Competitiveness of the Mexican red tomato in the international market: analysis 2003-2017

Authors

  • Iliana Enriqueta Montaño Méndez Instituto Tecnológico Superior de Mulegé. Loma de los frailes s/n, Col. Centro, Santa Rosalía, Baja California Sur, México. CP. 23920. Tel. 615 6890000.
  • Iván Narcizo Valenzuela Patrón Instituto Tecnológico Superior de Mulegé. Loma de los frailes s/n, Col. Centro, Santa Rosalía, Baja California Sur, México. CP. 23920. Tel. 615 6890000.
  • Kennia Valeria Villavicencio López Instituto Tecnológico Superior de Mulegé. Loma de los frailes s/n, Col. Centro, Santa Rosalía, Baja California Sur, México. CP. 23920. Tel. 615 6890000.

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v12i7.2531

Keywords:

agricultural product, competitiveness, exports, market

Abstract

In Mexico, the agro-livestock sector contributes about 3.4% of the national GDP, with horticultural activity standing out with 45% of the exports of the sector, where the red tomato represents 8.41%. Mexico is the main supplier of this product worldwide, with a share of 19% of world exports, above Spain or the Netherlands. The objective is to determine the competitiveness of the Mexican red tomato in the international market through the relative export advantage (RXA) and constant market share (CMS). Competitiveness of the Mexican product in the US market and a high market concentration were found, sending 98% of Mexican red tomato exports to that destination.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ahmadi, F. Z. 1995. Wheat market share in the presence of Japanese import quotas. J. Policy Model. 3(17):315-323.

Álvarez, M. M. T.; Núñez, R. M. A. y Wendladt, A. T. R. 2017. Caracterización de la cadena de valor del tomate rojo fresco en México. Rev. Glob. Negoc. 3(5):45-58.

Avendaño, R. B. D. 2008. Globalización y competitividad en el sector hortofrutícola: México el gran perdedor. México. Rev. Cotid. 147:91-98.

Avendaño, R. B. D. y Acosta, M. A. I. 2009. Midiendo los resultados del comercio agropecuario mexicano en el contexto del TLCAN. Rev. Estud. Socia. 33(17):41-81.

Avendaño, R. B. D.; Rindemann, S. R.; Lugo, M. S. Y. y Mungaray, L. A. 2006. La inocuidad alimentaria en México. Las hortalizas frescas de exportación. UABC-Miguel Ángel Porrúa. 1a. (Ed.). Mexicali, Baja California, México. 226 p. Avendaño, R. B. y Schwentesius, R. R. 2012. El sector hortofrutícola mexicano de exportación: acciones y políticas para su fortalecimiento. In: políticas agropecuarias, forestales y pesqueras. Análisis estratégico para el desarrollo. Calva, J. L. (Coord.). 9. Juan Pablos (Ed.). México, DF. 305-319. Avendaño, R. B. y Schwentesius, R. R. 2005. Factores de competitividad en la producción y exportación de hortalizas: el caso del Valle de Mexicali, BC. México. Rev. Latinoam. Econ. Prob. Des. 140(36):165-192.

Ávila, A. D. y González, M. D. 2012.La competitividad de las fresas (Fragaria spp.) mexicanas en el mercado nacional, regional y de Estados Unidos. México. Rev. Agric. Soc. Des. 1(9):17-27.

Ávila, A. D.; González, M. D.; Montaño, M. I. E. y Vizcaíno, V. L. A. 2020. Análisis de la competitividad de nuez pecanera mexicana en el mercado internacional. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 4(11):895-904.

Bracamontes, A. y Méndez, R. 2011. Subvenciones y reconversión productiva. El caso del trigo en Sonora. México. El colegio de sonora. Hermosillo, Sonora, México. 204 p. CEDRSSA. 2018. Centro de Estudios para el Desarrollo Rural Sustentable y la Soberanía Alimentaria. La producción y el comercio del tomate en México. http://www.cedrssa.gob.mx /files/b/13/86Tomate.pdf. CEDRSSA. 2019. Centro de Estudios para el Desarrollo Rural Sustentable y la Soberanía Alimentaria. Reporte resultados de la encuesta nacional agropecuaria 2017. http://www.cedrssa.gob.mx/files/b/13/37ResultadosENA2017.pdf.

Contreras, C. J. M. 1999. La competitividad de las exportaciones mexicanas de aguacate: un análisis cuantitativo. México. Rev. Chapingo. Ser. Hortic. 5:393-400.

Crespo S. L. and Plzákova L. 2018. Production of tomatoes in Mexico and its competitiveness in the U.S. market. 171-179. 10.36689/uhk/hed/2018-01-016.

FIRA. 2017. Fideicomisos Instituidos en Relación con la Agricultura. Panorama Agroalimentario, tomate rojo 2017. https://www.inforural.com.mx/fira-panorama-agroalimentario-tomate-rojo-2019/.

FAOSTAT. 2020. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Estadísticas. http://www.fao.org/faostat/es/#home.

Hernández, M. J.; García, M. R.; Valdivia, A. R. y Omaña, S. J. M. 2004. Evolución de la competitividad y rentabilidad del cultivo del tomate rojo (Lycopersicon esculentum) en Sinaloa, México. Agrociencia. 38:431- 436.

Hernández, P. L. 2019. Desarrollo tecnológico e integración comercial de los productores agrícolas de la Costa de Hermosillo en la globalización. México. Rev. Reg. Socie. 31:1-25. INEGI. 2007. Instituto Nacional de Estadística y Geografía. Censo Agrícola, Ganadero y Forestal 2007. https://www.inegi.org.mx/programas/cagf/2007/.

Krugman, R. P. y Obstfeld, M. 2006. Economía internacional. 7ª (Ed.). Pearson Education.

Laursen, K. 1998. Revealed comparative advantage and the alternative as measures of international specialization. Danish research unit for industrial dynamics, working paper. 98-30 pp.

Macias, M. A. 2003. Enclaves agrícolas modernos: el caso del jitomate mexicano en los mercados internacionales. México. Región y Sociedad. 26(15):103-151.

Macías, M. A. 2010. Competitividad de México en el mercado de frutas y hortalizas de Estados Unidos de América, 1989-2009. Rev. Agroalimentaria. 31(16):31-48.

Padilla, B. L. E.; Rumayor, R. A. F. y Pérez, V. O. 2008. La competitividad sistémica de la industria del tomate de agricultura protegida en Zacatecas. México. Rev. Merc. Negoc. 9(17):38-59.

Pugel, T. A. 2004. Economía internacional. 12ª (Ed.). Mc Graw-Hill.

Ramírez, P. L. C.; Caamal, C. I.; Pat, F. V. G.; Martínez, L. D. y Pérez, F. A. 2020. Análisis de los indicadores de competitividad de las exportaciones de fresa mexicana. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 4(11):815-827.

Ramírez, P. L. C.; Caamal, C. I.; Pat, F. V. G. y Martínez, L. D. 2016. Índices de competitividad de la fresa (Fragaria vesca L.) de México en el mercado mundial. Agroprod. 5(9):29-34.

SADER. 2021. Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural. Análisis de la balanza comercial agroalimentaria de México. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/627936/ Balanza- Comercial-Agropecuaria- y-Agroindustrial-enero-2021.pdf.

Sánchez-Gómez, C.; Caamal-Cauich, I. y del Valle-Sánchez, M. 2019. Exportación hortofrutícola de México hacia los Estados Unidos de América. Estudios Sociales. Rev. Aliment. Contemporánea y Desarrollo Regional. 29(54):1-20.

SIACON. 2020. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Producción agrícola. https://www.gob.mx/siap/documentos/siacon-ng-161430.

SIAP. 2020. Sistema de Información Agroalimentaria y Pesquera. Producción agropecuaria y pesquera. https://www.gob.mx/siap/acciones-y-programas/produccion-agricola-33119.

Soto, H. D. 2018. Análisis de la competitividad del tomate mexicano en el contexto del TLCAN: escenario ante el mercado chino. Rev. Econ. Admin. 15(1):15-31.

Torres, P. V. H. 2009. La competitividad del aguacate mexicano en el mercado estadounidense. Revi. Geog. Agríc. 43:61-79.

Valencia, S. K. y Zetina, E. A. M. 2017. La cebolla mexicana: un análisis de competitividad en el mercado estadounidense, 2002-2013. Región y Sociedad. 29(70):133-153. https://doi.org/10.22198/rys.2017.70.a348.

Valencia, S. K. y Ávila, D. 2019. La competitividad del comercio de uva en el mercado internacional y en Estados Unidos: el caso de México y Perú. Rev. Cimexus. 14. 10.33110/cimexus140103.

Valencia, S. K. 2016. Competitividad de las exportaciones de café de Colombia, Guatemala y México hacia el mercado estadounidense (2001-2014). Rev. Ciencia ergo-sum. 23:239-246.

Velasco, A. L.; De la O. B. V.; Ruiz, C. J. S. y Méndez, H. S. 2019. Gestión del agua en empresas productoras de hortalizas del Valle de San Quintín, Baja California. Rev. Glob. Negoc. 7(3):87-94.

Vollrath, T. 1989. Competitiveness and protection in world agriculture. United States. Agriculture Information Bulletin. 567:1-9.

Vollrath, T. 1991. A theoretical evaluation of alternative trade intensity measures of revealed comparative advantage. Review of World Economics. 127(2):265-279.

Published

2021-11-04

How to Cite

Montaño Méndez, Iliana Enriqueta, Iván Narcizo Valenzuela Patrón, and Kennia Valeria Villavicencio López. 2021. “Competitiveness of the Mexican Red Tomato in the International Market: Analysis 2003-2017”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 12 (7). México, ME:1185-97. https://doi.org/10.29312/remexca.v12i7.2531.

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.