Variation in physical and physiological seed quality caused by the origin of the H-520 corn hybrid

Authors

  • Pablo Andres-Meza Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias, Región Orizaba-Córdoba, Universidad Veracruzana. Carretera Peñuela-Amatlán km 177, Córdoba, Veracruz. CP. 94500
  • Jesús Juárez-San-Juan Posgrado en Recursos Genéticos y Productividad-Producción de Semillas, Campus Montecillo-Colegio de Postgraduados. Carretera México-Texcoco km 36.5, Montecillo, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56230
  • José A. Mejía-Contreras Posgrado en Recursos Genéticos y Productividad-Producción de Semillas, Campus Montecillo-Colegio de Postgraduados. Carretera México-Texcoco km 36.5, Montecillo, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56230
  • Juan C. Molina-Moreno Posgrado en Recursos Genéticos y Productividad-Producción de Semillas, Campus Montecillo-Colegio de Postgraduados. Carretera México-Texcoco km 36.5, Montecillo, Texcoco, Estado de México, México. CP. 56230
  • Mauro Sierra-Macías Campo Experimental Cotaxtla-INIFAP. Carretera Federal Veracruz-Córdoba km 34.5, Medellín de Bravo, Veracruz. CP. 94270

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v16i4.3699

Keywords:

Zea mays L., commercial hybrid, seed-producing companies, seed test, varietal maintenance

Abstract

The physical and physiological quality of seeds are parameters that directly influence during establishment in the field, impacting the viability and vigor of seeds and seedling. The objective was to assess the variation in physical and physiological quality caused by the origin in seed production of the H-520 white-grained tropical corn hybrid. Seed samples were obtained from different seed companies. Physical and physiological variables were recorded in seeds and seedlings. The data analyzed showed differences (p≥ 0.05) in most of the physical and physiological variables of seeds, except for the variables of percentage of anthocyanins in seedling and plumule length. The mean values obtained for the standard germination test were (95.2%), normal plants (90.5%), abnormal plants (4.6%), non-germinated seeds (4.9%), presence of anthocyanins (50.35%), plumule dry weight (36.4 g), plumule length (11.5 cm), radicle length (15.3 cm), radicle dry weight (24.7 g), seed width (8.7 mm), seed length (11.5 mm), seed thickness (4.1 mm), weight of 1 000 seeds (238.7 g), flotation index (27.3), and hectoliter weight (76.6 kg hl-1). Although the tests carried out showed variations in the physical and physiological quality of seeds of the origins, the values are acceptable, suggesting that the management in seed production of the H-520 corn hybrid has been effective over time.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adebisi, M. A.; Kehinde, T. O.; Porbeni, J. B. O.; Oduwaye, O. A.; Biliaminu, K. and Akintunde, S. A. 2013. Seed and seedling vigour in tropical maize inbred lines. Plant breeding and seed science. 67(1):87-102. http://archive.sciendo.com/PLASS/plass.2013.67.issue-1/v10129-011-0072-4/v10129-011-0072-4.pdf.

Carranza-González, S.; Carballo-Carballo, A.; Villaseñor-Mir, H. E.; Hernández-Livera, A. y Elena-Ramírez, M. 2022. Calidad física de semilla en 24 variedades mejoradas de trigo liberadas en México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 13(5):827-840. Doi.org/10.29312/remexca.v13i5.3003.

Castillo, M. L. E. 2007. Introducción al SAS para Windows, 3ra Ed. Universidad Autónoma Chapingo (UACH). Texcoco, Estado de México. 295 p.

Duran-Hernández, D.; Gutiérrez-Hernández, G. F.; Arellano-Vázquez, J. L.; García-Ramírez, E. y Virgen-Vargas, J. 2011. Caracterización molecular y germinación de semillas de maíces criollos azules con envejecimiento acelerado. Agronomía Mesoamericana. 22(1):11-20.

Figueroa, C. J.; Narváez, G. D. E.; Mauricio, S. A.; Taba, R. S.; Gaytán, M. M.; Véles, M. J. J.; Rincón, S. F. y Aragón, C. F. 2013. Propiedades físicas del grano y calidad de los grupos raciales de maíces nativos (criollos) de México. Revista Fitotecnia Mexicana. 36(3-a):305-314. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sciarttext&pid=S018773802013000500007&lng=es&tlng=es.

FAOSTAT. 2023. Food and Agriculture Organization. Situación Alimentaria Mundial. Disponible: http://www.fao.org/worldfoodsituation/csdb/es/.

George, D. L.; Gupta, M. L.; Tay, D. and Parwata, I. G. M. A. 2003. Influence of planting date, method of handling and seed size on supersweet sweet corn seed quality. Seed Sci. & Technol. 31(2):351-366. Doi.org/10.35196/rfm.2018.1.31-37.

González-Zertuache, L. and Orozco-Segovia, A. 1996. Métodos en la germinación de semillas, un ejemplo: Manfreda brachystachys. Boletín de la Sociedad Botánica de México. 58:15-30. Doi.org/10.17129/botsci.1484.

Gouttefanja, F. 2021. La industria agro-alimentaria en México: ¿Hacia una nueva relación metabólica hombre-maíz? Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional París, Francia. 31(58):7-15. https://doi.org/10.24836/es.v31i58.1167.

Guillen-de la Cruz, P.; Velázquez-Morales, R.; De la Cruz-Lázaro, E.; Márquez-Quiroz, C. y Osorio-Osorio, R. 2018. Germinación y vigor de semillas de poblaciones de maíz con diferente proporción de endospermo vítreo. Chilean Journal of Agricultural and Animal Science. 34(2):108-117. Doi.org/10.4067/S0719-38902018005000304.

Gutiérrez-Coronado, M. L.; Coronado-Amaya, E.; Vázquez-Ortiz, F. A.; López-Franco, Y. L. and Ortega-Corona, A. 2009. Caracterización física y química de maíz de calidad proteínica mejorada. Journal of Food. 7(2):111-118. Doi.org/10.1080/19476330902940416.

ISTA. 2024. International rules for seed testing. Richtiarkade 18, CH-8304 Wallisellen, Switzerland. https://www.seedtest.org/en/international-rules-for-seed-testing-rubric-3.html.

Kormawa, P.; Okorji, E. and Okechukwu, R. 2019. Assessment of seed-sub sector policy in Nigeria, International Institute of Tropical Agriculture, Ibadan, Nigeria. https://www.interreseaux.org/wpcontent/uploads/pdf-nigeria-seed-sector-policy-analysis.pdf. 31-34 pp.

Liu, X.; Wang, Z.; Xiang, Y.; Tong, X.; Wojtyla, Ł. and Wang, Y. 2023. Editorial: molecular basis of seed germination and dormancy. Front. Plant Sci. 14(21):1-3. https://doi.org/10.3389/fpls.2023.1242428.

Magdaleno-Hernández, E.; Magdaleno-Hernández, A.; Mejía-Contreras, A.; Martínez-Saldaña, T.; Jiménez-Velázquez, M. A.; Sánchez-Escudero, J. y García-Cué, J. L. 2020. Evaluación de la calidad física y fisiológica de semilla de maíz nativo. Agricultura, Sociedad y Desarrollo. 17(3):569-581. https://doi.org/10.22231/asyd.v17i3.1372.

Mauricio, S. R. A.; Figueroa, C. J. D. D.; Taba, S. R.; Reyes, V. M.; Rincón, S. F. y Mendoza, G. A. 2004. Caracterización de accesiones de maíz por calidad de grano y tortilla. Revista Fitotecnia Mexicana. 27(3):213-222. https://doi.org/10.35196/rfm.2004.3.213.

Meneses-Márquez, I.; Villanueva-Verduzco, C.; Mejía-Contreras, J. A.; Molina-Galán, J. D. y Miranda-Colín, S. 2006. Tamaño óptimo de parcela en calabaza asociada con maíz. Revista Chapingo Serie Horticultura. 12(1):27-31. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=60912105.

Musito, R. N.; Espinoza, V. J.; González, V. V. M.; Gallegos, S. J. E. y León, C. H. 2008. Características de plántulas en familias derivadas de una población de maíz poliembriónico. Revista Fitotecnia Mexicana. 31(4):399-402. https://doi.org/10.35196/rfm.2008.4.399

Navarro, B. M.; Febles, G. V. y Torres, N. V. 2012. Bases conceptuales para la estimación del vigor de las semillas a través de indicadores del crecimiento y el desarrollo inicial. Pastos y Forrajes. 35(3):233-246. https://www.redalyc.org/pdf/2691/269125186001.pdf.

Olisa, B. S.; Ojo, P. O.; Ishiak, K. O.; Agboola, A. A.; Towolawi, O. and Dahiru, R. 2022. Quality requirement for seed production in Nigerian seed industry. Seed Science and Technology. 50(1):27-39. Doi.org/10.15258/sst.2022.50.1.04.

Olisa, B. S.; Awosanmi, F. M.; Ajayi, S.; Olakojo, S.; Akintunde, F. C. and Olasunkanmi, T. M. 2024. Assessment of physiological quality of commercial maize-seed lots for quality assurance in the nigerian seed industry. Seed Science and Technology. 52(1):29-39. Doi.org/10.15258/sst.2024.52.1.04.

Pérez-Mendoza, C.; Hernández-Livera, A.; González-Cossio, F. V.; García-Santos, G., Carballo-Carballo, A.; Vásquez-Rojas, T. R. y Tovar-Gómez, M. D. R. 2006. Tamaño de semilla y relación con su calidad fisiológica en variedades de maíz para forraje. Agricultura Técnica en México. 32(3):341-352. https://www.redalyc.org/pdf/608/60832310.pdf.

Pérez, C. F. J.; Carballo, C. A.; Santacruz, V. A.; Hernández, L. A. y Molina, M. J. C. 2007. Calidad fisiológica en semillas de maíz con diferencias estructurales. Agricultura Técnica en México. 33(1):53-61. https://www.redalyc.org/pdf/608/60832310.pdf.

Ramírez, R. O.; Escobar, A. J. L.; Maldonado, P. M.; Rojas, G. A. R.; Hernández, C. E. y Valenzuela-Lagarda, J. L. 2020. Calidad de mazorca y grano en maíces criollos de la Costa Chica, Guerrero. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 11(24):239-346. https://doi.org/10.29312/remexca.v0i24.2374.

Rojas, J. C. V. y Flores, J. R. N. 2017. Determinación del tamaño y la forma de unidad experimental, con el método de curvatura máxima, para ensayos de rendimiento de maíz (Zea mays L.), Guanacaste, Costa Rica. UNED. Research Journal. 9(1):135-144. https://www.redalyc.org/journal/5156/515653587018/html/.

Ruíz-Torres, N. A.; Rincón-Sánchez, F.; Bautista-Morales, V. M.; Martínez-Reyna, J. M.; Dávila, H. C. B. y Olvera-Esquivel, M. 2012. Calidad fisiológica de semilla en dos poblaciones de maíz criollo mejorado. Revista Agraria. 9(2):43-48. Doi.org/10.59741/agraria.v9i2.478.

Salinas, M. Y.; Aragón, C. F.; Ybarra, M. C.; Aguilar, V. J.; Altunar, L. B. y Sosa, M. E. 2013. Caracterización física y composición química de razas de maíz de grano azul/morado de las regiones tropicales y subtropicales de Oaxaca. Revista Fitotecnia Mexicana. 36(1):23-31. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S0187-73802013000100003&script=sci-arttext.

Salinas, M. Y.; Martínez, B. F. y Gómez H. J. 1992. Comparación de métodos para medir dureza del maíz (Zea mays L.). Archivos Latinoamericanos de Nutrición. 42(1):59-63. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-120752.

Sánchez, F. C.; Salinas, M. Y.; Vázquez, C. G.; Velázquez, C. G. A. y Aguilar, G. N. 2007. Efecto de las prolaminas del grano de maíz (Zea mays L.) sobre la textura de la tortilla. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. 57(3):295-301. https://ve.scielo.org/scielo.php?pid=S0004-06222007000300013&script=sci-arttext.

SADER. 2022. Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural. Tecnologías de producción de maíces nativos en la zona sur de Veracruz circunscrita al Istmo de Tehuantepec. https://www.gob.mx/agricultura/veracruz/documentos/tecnologiasdeproducciondemaices-nativos-en-la-zona-sur-de-veracruz-circunscrita-al-istmo-de-tehuantepec.

SIAP. 2023. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Panorama agroalimentario. 220 p. https://www.gob.mx/siap/acciones-y-programas/panorama-agroalimentario-258035.

SNICS. 2024. Servicio Nacional de Inspección y Certificación de Semillas. Boletín informativo de producción de semilla calificada por el SNICS. Ciclos agrícolas. 64 p. https://www.gob.mx/snics/documentos/boletininformativodeproducciondesemillacalificada-por-el-snics-ciclos-agricolas-pv-2023-oi-2023-2024-ano-6-no-1.

Sierra, M. M.; Palafox, C. A.; Rodríguez, M. F. A.; Espinosa, C. A.; Gómez, M. N.; Caballero, H. F.; Barrón, F. S.; Sandoval, R. A. y Vázquez, C. G. 2008. H-520, híbrido trilineal de maíz para el trópico húmedo de México. Agricultura Técnica en México. 34(1):119-122. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S0568-25172008000100015&script=sci-arttext.

Sundareswaran, S.; Ray, C. R.; Chinnapaiyan, V. and Yadava, D. K. 2022. Seed quality: variety development to planting-an overview. Seed science and technology, biology, production, quality. 1-16 pp. https://link.springer.com/book/10.1007/978-981-19-5888-5.

Turrent, F. A.; Wise, A. T. y Garvey, E. 2012. Factibilidad de alcanzar el potencial productivo de maíz de México. Woodrow Wilson International Center for Schollars. 12(3):14-20. http://www.ase.tufts.edu/gdae/Pubs/wp/12-03TurrentMexMaize.pdf.

Vázquez, C. M. G.; Pérez, C. J. P.; Hernández, C. J. M.; Marrufo, D. M. L. y Martínez, R. E. 2010. Calidad de grano y de tortillas de maíces criollos del altiplano y valle del mezquital, México Revista Fitotecnia Mexicana. 33(4):49-56. https://doi.org/10.35196/rfm.2010.Especial-4.49.

Virgen-Vargas, J.; Zepeda-Bautista, R.; Ávila-Perches, M. A.; Espinosa-Calderón, A.; Arellano-Vázquez, J. L. y Gámez-Vázquez, A. J. 2016. Producción y calidad de semilla de maíz en Valles Altos de México. Agronomía Mesoamericana. 27(1):191-206. https://doi.org/10.15517/am.v27i1.21899.

Zeven, A. C. 2002. Traditional maintenance breeding in landraces: practical and theoretical considerations on maintenance of varieties and landraces by farmers and gardeners. Euphytica. 123(2):147-158. https://link.springer.com/article/10.1023/A:1014940623838.

Published

2025-06-18

How to Cite

Andres-Meza, Pablo, Jesús Juárez-San-Juan, José A. Mejía-Contreras, Juan C. Molina-Moreno, and Mauro Sierra-Macías. 2025. “Variation in Physical and Physiological Seed Quality Caused by the Origin of the H-520 Corn Hybrid”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 16 (4). México, ME:e3699. https://doi.org/10.29312/remexca.v16i4.3699.

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)