Evaluation of a biodegradable edible coating on the quality of the habanero chili

Authors

  • María de Lourdes Vargas y Vargas Tecnológico Nacional de México-Instituto Tecnológico de Mérida-Departamento de Ingeniería Química-Bioquímica. Carretera Mérida Progreso km 5, s/n, Mérida, Yucatán, México. CP. 97118 https://orcid.org/0000-0002-3497-4319
  • María de los Ángeles Mayorga-Patrón Tecnológico Nacional de México-Instituto Tecnológico de Mérida-Departamento de Ingeniería Química-Bioquímica. Carretera Mérida Progreso km 5, s/n, Mérida, Yucatán, México. CP. 97118.
  • Jorge Tamayo-Cortez Tecnológico Nacional de México-Instituto Tecnológico de Mérida-Departamento de Ingeniería Química-Bioquímica. Carretera Mérida Progreso km 5, s/n, Mérida, Yucatán, México. CP. 97118. https://orcid.org/0000-0003-1187-5323
  • Víctor Toledo-López Tecnológico Nacional de México-Instituto Tecnológico de Mérida-Departamento de Ingeniería Química-Bioquímica. Carretera Mérida Progreso km 5, s/n, Mérida, Yucatán, México. CP. 97118 https://orcid.org/0000-0003-1210-0503

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v15i3.3295

Keywords:

agar, habanero chili, mango peel, shelf life

Abstract

This research aimed to maintain the quality and shelf life of Capsicum chinense Jacq. var habanero by developing and applying an innocuous, environmentally friendly, and economical edible coating based on agar and mango peel extract as a potential postharvest treatment alternative for habanero chili as it is a perishable fruit susceptible to physiological deterioration. The study was carried out during 2021, in the city of Mérida, Yucatan. The coating was tested for solubility, moisture, opacity, antioxidant capacity, and biodegradability, while the habanero chilies with coating were evaluated for texture, acidity, moisture, total polyphenol content, vitamin C, capsaicin, and antioxidant capacity. The results showed that coated chilies stored at 4 °C had a longer shelf life and a significant effect of coating was observed on the parameters of texture, capsaicin content and the percentage of free radical inhibition, which makes it an appropriate technology for the preservation of habanero chilies.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Al-Hassan, A. and Norziah, M. 2012. Starch gelatin edible films: water vapor permeability and mechanical properties as affected by plasticizers. Food Hydrocolloids. 26):108-117.

Anchundia, K.; Santacruz, S. y Coloma, J. 2016. Caracterización física de películas comestibles a base de cáscara de plátano (Musa Paradisiaca). Revista Chilena de Nutrición. 43(4):394-399. Doi.org/10.4067/S0717-75182016000400009.

AOAC. 2012. Association of Official Analytical Chemists. 16th Ed. Washington DC, USA. http://www.aoac.org/aoac.

Barbero, G.F.; Aguiar, A. C.; Carrera, C.; Olachea, A. and Barroso, C. 2016. Evolution of capsaicinoids in peter pepper (Capsicum annuum var. Annuum) during fruit ripening. Chemestry and Biodiversity. 13(8):1068-1075.

Calvo, G.; Candan, A.; Colodner, A. y Gomila, T. 2018. Tecnología de poscosecha de fruta de pepita. 1ra Ed. Río negro: ediciones INTA. Libro digital. ISBN 978-987-521-957-1.

Chenlo, F.; Moreira, R.; Chaguri, L. y Santos, F. 2005. Isotermas de desorción de pimientos de padrón (Capsicum annuuml. var. Longum) ciencia y tecnología alimentaria. Sociedad Mexicana de Nutrición y Tecnología de Alimentos 5(1):18-24.

Emadian, S. M.; Onay, T. T. and Demirel, B. 2016. Biodegradation of bioplastics in natural environments. Waste Management. 59:526-536. Doi: 10.1016/j.wasman.2016. 10.006.

Espinosa-Torres, L. E.; Pérez-Grajales, M.; Martínez-Damián, M. T.; Castro-Brindis, R. y Barrios-Puente, G. 2010. Efecto de empaques y temperaturas en el almacenamiento de chile manzano (Capsicum pubescens). Revista Chapingo. Serie Horticultura. 16(2):115-121.

Figueroa, J.; Salcedo, J. and Narváez, G. 2013. Efecto de recubrimientos comestibles a base de almidón nativo y oxidado de yuca sobre la calidad de mango (Tommy Atkins). Temas Agrarios. Doi.org/10.21897/rta.v18i2.719.

Hashemi, S. M. B.; Khaneghah, A.; Mousavi, G. G. M. and Ismail, E. 2017. Basil-seed gum containing Origanum vulgare subsp. Viride essential oil as edible coating for fresh cut apricots. Postharvest Biology and Technology. 125:26-34. Doi: 10.1016/j.postharvbio.2016.11.003.

IICA. 2018. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. El mercado y la comercialización. Manual. Programa de fortalecimiento de capacidades agroempresariales y asociativas. 55-105 pp.

Kumar, N.; Ojha, A.; Upadhyay, A.; Singh, R. and Kumar, S. 2021. Effect of active chitosan-pullulan composite edible coating enrich with pomegranate peel extract on the storage quality of green bell pepper. LWT. 138:110435- https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110435.

Kuskoski, M.; Asuero, A.; Troncoso, A.; Mancini-Filho, J. y Fett, R. 2005. Aplicación de diversos métodos químicos para determinar actividad antioxidante en pulpa de frutos. Ciênc. Tecnol. Aliment. Campinas. 25(4):726-732.

Lizárraga, C. y Hernández, C. 2018. Polifenoles de la cáscara de mango para la acuacultura. 69(1):1-6.

Montalvo, C.; López, A. y Palou, E. 2012. Películas comestibles de proteína: características, propiedades y aplicaciones. Temas selectos de ingeniería de alimentos. 6(2):32-46.

Mora-Palma, R.; Feregrino-Pérez, A. y Contreras-Padilla, M. 2021. Recubrimientos comestibles para extender la vida de anaquel de productos hortofrutícolas. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar. 5(4):4604-4610. Doi.org/10.37811/cl-rcm.v5i4.644.

Mostafavi, F. S.; Zaeim, D. 2020. Agar based edible films for food packaging applications a review. International Journal of Biological Macromolecules. 159:1165-1176. Doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.05.123.

Mthembu, S.; Tesfay, S. Z.; Mditshwa, A. and Magwaza, L. S. 2021. Efficacy of moringa leaf extract and carboxymethyl cellulose on optimizing postharvest quality of tomato fruit (Solanum lycopersicum) harvested at different maturity stages. http://doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1306.

Nouraddini, M.; Esmaiili, M. and Mohtarami, F. 2018. Development and characterization of edible films based on eggplant and corn starch. International Journal of Biological Macromolecules. 120:1639-1645.

Oms-Oliu, G.; Soliva-Fortuny, R. and Martín-Belloso. O. 2008. Using polysaccharide-based edible coatings to enhance quality and antioxidant properties of fresh-cut melon LWT - Food Science and Technology. 41:1862-1870.

Oney-Montalvo, J.; López-Domínguez, C.; Zamacona-Ruiz, M.; Gómez-Rincón, E.; Ramírez-Sucrez, M. y Rodríguez-Buenfil, I. 2018. Metabolitos presentes en Capsicum chinense en dos estados de maduración cultivados en diferentes tipos de suelos de Yucatán, México. Bionatura Conference Series. doi.org/10.21931/RB/ CS/2018.01.01.9.

Oney-Montalvo, J.; Avilés-Betanzos, K.; Ramírez-Rivera, E.; Ramírez-Sucre, M. y Rodríguez-Buenfil, I. 2020. Contenido de polifenoles en frutos de Capsicum chinense en diferentes épocas de cosecha y su correlación con la actividad antioxidante. Plants. 9(10):1394-. Doi org/10.3390/plants9101394.

Oregel-Zamudio, E.; Oyoque-Salcedo, G.; Angoa-Pérez, V. y Aguilar, C. 2016. Caracterización fisicoquímica de películas comestibles a base de cera de candelilla. Revista Iberoamericana de Tecnología Poscosecha. 17(1):1-7.

Ordoñez-Bolaños, D.; Zúñiga-Camacho, D.; Hoyos-Concha, J. L.; Mosquera-Sánchez, S. A. y Mosquera-Sánchez, L. 2014. Efecto de recubrimiento de almidón de yuca modificado y aceite de tomillo aplicado al pimiento (Capsicum annuum). Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 5(5):795-805.

Otoni, C. G.; Avena-Bustillos, R. J.; Azeredo, H. M. C.; Lorevice, M. V.; Moura, M. R.; Mattoso, L. and McHugh, T. M. 2017. Recent advances on edible films based on fruits and vegetables a review. Comprehensive reviews in Food Science and Food Safety. 16(5):1-19.

Park, H. J. and Chinnan, M. S.1995. Gas and water vapor barrier properties of edible films from protein and cellulosic materials. J. Food Eng. 25:497-507.

Pedraza-Chaverri, J.; Medina-Campos, O.; Álvarez-Parrilla, E.; Meza-Ireta, S.; Plenge-Tellechea, L.; Alcalá-Hernández, C. y Wall-Medrano, A. 2017. Caracterización fitoquímica de un extracto de Capsicum annuum cv. ‘Jalapeño’ y su actividad citotóxica en células 3T3-L1. Revista Mexicana de Ciencias Farmacéuticas. 48(3):28-36.

Pérez-Ambrocio, A.; Guerrero-Beltrán, J. A.; Aparicio-Fernández, X.; Ávila-Sosad, R.; Hernández-Carranza, P.; Cid-Pérez, S. and Ochoa-Velasco, C. E. 2018. Effect of blue and ultraviolet-Clight irradiation on bioactive compounds and antioxidant capacity of habanero pepper (Capsicum chinense) during refrigeration storage. Postharvest Biology and Technology. 135:19-26. http://dx.doi.org/10.1016/j. postharvbio.2017.08.023.

Repo-Carrasco, R. y Encina C. 2008. Determinación de la capacidad antioxidante y compuestos bioactivos de frutas nativas peruanas. Revista de la Sociedad Química del Perú. 74(2):108-124.

Singleton, V.; Orthofer, R. and Lamuela, R. 1999. Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin Ciocalteu reagent. Methods in Enzymology. 299:152-179.

Solano-Doblado, L.; Alamilla-Beltrán, L. y Jiménez-Martínez, C. 2018. Películas y recubrimientos comestibles funcionalizados. Revista Especializada en Ciencias Químico-Biológicas. 21(2):e20180153. https://doi.org/10.22201/fesz.23958723e. 2018.0.153.

Zapata, K.; Cortes, F. y Rojano, B. 2013. Polifenoles y actividad antioxidante del fruto de guayaba agria (Psidium araca). Información Tecnológica. 24(5):103-112.

Published

2024-05-07

How to Cite

Vargas y Vargas, María de Lourdes, María de los Ángeles Mayorga-Patrón, Jorge Tamayo-Cortez, and Víctor Toledo-López. 2024. “Evaluation of a Biodegradable Edible Coating on the Quality of the Habanero Chili”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 15 (3). México, ME:e3295. https://doi.org/10.29312/remexca.v15i3.3295.

Issue

Section

Articles