Efecto de productos orgánicos en el desarrollo de propágulos de Morus alba, L.
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v6i3.643Keywords:
Morus alba, ácido naftil acético, aguaAbstract
En Cuba se cuenta con un germoplasma de 21 variedades de Morus alba para fines ganaderos fundamentalmente. Las introducidas recientemente son recalcitrantes a la reproducción agámica. Por estas razones, con el objetivo de determinar el efecto del ácido naftil acético y agua en la brotación y enraizamiento de propágulos de dos variedades de morera (Yu-62 y Universidad Mejorada), se usó como testigo la var. Tigriada sin inoculo, para un total de nueve tratamientos. La emisión de raíces fue superior para la Tigriada al utilizar agua, con este tratamiento también se obtuvo 100% de brotación a los 14 días para todas las variedades. La interacción de los factores fue significativa para el peso de las raíces, la Tigriada y la Yu-62 no dif irieron (p˂ 0.05) cuando fueron inoculadas con ANA (1.25 y 1.23 g, respectivamente). Se concluye que usar el agua como vehículo enraizador puede ser una alternativa de propagación de las variedades Universidad mejorada y Yu- 62, además se estimó que los porcentajes naturales de las auxinas de estas variedades pueden ser bajos lo que impide su enraizamiento.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.