Phenotypic plasticity of beans under four nitrogen levels in Tehuacán
DOI:
https://doi.org/10.29312/remexca.v14i2.3138Keywords:
biomass, bean bacterial blight, heat units, yieldAbstract
Phenotypic plasticity is a property of bean crops in response to environmental stimuli, including nitrogen fertilization. This plant is endemic to Mexico and there are multiple genetic variants, which adapt to the different climates and microclimates of the country. Regarding the Valley of Tehuacán, Puebla, it is considered the center of origin of agriculture in Mesoamerica, because the oldest remains of corn and beans are dated there. Thus, the objective was: to evaluate the phenotypic plasticity of a bean from the Central Valleys of Oaxaca when sown in the Valley of Tehuacán, Puebla. The research was conducted under field conditions in Tehuacán, Puebla. The germplasm was the cultivar Rocha, which corresponds to a bean with black seeds and indeterminate growth. The treatments consisted of four levels of nitrogen 0; 50; 100 and 150 kg ha-1 and four repetitions, which were evaluated under a randomized complete block design. The response variables were: SPAD units, seed yield, total dry biomass, harvest index, heat units, evapotranspiration and incidence of bean bacterial blight. The results indicate that the highest agronomic yield was in treatments T2 and T1 with 8.74 and 7.09 g plant-1, while the highest biological yield was 22.15 g plant-1, for the treatment T2. The thermal integral was 1 322 HU, while the total evapotranspiration was 217.94 mm. Thus, the highest incidence of blight occurred in the control with 1.23%. It is concluded that the cv. Rocha can be a production alternative in the Valley of Tehuacán.
Downloads
References
Apáez, B. P.; Escalante, E. J. A. S. y Rodríguez, G, M. T. 2011. Crecimiento y rendimiento de frijol chino en función del tipo de espaldera y clima. Tropical and subtropical Agroecosystems. 13(3):307-315.
Aramaméndiz, T. H.; Espítia, C. M. y Cardona, A. C. 2017. Adaptabilidad y estabilidad fenotípica en cultivares de frijol caupí en el caribe húmedo colombiano. Biotecnología en el sector agropecuario y agroindustrial. 15(2):14-22. Doi://dx.doi.org/10.18684/bsaa(v15) EdiciónEspecialn2.574.
Bennink, M. 2005. Eat beans for good health. Ann. Rep. Bean Improv. Coop. 48:1-5.
Caballero, M. C. 1990. Calve de clasificación de suelos FAO-UNESCO. UNAM. 1-3 pp. http://usuarios.geofisica.unam.mx/cecilia/cursos/GuiaNotasEdaf-Clave.pdf.
Cochran, G. C. y Cox, M. G. 2005. Diseños experimentales. Ed. Trillas. 4ta. Edición. México. 661 p.
Díaz, L. E.; Escalante, E. J. A.; Rodríguez, G. M. T. y Gaytán, A. A. 2010a. Producción de frijol ejotero en función del tipo de espaldera. Rev. Chapingo Serie Horticultura. 16(3):215-221.
Díaz, L. E.; Morales, R. E. J.; Franco, M. O. y Domínguez, L. A. 2010b. Atenuación de luz, radiación interceptada y rendimiento de maíz en función del fósforo. Terra latinoamericana. 29(1):65-72. Doorenbos, J.; Pruitt, W. O. 1986. Las necesidades de agua por los cultivos. Riego y drenaje. Manual 24. Food and agricultural organization. Rome, Italy. 20-28 pp.
Escalante, E. J. A.; Rodríguez, G. M. T. y Escalante, E. Y. 2015. Nitrógeno, distancia entre surcos, rendimiento y productividad del agua en dos cultivares de frijol. Bioagro. 27(2):75-82.
Escalante, E. J. A. S.; Escalante, E. L. E. y Rodríguez, G. M. T. 2001. Producción de frijol en dos épocas de siembra: su relación con la evapotranspiración, unidades calor y radiación solar en clima cálido. Terra Latinoamericana. 19(4):309-315.
Escalante, E. J. A y Kohashi, S. J. 1993. El rendimiento y crecimiento del frijol. Manual para la toma de datos. Colegio de Postgraduados, Montecillo. 84 p.
FAO. 1990. Food and Agriculture Organization. Evapotranspiración del cultivo: guías para la determinación de los requerimientos de agua de los cultivos. Estudio FAO riego y drenaje. 56-322 pp.
García, A. E. 2005. Modificaciones al sistema de clasificación climática de Köppen. Para adaptarlo a las condiciones de la república mexicana. 5ta. Ed. Instituto de geografía. UNAM. 90 p.
Genchev, D. and KiryaKov, I. 2005. Color scales, for identificatión characters of common bean (Phaseolus vulgaris L) dobroudja agricultural institute, toshevo. 31 p.
González, C. O.; Abreu, C. B.; Herrera, S. M. y López, B. E. 2017. Uso del agua durante el riego del frijol en suelos Eutric cambisol. Rev. Cienc. Técn. Agropec. 26(1):70-77. http://scielo.sld.cu/pdf/rcta/v26n1/rcta09117.pdf
Kohashi, S. J. 1996. Aspectos de la morfología y fisiología del frijol (Phaseolus vulgaris L.) y su relación con el rendimiento. Colegio de Postgraduados. Instituto de Recursos Naturales. 2da. Ed. 44 p.
Maqueira, L. L. A.; Rojan, H. O.; Pérez, M. S. A. y Torres, N. W. 2017. Crecimiento y rendimiento de cultivares de frijol negro (Phaseolus vulgaris L.) en la localidad de los palacios. Cultivos Tropicales. 38(3):58-63.
Márquez, S. F. 1990. Genotécnia vegetal. Tomo I. Métodos, teoría y resultados. AGT. México, D. F. 1550 p.
Morales, G. D.; Dell’amico, R. J.; Jeréz, M. E.; Rodríguez, H. P.; Álvarez, B. I.; Díaz, H. Y.; Roberqui, M. M. 2017. Efecto del quitomax en plantas de (Phaseolus vulgaris L.) sometidas a dos regímenes de riego. II. Variables fisiológicas. Cultivos Tropicales. 92-101 pp. https://www.redalyc.org/pdf/1932/193254602011.pdf.
NOM-021-RECNAT. 2000. Norma oficial mexicana. Que establece las especificaciones de fertilidad. Salinidad y clasificación de suelos, muestreos y análisis. 73 p.
Pliego, M. L.; López, B, J. y Aragón, R. E. 2013. Características físicas, nutricionales y capacidad germinativa de frijol criollo bajo estrés hídrico. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 6(esp.):1197-1209. https://www.redalyc.org/pdf/2631/263128353011.pdf.
Ribeiro, D. A.; Katz, I.; Padua, S. A. y Martínez, U. R. A. 2015. Índice SPAD en el crecimiento y desarrollo de plántulas de lisianthus en función de diferentes dosis de nitrógeno en ambiente protegido. IDESIA. 33(2):97-105.
Rodríguez, M. O.; Fauré, A. B.; Ortíz, P. R.; Miranda, L. S. y Lamz, P. A. 2015. Respuesta a bacteriosis común (Xanthomonas axonopodis p.v phaseoli) En los cultivares comerciales de frijol común de cuba, en condiciones de campo. Afectación de los rendimientos por efecto de la inoculación. Cultivos tropicales. 36(2):92-99.
Romero, F. C. S.; López, C. C.; Kohashi, S. J.; Martínez. R. C. G.; Miranda, C. S. y Aguilar, R. V. H. 2021. Rendimiento y biomasa acumulada en frijol común bajo riego y secano. Rev. Mexic. Cienc. Agríc. 12(8):1363-1376.
Steel, G. D. R. y Torrie, H. J. 1998. Bioestadística: principios y procedimientos. Mc Graw Hill. 2da. Ed. México, DF. 622 p.
Zavala, E. F.; Maldonado, T. R.; Sandoval, V. M.; Álvarez, S. M. E.; Colinas, L. M. T. y Ramírez, V. P. 2011. Cambios morfológicos y fisiológicos en hojas de frijol tolerante y susceptible a deficiencias de hierro. Terra latinoamerica. 29(3):267-276.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The authors who publish in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas accept the following conditions:
In accordance with copyright laws, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas recognizes and respects the authors’ moral right and ownership of property rights which will be transferred to the journal for dissemination in open access. Invariably, all the authors have to sign a letter of transfer of property rights and of originality of the article to Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) [National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research]. The author(s) must pay a fee for the reception of articles before proceeding to editorial review.
All the texts published by Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas —with no exception— are distributed under a Creative Commons License Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0), which allows third parties to use the publication as long as the work’s authorship and its first publication in this journal are mentioned.
The author(s) can enter into independent and additional contractual agreements for the nonexclusive distribution of the version of the article published in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (for example include it into an institutional repository or publish it in a book) as long as it is clearly and explicitly indicated that the work was published for the first time in Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
For all the above, the authors shall send the Letter-transfer of Property Rights for the first publication duly filled in and signed by the author(s). This form must be sent as a PDF file to: revista_atm@yahoo.com.mx; cienciasagricola@inifap.gob.mx; remexca2017@gmail.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 4.0 International license.