Current economic analysis of corn in Mexico, period 1981-2022

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v16i4.3701

Keywords:

agrifood sector, corn, economy

Abstract

The research used an econometric model consisting of a system of simultaneous equations for the period from 1981 to 2022. This work aimed to develop an econometric model to determine the current conditions of commercialization and estimate the effect of the different prices that incur on producer and consumer prices, on demand, supply, and the foreign trade balance of the corn market in Mexico. The hypothesis tested was that the functioning of the corn market is determined by the current commercialization situation, the behavior of supply and demand and it is influenced by production and the related and international prices of this grain. In the results, the correct signs were obtained in the estimated functions of supply and demand, which had significantly expected positive effects on the quantity of corn produced and the normal behavior of the prices that incur in demand, reflected in direct relationships with respect to those related and adverse relationships regarding income variables and crops that compete for the same resources.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amaro, R. M. y Gortari, R. R. 2016. Políticas de transferencia tecnológica e innovación en el sector agrícola mexicano. Agricultura, Sociedad y Desarrollo. 13(3):449-471.

Araujo, E. S. R. 2011. Análisis de transmisión de precios entre los mercados de maíz mexicanos y el mercado estadounidense: métodos lineales y no lineales. Revista Española de Estudios Agrosociales y Pesqueros. 229:39-78.

Banco Mundial. 2024. Prices of area. Commodity markets. Historical data annual prices, 1960 to present. http://www.worldbank.org/en/research/commodity-markets.

Barkley, A. and Barkley, P. W. 2024. Principles of agricultural economics. 1st Ed. Routledge Taylor & Francis Group. 473 p.

Cruz, J, S.; García, M. R.; Mora, F. J. S. y García, S. R. 2016. El mercado de huevo para plato en México, 1960-2012. Agricultura, Sociedad y Desarrollo. 13(3):385-399.

FAO. 2024. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. 2024. FAOSTAT-Statistical Databases. http://faostat.fao.org/site/351/default.aspx.

Fletes. O. H. B.; Pizaña, V. H. y Ocampo, G. M. G. 2021. Estructura y procesos de dominio del agronegocio en México. Incidencia territorial en el ámbito de los pequeños productores. Revista RA Ximhai. 17(3):93-116.

García M. R.; García S. J. A. y García S. R. C. 2003. Teoría del mercado de productos agrícolas. Colegio de Postgraduados. Montecillo, Estado de México 282 p.

García S. J. A y Ramírez, J. R. 2015. ¿Han estimulado el TLCAN y procampo la reconversión de la superficie agrícola de México? Revista Fitotecnia Mexicana. 38(3):257-264.

García, S. J. 2002. Política arancelaria y protección del mercado de maíz en México. Momento Económico. 123:12-25.

Giordano, P. y Ortiz, M. C. 2020. Cómo la política comercial puede ayudar a evitar una crisis alimentaria ante la pandemia de COVID-19. Resumen de políticas públicas. Banco Interamericano de Desarrollo (BID). 35 p.

GM. 2019. Gobierno de México. Plan Nacional de Desarrollo 2019-2024. https://www.dof.gob.mx/nota-detalle.php?codigo=5565599&fecha=12/07/2019.

Gujarati, D. N. y Porter, D. C. 2010. Econometría. Quinta edición. Ed. Mc Graw Hill. México, DF. 673-773 pp.

Lezama, G.; Maldonado, R.; Hernández, A.; Lezama, N. y Lezama, L. 2018. Retos de los centros de acopio de maíz en el estado de Guerrero. Revista Transdisciplinaria de Estudios Migratorios. 4(13):22-29.

López, G. R.; Martínez, D. M. A. y Arana, C. J. J. 2021. Predicción del precio de maíz en México. Agrociencia. 55(8):733-746.

López, S. R. y Sandoval, G. S. A. 2018. La seguridad alimentaria en México: el reto inconcluso de reducir la pobreza y el hambre. Espacio Abierto. 27(1):125-147.

Mariscal, M. A.; Ramírez, M. C. A. y Pérez, S. A. 2017. Soberanía y seguridad alimentaria: propuestas políticas al problema alimentario. Textual. 69:9-26.

Matus, G. J. A. 1983. Notas para acompañar el curso de modelos econométricos. Colegio de Postgraduados. Montecillo, Estado de México. 299 p.

Maximiliano, M. G.; Rivera, H. M. G.; Franco, M. A. L. y Soria, R. J. 2011. La comercialización de maíz después de CONASUPO en dos comunidades del norte del Estado de México. Economía, Sociedad y Territorio. 11(35):197-224.

Morales, R. J. E.; Martínez, G. R. D. y Altamirano, S. M. 2023. Política económica en México en materia alimentaria durante el año 2021. Revista Dilemas Contemporáneos: Educación, Políticas y Valores. 11(1):1-17.

Moreno, S. L. I.; González, A. S. y Matus, G. J. A. 2016. Dependencia de México a las importaciones de maíz en la era del TLCAN. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 7(1):115-126.

OECD-FAO. 2022. Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos- Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Perspectivas Agrícolas 2022‑2031, OECD Publishing, Paris. Doi.org/10.1787/820ef1bb-es.

Pérez, S. F.; Figueroa, H. E y Godínez, M. L. 2016. Efectos de PROCAMPO en la producción e importación de maíz y sorgo en México (1990-2015). Revista de Desarrollo Económico. 3(9):1-14.

Retes, M. R.; Torres, S. G. y Garrido, R. S. 2014. Un modelo econométrico de la demanda de tortilla en México, 1996-2008. Revista de Estudios Sociales. 22(43):39-59.

Reyes, S. E.; Bautista, M. F. y García, S. J. A. 2022. El mercado de maíz en México desde una perspectiva de precios. Acta Universitaria. 32:1-16.

Rivera, G. S.; García, S. R. C.; García, M. R. y Caamal, C. I. 2023. Análisis del mercado de huevo en México, 1975-2020. Estudios Sociales. 33(61):2395-9169.

Rivera, S. T. N. 2021. Sistemas alimentarios desregulados: el mercado hortofrutícola en la Ciudad de México. Estudios Sociales. 31(57):1-28.

SAGARPA. 2017. Secretaría de Agricultura, Ganadería y Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. Memoria y prospectiva de las secretarías de estado. 225-256 pp.

Sánchez, C. J. E. 2014. La política agrícola en México, impactos y retos. Revista Mexicana de Agronegocios. 35:946-956.

SIACON. 2024. Sistema de Información Agroalimentaria de Consulta. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (SAGARPA). https://www.gob.mx/siap/documentos/siacon-ng-161430.

SIAP. 2024. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. Cierre de la producción agrícola. Anuario estadístico de la producción agrícola. http://www.siap.gob.mx/cierre-de-la-produccion-agricola-por-estado/.

Stamer, H. 1969. Teoría del mercado agrario. Ed. Academia. León, España. 336 p.

Téllez, S. J. M.; Vargas, V. S. y Nava, B. E. G. 2023. Propuesta metodológica con enfoque territorial para analizar la participación social en programas de abastecimiento alimentario. Agroalimentaria. 30(58):63-86.

USDA. 2024. United States Department of Agriculture Economic Research Service. Agricultural Exchange Rate Data Set. https://www.ers.usda.gov/data-products/agricultural-exchange-rate-data-set/.

Valencia, R. R.; Sánchez, B. H. y Robles, O. D. 2019. Soberanía Alimentaria de granos básicos en México: un enfoque de cointegración de Johansen a partir del TLCAN. Análisis Económico. 34(87):223-248.

Wooldridge, J. M. 2010. Introducción a la econometría. Un enfoque moderno. 4ta Ed. Cengage learning. 849 p.

Published

2025-06-19

How to Cite

Ayllon-Benítez, Julio César, and Daniel Cardoso-Jiménez. 2025. “Current Economic Analysis of Corn in Mexico, Period 1981-2022”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 16 (4). México, ME. https://doi.org/10.29312/remexca.v16i4.3701.

Issue

Section

Articles