Identification of outstanding faba bean populations collected in the State of Mexico

Authors

  • Neri Orozco Colin Facultad de Ciencias Agrícolas. Universidad Autónoma del Estado de México
  • Delfina de Jesús Pérez López Centro de Investigación y Estudios Avanzados en Fitomejoramiento. Facultad de Ciencias Agrícolas. Universidad Autónoma del Estado de México. Toluca, Estado de México. A. P. 435. Tel. y Fax: 017222965518. Ext.148
  • Andrés González Huerta Centro de Investigación y Estudios Avanzados en Fitomejoramiento. Facultad de Ciencias Agrícolas. Universidad Autónoma del Estado de México. Toluca, Estado de México. A. P. 435. Tel. y Fax: 017222965518. Ext.148
  • Omar Franco Mora Centro de Investigación y Estudios Avanzados en Fitomejoramiento. Facultad de Ciencias Agrícolas. Universidad Autónoma del Estado de México. Toluca, Estado de México. A. P. 435. Tel. y Fax: 017222965518. Ext.148
  • Francisco Gutiérrez Rodríguez Centro de Investigación y Estudios Avanzados en Fitomejoramiento. Facultad de Ciencias Agrícolas. Universidad Autónoma del Estado de México. Toluca, Estado de México. A. P. 435. Tel. y Fax: 017222965518. Ext.148
  • Martin Rubí Arriaga Centro de Investigación y Estudios Avanzados en Fitomejoramiento. Facultad de Ciencias Agrícolas. Universidad Autónoma del Estado de México. Toluca, Estado de México. A. P. 435. Tel. y Fax: 017222965518. Ext.148
  • Álvaro Castañeda Vildózola Centro de Investigación y Estudios Avanzados en Fitomejoramiento. Facultad de Ciencias Agrícolas. Universidad Autónoma del Estado de México. Toluca, Estado de México. A. P. 435. Tel. y Fax: 017222965518. Ext.148
  • Artemio Balbuena Melgarejo Centro de Investigación y Estudios Avanzados en Fitomejoramiento. Facultad de Ciencias Agrícolas. Universidad Autónoma del Estado de México. Toluca, Estado de México. A. P. 435. Tel. y Fax: 017222965518. Ext.148

DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v4i6.1160

Keywords:

Vicia faba, combined analysis of variance, genotypes, yield components, yield

Abstract

For the largest bean consumption in low-income sectors in Mexico and lack of availability of commercial varieties; this study was conducted in 2011 in San Mateo Otzacatipan, San Nicolás Guadalupe and Metepec, to evaluate 12 agronomic traits in 36 populations of faba bean (Vicia faba L.) collected in the State of Mexico, in order to select populations with outstanding phenotypic characteristics. The experimental design was randomized complete block with three replications. The data analysis through the locations was done as a series of experiments in space. The experimental plot consisted of three rows of 4 m length and 0.80 m width. Significant differences were detected between populations (G), among environments (A) and G x A interaction in 11 variables. In SNG were recorded the highest average in seed weight and yield components; populations 36, 1, 5 and 7 were the most outstanding. These four populations could be used in a breeding program or technology generation.

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Published

2018-05-02

How to Cite

Orozco Colin, Neri, Pérez López Delfina de Jesús, González Huerta Andrés, Omar Franco Mora, Gutiérrez Rodríguez Francisco, Rubí Arriaga Martin, Castañeda Vildózola Álvaro, and Artemio Balbuena Melgarejo. 2018. “Identification of Outstanding Faba Bean Populations Collected in the State of Mexico”. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 4 (6). México, ME:921-32. https://doi.org/10.29312/remexca.v4i6.1160.

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