la localidad de Tapaste, Cuba. Cultivos Tropicales. 35(4):92-99.

De la Tejera, H. B. G. y Santos, O. A. 2001. Impactos de la política agrícola en los mercados y en el desarrollo: el caso de la lenteja en México y Canadá. Economía y Sociedad. 6(9):95-114. Erskine, W. and Ashkar, F. E. 1993. Rainfall and temperature effects on lentil (Lens culinaris) seed yield in Mediterranean environments. J. Agric. Sci. 121(3):347-354. DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859600085543

Erskine, W.; Muehlbauer, F. J.; Sarker, A. and Sharma, B. 2009. The Lentil: botany, production and uses. Cabi. Preston, London, UK. 1-3 pp. Ghanem, M. E.; Kibbou, F. E. and Guiguitant, J. X. 2017. Opportunities to improve the seasonal dynamics of water use in lentil (Lens culinaris Medik.) to enhance yield increase in water-limited environments. Chem. Biol. Technol. Agric. 4(22):1-6. DOI: https://doi.org/10.1186/s40538-017-0103-y

INAFED. 2019a. Instituto Nacional para el Federalismo y el Desarrollo Municipal. Enciclopedia de los municipios y delegaciones de México. Estado de Michoacán de Ocampo. H. Ayuntamiento de Coeneo.

INAFED. 2019b. Instituto Nacional para el Federalismo y el Desarrollo Municipal. Enciclopedia de los Municipios y Delegaciones de México. Estado de Michoacán de Ocampo. H. Ayuntamiento de Huaniqueo.

INAFED. 2019c. Instituto Nacional para el Federalismo y el Desarrollo Municipal. Enciclopedia de los Municipios y Delegaciones de México. Estado de Michoacán de Ocampo. H. Ayuntamiento de Jiménez. INEGI. 2009a. Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática. Prontuario de información geográfica municipal de los Estados Unidos Mexicanos Coeneo, Michoacán de Ocampo clave geoestadística 16016 2009.

INEGI. 2009b. Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática. Prontuario de información geográfica municipal de los Estados Unidos Mexicanos Huaniqueo, Michoacán de Ocampo clave geoestadística 16037 2009. INEGI. 2009c. Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática. Prontuario de información geográfica municipal de los Estados Unidos Mexicanos Jiménez, Michoacán de Ocampo clave geoestadística 16044 2009.

Medina, M. J.; Alejo, S. G.; Soto, R. J. M. y Hernández, P. M. 2018. Rendimiento de maíz grano con y sin fertilización en el estado de Campeche. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 9(21):4306-4316.

Paudel, G. P.; Devkota, M.; Keil, A. and McDonald, A. J. 2020. Climate and landscape mediate patterns of low lentil productivity in Nepal. PLoS One. 15(4):1-19.

Peñaloza, E.; Tay, U. J. y France, I. A. 2007. Calpún-INIA, cultivar de lenteja (Lens culinaris Medik.) de grano grande y resistente a roya. Agric. Téc. Chile. 67(1):68-71. DOI: https://doi.org/10.4067/S0365-28072007000100008

Prieto, G. y Antonelli, M. 2008. Fertilización en lenteja-soja de 2º. Fuentes de fertilizantes y efecto residual en soja de 2º. Informaciones agronómicas de Hispanoamérica (LACS). 40:11-12. SAS. 1992. Statistical Analysis System. SAS/STAT User Guide. SAS Institute, Inc. Relase 6.03 (Ed.). Cary, NC. USA 1028p. SEDRUA. 2018. Secretaría de Desarrollo Rural y Agroalimentario. Anuario agroalimentario 2018. Michoacán. SEDRUA-SIAP-INEGI-SADER. Morelia, Michoacán, México. 72 p. Zagoruyko, M. G.; Chaplygin, M. Y. and Davydova, S. A. 2020. Diversification of lentil production. E3S web of conferences. 193(01022):1-7.

Published

2022-08-30

How to Cite

Sáenz-Reyes, J. Trinidad, Hipólito Jesús Muñoz-Flores, Magali Ruíz-Rivas, Agustín Rueda-Sánchez, David Castillo-Quiroz, and Francisco Castillo Reyes. 2022. “Diagnosis of Lentil Crop from Family Production Units in Michoacán”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 13 (27). México, ME:35-44. https://doi.org/10.29312/remexca.v13i27.3160.

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)