Carbon storage in Coffea arabica L. in the Sierra Madre de Chiapas

Authors

  • Pablo Marroquín Morales Facultad de Ciencias Agrícolas-Universidad Autónoma de Chiapas. Entronque carreta costera y pueblo Huehuetán, Huehuetán, Chiapas. CP. 30660
  • Javier Jiménez Pérez Facultad de Ciencias Forestales-Universidad Autónoma de Nuevo León. Carretera Nacional km 145, Linares, Nuevo León, México. CP. 67700
  • José Israel Yerena Yamallel Facultad de Ciencias Forestales-Universidad Autónoma de Nuevo León. Carretera Nacional km 145, Linares, Nuevo León, México. CP. 67700
  • Rufino Sandoval García Departamento Forestal-Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro. Calzada Antonio Narro. Buenavista, Saltillo, Coahuila, México. CP. 25315

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v15i2.3315

Keywords:

altitude, biomass, coffee

Abstract

Carbon accumulation in coffee is a way to reduce greenhouse gases and combat climate change; nevertheless, in the Sierra de Chiapas, there is no accurate information on carbon capture in coffee plantations. Quantifying carbon is essential to value this ecosystem service and conserve coffee plantations through subsidies. For this reason, this research aims to evaluate the carbon stored in the aerial biomass of coffee in two altitudinal gradients and determine the concentration of carbon (CC) and nitrogen, with CC being an indispensable element in obtaining the carbon stored in coffee. The study was carried out at two altitudes: the first at 1 200 m and the second at an altitude of 1 500 m, in the year 2022. To estimate the carbon, first, the biomass was estimated indirectly using an allometric equation for the species, then the concentration of carbon and nitrogen was determined with a device called Thermo Scientific Flash 2000 NC Soils Analyzer, which works by complete combustion at 950 °C. Once the biomass and the concentration of carbon in coffee were obtained, they were multiplied, thus obtaining the stored carbon; for carbon dioxide, the stored carbon was multiplied by the constant 3.67. The results indicate significant differences in the range of 1 200 masl (10.72 t C ha-1) and the lowest carbon storage in the range of 1 500 masl (4.74 t C ha-1). This indicates that the altitude of the site influences carbon capture in coffee; the lower the altitude, the more carbon stored there will be in the coffee.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ancira, S. L. y Treviño, G. E. J. 2015. Utilización de imágenes de satélite en el manejo forestal del noreste de México. Madera y Bosques. 21(1):77-91. Doi: 10.21829/myb.2015.211434.

Andrade, H. J.; Marín, M. L. y Pachón P. D. 2014. Fijación de carbono y porcentaje de sombra en sistemas de producción de café (Coffea arabica L.) en el Líbano, Tolima, Colombia. Biagro. 26(2):127-32. http://www.scielo.org.ve/scielo.php?pid= S131633612014000200008&script=sci-arttext.

Aquino, R. M.; Velázquez, M. A.; Etchevers, B. J. D. y Castellanos, B. J. F. 2018. Concentración de carbono en tres especies de árboles tropicales de la Sierra Sur de Oaxaca. Agrociencia. 52(3):455-465. https://www.scielo.org.mx/pdf/ agro/v52n3/ 2521-9766-agro-52-03-455.pdf.

Corral, C. R.; Duicela, L. A. y Maza, C. H. 2013. Fijación y almacenamiento de carbono en sistemas agroforestales con café arábigo y cacao, en dos zonas agroecológicas del Litoral Ecuatoriano. In: X Congreso Ecuatoriano de la Ciencia del Suelo. Ecuador. 15 p.

Darío, A. J. 2011. Desarrollo de modelos de biomasa aérea en sombríos de cafeto (Coffea arabica L.) mediante datos simulados. Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica. 14(1):49-56. Doi: 10.31910/rudca.v14.n1.2011.756.

Espinoza, D. W.; Krishnamurthy. L. R.; Vázquez, A. A. y Torres, R. A. 2012. Almacén de carbono en sistemas agroforestales con café. Revista Chapingo, Serie Ciencias Forestales y del Ambiente. 18(1):57-70. Doi: 10.5154/r.rchscfa.2011.04.030.

Figueroa, N. C.; Etchevers, B. J. D.; Velázquez, M. A. y Acosta, M. M. 2005. Concentración de carbono en diferentes tipos de vegetación de la Sierra Norte de Oaxaca. Terra Latinoamericana. 23(1):57-64. https://www.redalyc.org/articulo.oa? id=57323108.

García, A. E. 2004. Modificaciones al sistema de clasificación climática de Köppen. Instituto de Geografía-Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM). Serie Libros, Núm. 6. México, DF. 97 p. http://www.publicaciones.igg.unam.mx/ index.php/ig/catalog/view/83/82/251-1.

Hairiah, K.; Sitompul, S. M.; Van, N. M. and Palm, C. 2001. Methods for sampling carbon stocks above and below ground. World Agroforestry Centre-ICRAF, SEA. Regional Office. Bogor, Indonesia. 31 p.

Hernández, N. H. E.; Andrade, J. H.; Suárez, S. J. C.; Sánchez, A. J. R.; Gutiérrez, S. D. R.; Gutiérrez, G. G. A.; Trujillo, T. E. y Casanoves, B. F. 2020. Almacenamiento de carbono en sistemas agroforestales en los Llanos Orientales de Colombia. Revista de Biología Tropical. 69(1):352-368. Doi:10.15517/rbt.v69i1.42959.

Hernández, V. D.; Pompa, G. M.; Yerena, Y. J. I. and Alanís, R. E. 2017. Within-tree carbon concentration variation in three Mexican pine species. Bosque. 38(2):381-386. Doi: 10.4067/S0717-92002017000200015.

Hernández, V. E.; Campos, A. G. V.; Enríquez, V. J. R.; Rodríguez, O. G. y Velasco, V. V. A. 2012. Captura de carbono por Inga jinicuil schltdl. en un sistema agroforestal de café bajo sombra. Revista Mexicana de Ciencias Forestales. 3(9):12-21. Doi: 10.29298/rmcf.v3i9.536.

Jiménez, P. J.; Treviño, G. E. J. y Yerena, Y. J. I. 2013. Concentración de carbono en especies del bosque de pino-encino en la Sierra Madre Oriental. Revista Mexicana de Ciencias Forestales. 4(17):51-61. Doi: 10.29298/rmcf.v4i17.420.

Jurado, R. M. A.; Ordoñez, J. H. R.; Ballesteros, P. W. y Delgado, V. I. A. 2019. Evaluación de captura de carbono en sistemas productivos de café (Coffea arabica L.) Consacá, Nariño-Colombia. 16 p. https://sired.udenar.edu.co/5909/.

Marroquín, M. P.; Méndez, G. J.; Jiménez, P. J.; Aguirre, C. O. A. y Yerena, Y. J. I. 2018. Estimación de biomasa aérea en Pinus cembroides Zucc. y Pinus halepensis Mill. en Saltillo, Coahuila. Revista Mexicana de Ciencias Forestales. 9(47):094-110. Doi: 10.29298/rmcf.v9i47.172.

Medina, B. C.; Calero, G. C.; Hurtado, H. y Vivas, S. E. 2009. Cuantificación de carbono en la biomasa aérea de café (Coffea arabica L.) con sombra, en la comarca palo de sombrero, Jinotega, Nicaragua. La Calera. 9(12):28-34. Doi: 10.5377/calera. v9i12.4.

Mena, E. V.; Andrade, H. J. y Navarro, M. C. 2011. Biomasa y carbono almacenado en sistemas agroforestales con café y en bosques secundarios de un gradiente altitudinal en Costa Rica. Agroforestería Neotropical. 1(1):2-20. http://revistas.ut.edu.co/index.php/agroforesteria/article/view/11/11.

Moreno, C. A. I.; Soto, P. M. L.; Cariño, O. M. M.; Palma, G. J. M.; Moctezuma, P. S.; Rosales, A. J. J.; Montañez, E. P. I.; Sosa, F. V. J.; Ruenes, M. M. R. y López, M. W. 2021. Los sistemas agroforestales de México-avances, experiencias, acciones y temas emergentes. In: Salgado, M. M. G.; Ruiz, B. C.; Moreno, M. J. L. y González, Á. J. Ed. Servicios ambientales en sistemas de café bajo sombra. El caso del carbono en biomasa aérea en la Sierra Madre de Chiapas. 1a. Ed. 485-499 pp.

Olorunfemi, I. E.; Komolafe, A. A.; Fasinmirin, J. T. and Olufayo, A. A. 2019. Biomass carbonstocks of different land use management in the forest vegetative zone of Nigeria. Acta Oecologica. 95(2):45-56. Doi: 10.1016/j.actao.2019.01.004.

Paz, P. F.; Velázquez, R. A. y Rojo, M. M. 2018. Estado actual del conocimiento del ciclo del carbono y sus interacciones en México. In: Salas, M. V.; Paz, P. F.; Rojas, G. F. y Bolaños, G. M. A. Ed. Almacenes de carbono en sistemas agroforestales cafetaleros de la Sierra Madre de Chiapas y Estado de México, México. 671-677 pp.

Pérez, D. A.; Castañeda, H. E.; Lozano, T. S.; Bustamante, G. C. A.; Rivera, E. R. A.; Rodríguez, O. G.; Martín, A. G. M.; Robles, P. C.; Acosta, C. G. and Fernández, T. A. 2014. Foliar analysis as an estimate on the nutritional state of Conilon coffee plantations on Cambisoils. Journal of Life Sciences. 8(2):181-187. https://www.researchgate.net/publication/270883682-Foliar-Analysis-as-an-Estimate-on-the-Nutritional-State-of-Conilon-Coffee-Plantations-on-Cambisoils/references.

Pompa, G, M.; Sigala, R. J. A.; Jurado, Y. E. and Flores, R. J. 2017. Tissue carbon concentration of 175 Mexican forest species. iForest-Biogeosciences and Forestry. 10(4):754-758. Doi: 10.3832/ifor2421-010.

R Core Team. 2022. R: A Language and Environment for Statistical Computing. R Foundation for Statistical Computing. Vienna, Austria. https://www.R-project.org/.

Sáenz, R. J. T.; Rueda, S. A.; Benavides, S. J. de D.; Muñoz, F. H. J.; Castillo, Q. D. y Sáenz, C. J. E. 2021. Ecuaciones alométricas, biomasa y carbono en

plantaciones forestales tropicales en la costa de Jalisco. Revista Mexicana de Ciencias Forestales. 12(65):26-44. Doi: 10.29298/rmcf.v12i65.856.

Solórzano, E. N. J. y Querales, D. 2010. Crecimiento y desarrollo del café (Coffea arabica) bajo la sombra de cinco especies arbóreas. Revista Forestal Latinoamericana. 25(1):61-80. https://www.researchgate.net/publication/266316856.

Terán, R. M. A.; Rodríguez, O. G.; Enríquez, del V. J. R. y Velasco, V. V. A. 2018. Biomasa aérea y ecuaciones alométricas en un cafetal en la Sierra Norte de Oaxaca. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios. 5(14):217-226. Doi: 10.19136/era.a5n14. 1444.

Timoteo, A. K. J.; Remuzgo, F. J. R.; Valdivia, E. L. A.; Sales, D. F.; García, S. D. y Abanto, R. C. 2016. Estimación del carbono almacenado en tres sistemas agroforestales durante el primer año de instalación en el departamento de Huánuco. Folia Amazónica. 25(1):45-54. Doi: 10.24841/fa.v25i1.382.

Valdés, V. E.; Vázquez, D. L. P.; Tinoco, R. J. A.; Sánchez, H. R.; Salcedo, P. E. y Lagunes, F. E. 2022. Servicio ecosistémico de carbono almacenado en cafetales bajo sombra en sistema agroforestal. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 28(esp.):287-297. https://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/index.php/agricolas/arti cle/view/3283/5160.

Van, N. M.; Rahayu, S.; Hairiah, K.; Wulan, C. Y.; Farida, A. and Verbist, B. 2002. Carbon stock assessment for a forest-to-coffee conversion landscape in Sumber-Jaya (Lampung, Indonesia): from allometric equations to land use change analysis. Journal of Science in China. 45(serie C):75-86. https://www.asb.cgiar.org/ PDFwebdocs/Carbon-Stocks-Sumber-Jaya1.pdf.

Villa, M. P.; Martins, S. V.; Oliveira, N. S. N.; Rodríguez, A. C.; Hernández, E. P. and Kim, D. G. 2020. Policy forum: shifting cultivation and agroforestry in the Amazon: premises forREDD+. Forest Policy and Economics. 118:1-11. Doi: 10.1016/j.forpol.2020.102217.

Villanueva, L. G.; Martínez, Z. P.; Casanova, L. F.; Ramírez, A. L. and Montañez, E. P. I. 2015. Carbon storage in livestock systems with and without live fences of Gliricidia sepium in the humid tropics of Mexico. Agroforest Syst. 89(6):1-14. Doi: 10.1007/s10457-015-9836-4.

Yerena, Y. J. I.; Jiménez, P. J.; Aguirre, C. O. A. y Treviño, G. E. J. 2012a. Contenido de carbono total en los componentes de especies arbóreas y arbustivas en áreas con diferente uso, en el matorral espinoso tamaulipeco, en México. Bosque. 33(2):145-152. Doi: 10.4067/S0717-92002012000200004.

Yerena, Y. J. I.; Jiménez, P. J.; Aguirre, C. O. A.; Treviño, G. E. J. y Alanís, R. E. 2012b. Concentración de carbono en el fuste de 21 especies de coníferas del noreste de México. Revista Mexicana de Ciencias Forestales. 3(13):50-56. Doi: 10.29298/rmcf.v3i13.488.

Zavala, S. J. W.; Zavala, G. S. L. y Mansilla, M. L. G. 2018. Estimación de la biomasa y carbono almacenado en un sistema agroforestal del cafetal de la Universidad Nacional Agraria de la Selva. Investigación y Amazonia, Tingo María, Perú. 8(5):1-8. https://revistas.unas.edu.pe/index.php/revia/article/view/200/183.

Published

2024-03-13

How to Cite

Marroquín Morales, Pablo, Javier Jiménez Pérez, José Israel Yerena Yamallel, and Rufino Sandoval García. 2024. “Carbon Storage in Coffea Arabica L. In the Sierra Madre De Chiapas”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 15 (2). México, ME:e3315. https://doi.org/10.29312/remexca.v15i2.3315.

Issue

Section

Articles