Effect of root biostimulants on growth in avocado plants

Authors

  • Braulio Alberto Lemus-Soriano Facultad de Agrobiología ‘Presidente Juárez’-Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Paseo Lázaro Cárdenas esq. Berlín s/n, Col. Viveros, Uruapan, Michoacán, México. CP. 60170 https://orcid.org/0000-0003-2398-2521
  • Eulalio Venegas González Facultad de Agrobiología ‘Presidente Juárez’-Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Paseo Lázaro Cárdenas esq. Berlín s/n, Col. Viveros, Uruapan, Michoacán, México. CP. 60170
  • Marco Aurelio Pérez López Facultad de Agrobiología ‘Presidente Juárez’-Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Paseo Lázaro Cárdenas esq. Berlín s/n, Col. Viveros, Uruapan, Michoacán, México. CP. 60170

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v12i6.2725

Keywords:

avocado, microorganisms, organic acids

Abstract

For a proper and successful establishment of avocado crop, plants with a developed and healthy root system are needed. However, in commercial avocado nurseries, management oriented to root improvement is not carried out. The objective of this study was to evaluate the effect of root biostimulants based on microorganisms and organic acids on growth, chlorophyll content and mycorrhization in avocado plants. There were seven treatments, including one control. The experimental design was completely random, with eight repetitions. The variables evaluated were number of leaves, plant height, main root length, SPAD units, root dry weight and percentage of mycorrhization. In each of the variables, the best treatment was the combination Nutrisorb® L + Biofit® RTU, which confirms that the use of microorganisms and organic acids favors vegetative and root growth, as well as promotes greater mycorrhization.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Badri, D. V. and Vivanco, J. M. 2009. Regulation and function of root exudates. Plant, Cell Environ. 32:666-681. Bais, H. P.; Weir, T. L.; Perry, L. G.; Gilroy, S. and Vivanco, J. M. 2006. The role of root exudates in rhizosphere interactions with plants and other organisms. Annu. Rev. Plant. Biol. 57:233-266. Barroetaveña, C. y Rajchenberg, M. 2003. Las micorrizas y la producción de plántulas de Pinus ponderosa Dougl. ex Laws. en la Patagonia, Argentina. Bosque. 24(1):17-33. Blasco, B.; Rios, J. J.; Cervilla, L. M.; Sánchez-Rodríguez, E.; Rubio-Wilhelmi, M. M.; Rosales, M. A.; Ruiz, J. M. and Romero, L. 2010. Photorespiration in lettuce plants (Lactuca sativa L.): Induced changes in response to iodine biofortification. J. Plant Growth Regul. 29(4):477-486. Calvo, P.; Neklson, L. and Kloeper, J. W. 2014. Agricultural uses of plant biostimulants. Plant Soil. 383:3-41. Campos-Rojas, E.; Ayala-Arreola, J.; Andrés-Agustín, J. y Espíndola-Barquera, M. de-la C. 2012. Propagación de aguacate. Servicio Nacional de Inspección y Certificación de Semillas (SNICS), Sistema Nacional de Recursos Fitogenéticos para la Alimentación y la Agricultura (SINAREFI), Universidad Autónoma Chapingo (UACH). 54 p. Canseco-Martínez, D.; Villegas-Aparicio, Y.; Castañeda-Hidalgo, E.; Carrillo-Rodríguez, J.; Robles, C. y Santiago-Martínez, G. 2020. Respuesta de Coffea arabica L. a la aplicación de abonos orgánicos y biofertilizantes. Rev. Mex. Cien. Agríc. 11(6):1285-98. Carreón-Abud, Y.; Aguirre, P. S.; Gavito, M. E.; Mendoza, S. D. J.; Juárez, C. R.; Martínez, T. M. y Trejo, A. D. 2014. Inoculación micorrízico arbuscular en portainjertos de plantas de aguacate cv ‘Hass’ en viveros de Michoacán, México. Rev. Mex. Cien. Agríc. 5(5):847-857. Dey, S. and Sengupta, S. 2020. Role of rhizospheric organic compounds on soil behavioral changes. Agriculture & Food: eNewsletter. 2(5):221-225.

Du Jardin, P. 2015. Plant biostimulants: definition, concept, main categories and regulation. Sci. Hortic. 196:3-14. González, H. y Fuentes, N. 2017. Mecanismo de acción de cinco microorganismos promotores de crecimiento vegetal. Rev. Cienc. Agric. 34(1): 17-31. DOI: https://doi.org/10.22267/rcia.173401.60

Hayat, R.; Ali, S.; Amara, U.; Khalid, R. and Ahmed I. 2010. Soil beneficial bacteria and their role in plant growth promotion: a review. Ann Microbiol. 60:579-598. DOI: https://doi.org/10.1007/s13213-010-0117-1

Huang, X. F.; Chaparro, J. M.; Reardon, K. F.; Zhang, R.; Shen, Q. and Vivanco, J. M. 2014. Rhizosphere interactions: root exudates, microbes, and microbial communities. Botany. 92:267-275. Koo, B. J.; Adriano, D. C.; Bolan, N. S. and Barton, C. D. 2005. Root exudates and microorganisms. In: Encyclopedia of Soils in the Environment. Hillel, D. (Ed.). Elsevier, Oxford, UK. 421-428 pp. Leal-Almanza, J.; Gutiérrez-Coronado, M. A.; Castro-Espinoza, L.; Lares-Villa, F.; Cortes-Jiménez, J. M. y Santos-Villalobos, S. 2018. Microorganismos promotores de crecimiento vegetal con yeso agrícola en papa (Solanum tuberosum L.) bajo casa sombra. Agrociencia. 52(8):1149-1159. López-Bellido, R. J.; Shepherd, C. E. and Barraclough, P. B. 2004. Predicting post-anthesis N requirements of bread wheat with a Minolta SPAD meter. Eur. J. Agron. 20:313-320. Monticelli, S.; Puppi, G. and Damiano, C. 2000. Effects of in vivo mycorrhization on micropropagated fruit tree rootstocks. Appl. Soil Ecol. 15(2):105-111. Ortíz-Estrella, L. y Vázquez-Collado, I. 2008. Propagación. In: tecnología para producir aguacate en México. Coria-Ávalos, V. M. (Ed.). Libro técnico núm. 8. SAGARPA-INIFAP. 2ª. (Ed.). Uruapan, Michoacán, México. 8-16 pp. Quiñones-Aguilar, E. E.; López-Pérez, L.; Hernández-Acosta, E.; Ferrera-Cerrato, R. y Rincón-Enríquez, G. 2014. Simbiosis micorrízica arbuscular y fuentes de materia orgánica en el crecimiento de Carica papaya L. Interciencia. 39(3):198-204. Sakthiselvan, P.; Naveena, B. and Partha, N. 2014. Molecular characterization of a Xylanase producing fungus isolated from fouled soil. Braz. J. Microbiol. 45(4):1293-1302. SIAP. 2020. Servicio de Información Agrícola y Pesquera. Boletín mensual de avance de la producción de aguacate. Secretaria de Agricultura y Desarrollo Rural. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/539271/Avance-producci-n-de-Aguacate-Enero-2020.pdf. Silveira, S. V.; Souza, P. V.; Koller, O. C. and Schwarz, S. F. 2003. Elementos minerales y carbohidratos en plantones de aguacate ‘Carmen՚ inoculados con micorrizas arbusculares. Proceedings V World Avocado Congress. 415-420 pp. SAS. 2002. Statistical Analysis System. Statistical Analysis System. User’s Guide v. 9.0. Cary NC., USA. Úsuga, C. E.; Castañeda, D. A. y Franco, A. E. 2008. Multiplicación de hongos micorriza arbuscular (H.M.A) y efecto de la micorrización en plantas micropropagadas de banano (Musa AAA cv. Gran Enano) (Musaceae). Rev. Fac. Nal. Agr. Medellín. 61(1):4279-4290. Zare-Maivan, H.; Khanpour-Ardestani, N. and Ghanati, F. 2017. Influence of mycorrhizal fungi on growth, chlorophyll content, and potassium and magnesium uptake in maize. J. Plant Nutr. 40(14):2026-2032.

Published

2021-09-20

How to Cite

Lemus-Soriano, Braulio Alberto, Eulalio Venegas González, and Marco Aurelio Pérez López. 2021. “Effect of Root Biostimulants on Growth in Avocado Plants”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 12 (6). México, ME:1139-44. https://doi.org/10.29312/remexca.v12i6.2725.

Issue

Section

Investigation notes

Most read articles by the same author(s)