Evaluation of the postharvest behavior of cape gooseberry from conventional and agroecological production systems

Authors

  • Aura Jessica Guevara Collazos Facultad de Ingeniería-Corporación Universitaria Minuto de Dios. Sede Cundinamarca. Zipaquirá, Av. 15 núm. 1-22, Sur Barrio lra Fragüita, Colombia. CP. 250251
  • Edwin Andres Villagran Munar Facultad de Ingeniería-Corporación Universitaria Minuto de Dios. Sede Cundinamarca. Zipaquirá, Av. 15 núm. 1-22, Sur Barrio lra Fragüita, Colombia. CP. 250251
  • Fabian Andres Velasquez Ayala Facultad de Ingeniería-Universidad Nacional de Colombia. Calle 45 Carrera 30, Ciudad universitaria, Bogotá, Colombia. CP. 110151
  • Kristle Danitza Gonzalez Velandia Facultad de Ingeniería-Corporación Universitaria Minuto de Dios. Calle 81B núm. 72B-70, Bogotá, Colombia. CP. 110151

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v10i6.1492

Keywords:

Physalis peruviana L., acidity, firmness, maturity index

Abstract

 

The production of cape gooseberry (Physalis peruviana L.) in Colombia has a high socioeconomic interest due to its commercial potential and the large number of small-scale producers that make up the production system. The growing areas in Colombia are located on the cold thermal floors of the departments of Boyaca, Cundinamarca and Antioquia. Recently, in order to seek sustainability in agricultural production, agroecological production has had a growing increase in areas where this type of crop is established. Therefore, the objective of this research was to evaluate and compare the postharvest behaviors of cape gooseberry fruit, obtained under two agricultural production systems (conventional and agroecological) established under climatic conditions of the savanna of Bogota. The methodology consisted of the measurement and quantification of the main physicochemical variables: weight, equatorial diameter, firmness, pH, total soluble solids, acidity, respiration and weight loss during the different stages of maturity. These values were compared in reference to the provisions of NTC 4580. The results obtained for each property showed significant differences between each productive system and each state of maturity evaluated, finding a higher sensitivity to postharvest deterioration in fruits obtained through agroecological production.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Edwin Andres Villagran Munar, Facultad de Ingeniería-Corporación Universitaria Minuto de Dios. Sede Cundinamarca. Zipaquirá, Av. 15 núm. 1-22, Sur Barrio lra Fragüita, Colombia. CP. 250251

BSc. Ingeniero Agrícola en 2010 y el MSc. Ingeniería en 2016, todos ellos en la Universidad Nacional de Colombia sede Bogotá. Actualmente es profesor asistente de la Facultad de Ingeniería del Centro Regional Zipaquirá de la Corporación Universitaria Minuto de Dios , Profesional de apoyo a la investigacion en la Corporacion Colombiana de Investigacion Agropecuaria  AGROSAVIA y estudiante del Doctorado en Ciencias Ambientales de la Universidad Jorge Tadeo Lozano. Sus intereses de investigación incluyen: diseño de sistemas de producción en agricultura protegida, control y optimización de clima bajo invernadero, manejo de suelo y aguas y poscosecha.

Fabian Andres Velasquez Ayala, Facultad de Ingeniería-Universidad Nacional de Colombia. Calle 45 Carrera 30, Ciudad universitaria, Bogotá, Colombia. CP. 110151

Ingeniero agroindustrial de la universidad del Tolima en 2014 y estudiante de maestría en Ingeniería química en la Universidad Nacional de Colombia desde el 2017. Actualmente es profesional de apoyo a la investigación en la Corporación Colombiana de investigación Agropecuaria (AGROSAVIA). Sus intereses de investigación incluyen: Post-cosecha y transformación de productos agroindustriales.

Published

2019-09-23

How to Cite

Guevara Collazos, Aura Jessica, Edwin Andres Villagran Munar, Fabian Andres Velasquez Ayala, and Kristle Danitza Gonzalez Velandia. 2019. “Evaluation of the Postharvest Behavior of Cape Gooseberry from Conventional and Agroecological Production Systems”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 10 (6). México, ME:1273-85. https://doi.org/10.29312/remexca.v10i6.1492.

Issue

Section

Articles