Effects of climate change on regional agriculture. Case of the Cuitzeo basin, Michoacán

Authors

  • Agustín Hernández Santoyo Investigador por México comisionado a la Dirección Regional 6 Occidente del CONAHCYT
  • Jorge Víctor Alcaraz Vera Instituto de Investigaciones Económicas y Empresariales-Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo
  • Carlos Francisco Ortiz-Paniagua Instituto de Investigaciones Económicas y Empresariales-Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v15i6.3246

Keywords:

climate change signal, Lake Cuitzeo basin, productive capacities

Abstract

Currently, more than eight billion inhabitants seek to meet their food needs. Nonetheless, phenomena such as climate change are affecting agricultural production capacities. It is therefore essential to generate information on the most likely effects. This research aimed to analyze the effect of climate change on productive capacities (yield and production) in the Cuitzeo Basin Region of the state of Michoacán, Mexico. First, the presence of climate change was sampled; and secondly, what has happened with agricultural yield and production was identified. The results indicated that: 1) the signal of climate change is present in the region; and 2) significant differences were found between rainfed crops that showed a trend of climate change.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adger, W. N.; Agrawala, S.; Mirza, M. M. Q.; Conde, C.; O’Brien, K.; Puhlin, J.; Pulwarty, R.; Smit, B. and Takahashi, K. 2007. Assessment of adaptation practices, options, constraints, and capacity. In Climate Change: Impacts, Adaptation and Vulnerability. Ed). Cambridge University Press. Cambridge, United Kingdom. 717-743 pp. https://acortar.link/aFOb2H.

Altieri, M. A. y Nicholls, C. I. 2010. Agroecología: potenciando la agricultura campesina para revertir el hambre y la inseguridad alimentaria en el mundo. España. Revista de Economía Crítica. 10(2):62-74. https://acortar.link/KGPYU2.

Bautista, Z. F.; Bautista, H. D. A.; Álvarez, A. O. y Rosa, D. 2011. Sistema de análisis de datos para el monitoreo regional y local del cambio climático con índices agroclimáticos (MOCLIC). UNAM. México. 1-46 pp. https://doi.org/10.22201/ciga.9786070223686e.2011.

Bautista, Z. F. .; Pacheco, A.; and Bautista-Hernández, D. 2016. Climate change analysis with monthly data (Clic-MD). Ed. Skiu. México. 57 p.

Birgani, R. A.; Kianirad, A.; Shab-Bidar, S.; Djazayeri, A.; Pouraram, H. and Takian, A. 2022. Climate change and food price: a systematic review and meta-analysis of observational studies, 1990-2021. American Journal of Climate Change. 11(2):103-132. https://doi.org/10.4236/ajcc.2022.112006.

Caso, C. M. D. I.; Gonzáles, T. A.; Vermoden, T. F. y Gress, C. F. 2021. Municipios vulnerables al cambio climático. Ed. INECC, México. 60 p. https://acortar.link/VwPWxY.

CELEM. 2004. Periódico Oficial del Estado. https://acortar.link/ijhtWt.

CLICOM. 2020. Base de datos Climatológica Nacional. http://clicom-mex.cicese.mx/mapa.html.

Conde, C.; Ferrer, R. M.; Gay, C. y Araujo, R. 2004. Impactos del cambio climático en la agricultura en México. In Cambio climático: una visión desde México. Martínez, J. y Fernández, A. (comps.) SEMARNAT, México. 227-238 pp. https://acortar.link/Vabwph.

Gómez-Gómez, M.; Danglot-Banck, C. y Vega-Franco, L. 2003. Sinopsis de pruebas estadísticas no paramétricas. Cuando usarlas. México. Revista Mexicana de Pediatría. 70(2):91-99. https://acortar.link/XogDIp.

Gómez-Olivier, L. 1995. El papel de la agricultura en el desarrollo de México. Oficina Regional de la FAO para América Latina y el Caribe. 52 p.

Hernández, M. E. y Valdez, M. G. 2004. Sequia meteorológica. En: cambio, climático: una visión desde México. Martínez, J. y Fernández, A. (comps.). SEMARNAT, México. 315-326 pp.

Houtart, F. 2014. La agricultura campesina en la construcción de un paradigma poscapitalista. En: agriculturas campesinas en latinoamérica. Propuestas y desafíos. Hidalgo, F.; Houtart, F. y Lizárraga, P. (Coords.). IAEN, CLACSO, Bolivia. 297-308 pp. https://acortar.link/koctxR.

IPCC. 2014. Intergovernmental panel on climate change impact, adaptation and vulnerability. Part B, Regional Aspects. Contribution of working group II to the Fifth Assessment. Cambridge University Press. Cambridge. 613-688 pp.

Nathaniel, S. P. 2021. Environmental degradation in ASEAN: assessing the criticality of natural resources abundance, economic growth and human capital. Environment Science Pollution Resources. 28(17):21766-21778. https://doi.org/10.1007/s11356-020-12034-x.

Ortega, G. A. M.; Ortiz-Paniagua, C. F. y Ortega, G. P. 2018. Proyección del efecto de cambio climático en la producción agrícola de temporal de la región tierra caliente de Michoacán al 2025. En: desarrollo regional sustentable y turismo. Pérez, E. y Mota, E. (Coords.). UNAM, México. 20 p. http://ru.iiec.unam.mx/3791/.

Pimentel, D.; Harman, R.; Pacenza, M. J.; Pecarsky and Pimentel, M. 1994. Natural resources and an optimum human population. Population and Environment. 15(5):347-369. https://doi.org/10.1007/BF02208317.

Rehberger, E. P. C.; West, P. C.; Spillane, P. C. and McKeown, P. C. 2023. What Climate and environmental benefits of regenerative agriculture practices? An evidence review, environmental research communications. 5(052001):1-14. https://doi.org/10.1088/2515-7620/acd6dc.

Rosas, B. M. 2009. Una contribución a la economía ecológica: actividades no-proletarias generadoras de ingresos. (Tesis de Doctorado, Universidad Autónoma Metropolitana). Repositorio Institucional de la Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Xochimilco. 103-175 pp. https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/1407.

Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural. 2019. Panorama Agroalimentario 2019. https://acortar.link/oQnX0H.

SIACON. 2021. Sistema de Información Agroalimentaria de Consulta. Secretaria de Agricultura y Desarrollo Rural. Gobierno de México. https://acortar.link/mI7x5V.

Tal, A. 2028. Making Conventional agriculture environmentally friendly: moving beyond the glorification of organic farming and the demonization of conventional farming. Sustainability. 10(4):1061-1078 pp. https://doi.org/10.3390/su10041078.

Uzcanga, N. G.; Cano, A J.; Ramírez, S. J. y Cruz, D. J. 2015. Características socioeconómicas y rentabilidad de los sistemas de producción de maíz bajo condiciones de temporal de la Península de Yucatán, México. México. Revista Mexicana de Agronegocios. 19(37):173-183. https://acortar.link/tZvWma.

Vargas, S. A. 1995. Estadística descriptiva e inferencial. Colección ciencia y técnica. Publicaciones de la Universidad de Castilla-La Mancha. 2a Ed. España. 89-99 pp.

Van, P. J. 2013. Diez cualidades de la agricultura familiar. Perú. LEISA Revista de Agroecología. 29(4):6-8. https://acortar.link/ka24u2.

WorldoMeter. 2024. Población mundial actual. WorldoMeter. https://www.worldometers.info/.

Published

2024-10-22

How to Cite

Hernández Santoyo, Agustín, Jorge Víctor Alcaraz Vera, and Carlos Francisco Ortiz-Paniagua. 2024. “Effects of Climate Change on Regional Agriculture. Case of the Cuitzeo Basin, Michoacán”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 15 (6). México, ME:e3246. https://doi.org/10.29312/remexca.v15i6.3246.

Issue

Section

Articles